[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 20. decembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

(Ne)sporne oblasti (9)

U posedu i manastir na Lokrumu

O odnosima s Dubrovnikom najbolje govore dokumenta

Evo, sve imamo - a ništa nemamo... Ovaj navod iz Letopisa - sam po sebi je dovoljno jasan, i ne treba ga komentarisati. Ima jedna pojedinost na koju je - mislim, neophodno ukazati. Pitanje je: koliko je - i da li je tačno ovo zaključivanje prepisivača Ivan-begovih hrisovulja o odnosima Dubrovčana i Crnogoraca (Dubrovnika i Crne Gore). Potrebno je o tome nešto reći i zbog savremenih "teorija" o - tobožnjem davnom neprijateljstvu ova dva suseda... Inače, u prošlosti, i sve do danas - između Dubrovnika (Slobodnog grada, pa potom Republike) i države Kraljevine Zete, pa potom Crne Gore - bilo je, ne malo, loših odnosa, čak i ozbiljnih neprijateljstava, ali i prijateljskih i dobrosusedskih - do istinski bratskih...

Ti odnosi, s obostranim krivicama - i obostranim svedočanstvima bratskih odnosa - zasvedočeni su od najranijih istorijskih perioda - prvo dukljanskih (o čemu je, u delu, bilo već reči...), i osobito od Zetskog kraljevstva, s posebnim isticanjem vremena kneza (i arhonta) Stefana Vojislava, kralja Mihaila, kralja i cara Bodina, i, u nizu drugih kraljeva Zete - kralja Đorđa (Bodinovića)...

Pre nego ponudim dva izuzetno značajna dokumenta o kralju Đorđu - iz 1114. i 1115. godine, i nekim njegovim odnosima sa Dubrovnikom, neophodan je kraći komentar: nije mi poznato da je to što rečeno o kralju Đorđu u ovim dokumentima korišćeno u srpskoj, a ni crnogorskoj istorijskoj nauci...!? I moje upozorenje onima koji se, i u naše dane - bave razbratstvom: kralj Đorđe, kao i svi zetski vladari (carevi i kraljevi) pre njega, i još neki posle njega - sve do knjaževstva i Kraljevine Crne Gore - vladar je srpskog etnosa (naroda, dakle). To je ona prva organizovana, i priznata država Srba - kojom su udareni temelji misli i duha srpskog roda! Uostalom: teško ćemo u spor sa Savom Nemanjićem (svetim Savom) - jer on nam ostavi amanet:

"... rodi se (njegov otac Nemanja)... v mjeste rekomjem Dioklitii, ježe zovet se veliko kraljevstvo ot prva..." Tako... I:
"... Dioklitiju že i Dalmaciju (oslobodi...), otačevstvo i roždenije svoje, istovuju Djedinu (dakle: Đedovinu!) svoju...".

I tako: od Duklje, preko duhovnog i državnog utemeljenja - Zete - do Crne Gore! A Crnogorstvo, i Crnogorci su realne, i ravnopravne istorijske kategorije (s mnogim istim i sličnim - u Evropi, i slovenstvu - čak - no, o tome - ako bude trebalo?!). Sve je tu jasno, osim zlonamernoj razbraći, koji - dugo već seju zlo seme bratskog razdora - teorijicom (i tezicom): Crna Gora je "... samo geografski pojam..." - kako mi, u stvari, tvrdi ovih dana u Beogradu jedan praznov koji se predstavi zvanjem univerzitetskog predavača - istorije...! Znam ja: ovaj praznov (i njemu slični...) - nije Srbija... Srbija ne zbori tako...

Dalje neka govori istorija... - Prilog: 4 (Stojan Novaković. Zakonski spomenici srpskih država...).

Prevod dokumenta - iz 1115:
"Đorđe, kralj milošću Božjom, zajedno sa svojom majkom, vladarkom i kraljicom Jakvintom i Grdom, mojim rođakom, potvrđujemo da se crkva Svetog Martina koju su nekada imali naši praoci (m. podvl.) i gospodari proteže na manastir Svetog Benedikta na Lokrumu, i potvrđujem da imaju u svome vlasništvu pomenuto nasledstvo koje su naši preci (m. podvl.) ostavili.

Ako neko od naših rođaka misli drukčije, i ako neko posegne za tim, stići će ga gnev Božji i od mnogih će izabrati njega". Napomena: moguć je i bolji prevod...(?). Neka istoričari od znanja, i odgovore: da li je na tom početku DžII veka Lokrum sa Šumetom u sastavu Zetskog Kraljevstva - na čijem je čelu kralj Đorđe...?! Ja sam samo istoričar književnosti, i u toj istoriji onih pitanja, i to skromnoga dela, koja se odnose na osnovne naše misli i duha, pa u tom delu evo nekoliko mojih razmišljanja:

a)Kralj Đorđe - govoreći u ovim dokumentima o svom pravu, o pravu svoje kraljice majke, Jakvinte, i sestrića (ili sinovca?) Grda - kaže: da su crkvu Svetog Martina - "nasledili od svojih praotaca i gospodara..."!

Piše: Ivan Kaluđerović
Sutra: Rasprodaja srpskih zemalja


vesti po rubrikama

^feljton

15:14h

Dosije Tanjug (2): Raspad države i Tanjuga

15:23h

Mitološki svet Srba (27): Vampiri kolo vode

15:39h

(Ne)sporne oblasti (9): U posedu i manastir na Lokrumu

      


FastCounter by LinkExchange