[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 19. decembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

ZZ "Bojkovčanka"

"Vitez" za rakiju

BEOGRAD (Avala) - Kolekcija priznanja i medalja sa Svetske izložbe u Briselu upotpunjena je ove godine Ordenom viteza prvog stepena dobijenim za rakiju "bojkovčanka". Kvalitet i originalnost uz skladni dizajn ambalaže, počev od 1994. gotovo redovno na ovoj prestižnoj smotri, dobijaju visoke ocene. Najpre, je to bila srebrna medalja, zatim, zlatni pehar, i onda ove godine najveće priznanje , kaže za "Avalu" Zoran Simić, generalni direktor ZZ "Bojkovčanka".

Nije lako danas biti uspešan privrednik, zaključuje Simić posle više od decenije bavljenja ovim poslom. Ali, kao nekadašnji uspešni vaterpolista "Partizana", koga je teška povreda odvojila od bazena, naučio je da ga želja za pobedom ne napušta ni u najtežim trenucima. Zato se i upustio u posao koji se u školi ne uči, ali on duboko veruje da ima dobru perspektivu.

Ljubitelji dobre kapljice ne moraju da poznaju do tančina tehnologiju spravljanja rakije, ali dobro znaju da ocene kvalitet onog što piju. A način dobijanja ekološki čiste i kvalitetne "bojkovčanke" nije baš jednostavan posao. Najpre, potrebna je čista i zdrava šljiva koja se posle priprema za vrenje i kad joj vreme dođe, peče u kazanu, na stari srpski način. Čuvanje rakije da sazri i dobije svojstva koja krase najkvalitetnija pića, zahteva posebno znanje i umeće.

U želji da se to sve vidi, ali i proba krajnji produkt u Rakovici, industrijskom predgrađu Beograda, privodi se kraju uređivanje proizvodno-podrumskog i izložbeno-prodajnog prostora uređenom u etno stilu. Dakle, mlade generacije moći će tu da vide kako su taj posao vekovima radili njihovi preci u selima širom Srbije. Tu će se spravljati, čuvati i prodavati osveštena "bojkovčanka" u izvanredno dizajniranim bocama od stakla, a po želji i sa krstom u njima.

Biće tu i "Srpski dućan" opremljen u narodnom stilu, izložbeno-prodajna galerija sa atraktivnim pakovanjima rakije u bocama opletenim prućem, u vidu topova i drugim oblicima. Naravno, moći će da se iz bureta toči i u ambalažu koju kupci sobom donesu. Radiće i Klub privrednika u kome će služiti jela pripremljena onako kako su to činile naše prabake.

Žestoka "bojkovčanka" kao i druga pića našeg podneblja neće zauzeti značajnije mesto na svetskom tržištu ako se ne izborimo da dobiju svoju robnu marku. To podrazumeva i više reda u proizvodnji i prometu ovde u zemlji. Inače, nije novost da su u nekim državama prisvojili i registrovali kao svoja "dostignuća" naše tradicionalne rakije i vina. Dakle, moramo da se izborimo protiv onih koji su skloni falsifikatima, zaključuje Simić.


vesti po rubrikama

^AVALA - ekonomski dodatak

14:02h

Cene zimovanja pred početak zimske sezone

14:09h

Modernizacija "Knjaza Miloša" u Aranđelovcu

14:11h Sanacija Niške banke
14:16h Pristići će 135 miliona evra za modernizaciju srpske železnice
14:18h Prof. dr Milutin Ćirović: Bez ministra nema izvoza
14:22h Iz Privredne komore Jugoslavije: Dobri izgledi za izvoz hrane
14:24h Veterinarska stanica "Sava" Sremska Mitrovica
14:27h Generalni direktor TP "Šumadija": Razvojem protiv konkurencije
14:33h ZZ "Bojkovčanka": "Vitez" za rakiju
14:38h "Rumaguma": Rast proizvodnje i izvoza
14:42h "Boksiti" - Nikšić: Proizvodnja iznad plana
14:46h Privrednici Vojvodine o ekstraprofitu
14:51h Direktor "Budućnosti" - Bačka Palanka: Devizne jabuke
        


FastCounter by LinkExchange