[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 3. januar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Susreti i razgovori s Predragom Milojevićem (1)

Kažem ja sebi

Naslov čuvene kolumne objašnjava umnogome ličnost slavnog novinara

Sa doajenom srpskog novinarstva Predragom Milojevićem (1901-1999), legendom našeg najstarijeg lista „Politika" u kojem je preko sedam decenija, sve do svoje smrti u 98. godini, objavljivao zapažene članke, reportaže i feljtone, kao njegov rođak i mlađi kolega u istoj kući, družio sam se četrdeset godina.

I u teškim životnim trenucima uvek optimistički raspoložen, spreman da dobronamernim savetima pomogne mladima, neumorni stvaralac, čak i onda kada je u dubokim godinama skoro sasvim izgubio vid i stoički podnosio životne nepravde, Predrag Milojević bio je moj najbolji učitelj u oblasti „sedme sile". Kada bi studenti - budući novinari pitali kako da se najbolje pripreme za taj mukotrpan i odgovoran poziv, ja bih im odgovorio: „Čitajte knjige Predraga Milojevića. To je najbolja novinarska škola".

Veoma ceneći stvaralaštvo Predraga Milojevića, objavio sam nekoliko analitičkih prikaza povodom njegovih knjiga, čiji naslovi glase: Iz prošlih dana (1952), Bio sam prisutan (1979), o ljudima i ćudima (1982), Kažem ja sebi (1991), U potrazi za ljudima i događajima (1992), Sve godine ovog veka (1995) i Antibiografija (1997). Poslednji rukopis knjige pod jednostavnim nazivom Reportaže, nažalost, Milojević nije uspeo da objavi, jer ga je posle iznenadnog pada u stanu i operacije preloma butne kosti - izdalo srce...

Tokom proteklih godina, najčešće sam Milojevića susretao u našoj redakciji, kao i Klubu „Politike", a često bismo se nalazili i u susednoj kafani „Šumatovac" i „Pod lipom", zatim u Klubu međunarodne štampe i Klubu novinara, nedeljom u „Mažestiku" ili na ručku u „Maderi".

Naravno, tokom poslednjih decenija Milojevićevog života posećivao sam ga često u njegovom stanu na adresi: General Ždanova 65. Stanovao je u visokom prizemlju lepe jednospratnice u klasičnom stilu, pored čijih se velikih ulaznih vrata od umetnički kovanog gvožđa, ispod poštanskog sandučeta izgraviranim slovima moglo pročitati: Predrag Milojević - Foregin News Editor. Imao sam privilegiju da i nenajavljen pritisnem zvono Milojevićevog stana, da bi se on potom javio preko interfona, a tada bi usledilo automatsko otvaranje vrata.

Stupao bih u teskoban hol da bih preko nekoliko stepenica od belog mermera stigao do glavnih, trpezarijskih vrata obloženih ogledalima, koja su najčešće bila zaključana, jer se Milojević posle smrti supruge Irmgard Krauze preselio s najneophodnijim stvarima u svoju malu radnu sobu, gde sam ga, ako nije gledao tv program ili slušao radio-vesti iz stranih zemalja, najčešće zaticao za njegovim radnim stolom kako čita ili kuca na svojoj staroj pisaćoj mašini, ali i u postelji.

To naročito u zimskom periodu, kada zbog skromne penzije nije imao mogućnosti da plaća nečovečno od rukovodstva EPS-a i srpske vlade uvedenu zloglasnu blok-tarifu. Ta njegova radna, a ujedno i spavaća soba (ranije namenjena posluzi) nalazila se levo od ulaznog hodnika, dok je desno bila kuhinja i kupatilo.

Piše: Kosta Dimitrijević
Sutra: Srpski Volter Lipman


vesti po rubrikama

^feljton

20:04h

(Ne)sporne oblasti (21): Žene kao ratni heroji

20:21h

Susreti i razgovori s Predragom Milojevićem (1): Kažem ja sebi

20:38h

Crna Gora u fokusu svetskih medija (10): Crna Gora novo krizno žarište

      


FastCounter by LinkExchange