[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 10. decembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

U kruševačkom Narodnom pozorištu premijera predstave po delu Dobrice Ćosića

"Koreni" u zavičaju

Nebojša Bradić i Branislav Nedić načinili su pozorišnu dramu visokog tragičnog intenziteta. To je svakako najuspelija dramatizacija mojih romana, kaže poznati pisac

KRUŠEVAC - Posle dva meseca napornog rada u Beogradu i Kruševcu, večeras je u Kruševačkom pozorištu premijera "Korena" Dobrice Ćosića.

- Očekuje nas odlična predstava koja će dugo živeti na scenama Srbije. To je bitno i za kruševački repertoar, jer nastavljamo jednu liniju igranja klasičnog teksta. Posle "Derviša i smrti" Meše Selimovića od pre nekoliko godina na sceni smo imali "Hasanaginicu" Ljube Simovića, pa "Prokletu avliju" Ive Andrića. I sada klasičan tekst "Koreni" Dobrice Ćosića. Mislim da je to dobra i prepoznatljiva repertoarska linija Kruševačkog pozorišta kojom ćemo sigurno nastaviti, jer to i naša publika očekuje. Predstava "Koreni" igraće se i svakog meseca u Beogradu, a prva beogradska premijera je 15. januara u Beogradskom dramskom pozorištu, kaže, uoči premijere, upravnik Kruševačkog pozorišta Branislav Nedić, koji uz Nebojšu Bradića potpisuje dramatizaciju "Korena".

Režija i scenografija delo su Nebojše Bradića, a igraju: Milija Vuković, Pavle Pekić, Nenad Jezdić, Jovanka Andrić, Katarina Žutić, Dejan Tončić, Biljana Nikolić, Vojin Ćetković (Nebojša Vranić), Dragan Marinković, Bojan Veljović i Biljana Jocić Savić.

Autor "Korena", pisac Dobrica Ćosić, kaže:
- Roman "Koreni" motivisan je potragom za antropološkim i duhovnim identitetom mog naraštaja zamagljenog ideologijom. Duhovno mentalitetsko poreklo svog naraštaja video sam u naraštaju izrođenom u drugoj polovini 19. veka, naraštaju sa kojim se rađa moderna Srbija i očevima toga naraštaja, sa kojima se okončava hajdučka i patrijarhalna Srbija. "Koreni" su pripovest o ljudima koji su imali moć da traju i opstaju uprkos svemu. U "Korenima" je idejna osnova mog celokupnog romansijerskog ciklusa. Iz teksta "Koreni" i fragmenata četvrte knjige "Vreme smrti", Nebojša Bradić i Branislav Nedić sačinili su pozorišnu dramu visokog tragičnog intenziteta. To je svakako najuspelija dramatizacija mojih romana - kaže Ćosić i dodao:

- Tim scenskim tekstom, "Koreni" se vraćaju svom zavičaju gde su inspirativno i nastali, a to je u mom doživljaju i saznanju svet moravske Srbije s kraja 19. i početka 20. veka, do Prvog svetskog rata. Uzbuđuju me i raduju susreti današnjih naraštaja s mojom vizijom njihovih predaka, koji će se događati u kruševačkom i Beogradskom dramskom pozorištu. Izuzetno darovit reditelj Nebojša Bradić sa izvanrednim glumcima i scenskim saradnicima, obećavaju predstavu o kojoj će se razmišljati i koja će se pamtiti.

R. Barjaktarević


vesti po rubrikama

^kultura

16:02h

Kruševac: Premijera predstave "Koreni" po delu Dobrice Ćosića

16:09h

Andre "Mr. Ritam" Vilijams u Domu omladine

16:16h Na Sceni "Raša Plaović" gostuje pozorište iz Zaječara
16:24h Svetska premijera "Gospodara prstenova"Svetska premijera "Gospodara prstenova"
16:39h Branko Kukić, pisac i izdavač, o kulturnoj klimi u Srbiji…
16:51h Novi roman Terija Pračeta o Disksvetu
17:07h Radionica Plavog pozorišta u Reksu
   


     


FastCounter by LinkExchange