[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 10. decembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Andre "Mr. Ritam" Vilijams u ponedeljak uveče u Domu omladine

Legenda divljeg ritma i bluza

Posle uspeha šezdesetih, upada u kokainski pakao, da bi ga garažna generacija krajem devedesetih prepoznala kao svog mesiju

Andre "Mr. Ritam" Vilijams, nepatvorena legenda divljeg ritma & bluza, nastupa večeras u 22 časa u Domu omladine Beograda. Prvi veliki hit je imao davne 1956. na američkoj R & B top-ten listi sa pesmom "Bacon Fat". Godine 1961. počinje da radi kao producent i "lovac na talente" za slavnu soul-etiketu Tamla Motaun, radeći produkciju za Stivi Vondera i Marvina Geja.

Krajem šezdesetih zapošljava se u diskografskoj kući "Čes" kao producent i izvođač i tu počinje njegov sunovrat u kokainski bezdan. Vilijams je sarađivao sa Ajkom Tarnerom koji mu je prvi i dao ulaznicu za pakao. Sve do kraja 80-ih, Vilijams je "zarađivao" proseći na mostovima Čikaga. Na njegov talenat i ogromni doprinos "divljoj strani rokenrola", prvi ukazuju "Kremps", obrađujući njegov veliki hit "Jailbait " i uvršćujući dve Vilijamsove kompozicije na legendarnu psihobili kompilaciju "Born Bad".

No sve do sredine devedesetih, garažna generacija nije prepoznala Andre Vilijamsa kao svog mesiju. Zahvaljujući Džonu Spenseru iz Blues Explosion, trenutno najluđem američkom garaž-pank bendu, Vilijams krajem 90-ih pravi veliki kambek postajući kult-figura alternativne scene "navučene" na izvorne ritam & bluz rifove.

U junu ove godine, Vilijams je izdao svoj najprodavaniji album ikada "Bait & Switch". Njegov večerašnji koncert u velikoj sali Doma omladine biće retka prilika da beogradska publika vidi šezdesetpetogodišnjeg "Mr. Ritma" koji i dalje pleni svojom neverovatnom energijom. "U poređenju sa Andre Vilijamsom, Litl Ričard zvuči kao Pet Bun", izjavio je Laks Interior, pevač "Krempsa", kraljeva psihobili scene.

S. Đ. M.


vesti po rubrikama

^kultura

16:02h

Kruševac: Premijera predstave "Koreni" po delu Dobrice Ćosića

16:09h

Andre "Mr. Ritam" Vilijams u Domu omladine

16:16h Na Sceni "Raša Plaović" gostuje pozorište iz Zaječara
16:24h Svetska premijera "Gospodara prstenova"Svetska premijera "Gospodara prstenova"
16:39h Branko Kukić, pisac i izdavač, o kulturnoj klimi u Srbiji…
16:51h Novi roman Terija Pračeta o Disksvetu
17:07h Radionica Plavog pozorišta u Reksu
   


     


FastCounter by LinkExchange