[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 7. decembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Svedočenja o stravičnom masakru nad Srbima u Gospiću 1991.(4)

Direktiva vrhovništva- etnički očistiti

Noću su odvođeni i ubijani viđeniji Srbi. Opet su punili jame kao što su to činili u čuvenim ustaškim pogromima 1941.

Kod Perušića su pronađena 24 leša Srba iz Gospića od kojih je sudsko-medicinskom ekspertizom identifikovano 19. Osnovano se sumnja da ih je i više pobacano u Katinu jamu, na četiri kilometra od glavnog puta od Gospića prema Karlobagu. Zna se da su tri lica ubijena, navodno pri bekstvu, ali se ne zna gde su pokopana.

Milan Levar, koji je ubijen u sopstvenoj mehaničarskoj radnji nakon što mu je podmetnuta eksplozivna naprava, prethodno je javno progovorio o zločinima u Gospiću, optuživši Tihomira Oreškovića i Mirka Norca da su organizovali likvidaciju gospićkih Srba u toku 1990. i 1991. godine.

"Gospićem, koji je početkom rata bio, ali je i danas dobrim delom ostao zona sumraka, harali su eskadroni smrti. Ubijali su civile: Hrvate i Srbe, sve one koji im nisu hteli biti podložni, sve one koji su im se suprotstavljali, ne želeći učestvovati u njihovom orgijanju koje nema nikakve veze sa domovinom i odbranom svetog ognjišta" - pričao je Levar. Levar je 1991. godine bio komandant diverzantsko-izviđačke jedinice u Gospiću i tvrdi da je "sve zlo u Gospiću došlo sa strane, jer ni Norac ni Orešković nisu iz Gospića...".

On je tvrdio da je lično bio prisutan kada je u kancelariji Tihomira Oreškovića udavljen čovek. Pripadnik Marčepove grupe "Jesenje kiše" Miro Bajramović rekao je da je za Gospić važila naredba - "etnički očistiti".

"Ubili smo direktora pošte, bolnice, vlasnika restorana i kojekakve Srbe. Ubistva su izvođena metkom u čelo, jer nismo imali vremena" - izjavio je Bajramović koji tvrdi da je naredba vrhovništva bila da se smanji broj Srba u Gospiću.

I drugi svedoci navode da su u drugoj polovini oktobra 1991. godine pripadnici specijalnih jedinica MUP-a i Zengi Republike Hrvatske, prema unapred pripremljenom spisku, odvodili viđenije Srbe - civile u Gospiću, trpali ih noću u kamione, odvozili, mučili i likvidirali.

Poznato je da su uhapšeni i odvedeni Radovan Barač (službenik PTT Gospić), Todor Banjeglav (konobar), Jovo Bogoš, Rade Bogović, Slavko Bunčić, Dane Bug (službenik Zavoda za socijalno osiguranje iz Gospića), Đuro Vujinović, Milan Vujinović (penzioner iz Karlobaga), Nikola Gajić (penzioner), Branko Draganić (radnik u Ličkom Osiku -Teslin Grad), Đoko Đukić, Sava Đukić, Milan Žakula, Milan Ivanišević, Nedeljko Igrić (opštinski inspektor) , Sveto Janković, Milojko Jokić (radnik MUP-a), Đorđe Kalanj (zamenik okružnog javnog tužioca u Gospiću), Dane Korica (penzioner), Milan Kovačević, Nikica Kovačević, Simo Kljajić (novinar), Simo Krajinović (penzioner) Branko Kuzmanović (penzioner MUP-a, star 53 godine, iz Gospića), Petar Lazić (vozač, star 42 godine), Milan Mašić ( penzioner), Radovan Mašić (radnik) Momčilo Mandić (penzioner MUP-a), Boro Marić (šumski tehničar), Nikola Miščević (penzioner MUP-a), Željko Mrkić (radnik MUP-a), Mihajlo Nikolić (šumski tehničar).

Odvedeni su i Miloš Orlović (medicinski tehničar iz Karlobaga), Milan Pantelić (meteorolog), Đuro Pavlica, Janko Pavlica (trgovac iz Karlobaga), Milan Pavlica, Nikola Pavlica, Milan Pavlović, Milan Pejinović (radnik "Zagrebačkih transporta), Mišo Pejinović (radnik MUP-a), Gojko Radmanić, Dragan Rakić (službenik Zavoda za socijalno osiguranje), Milan Smiljanić (invalid), Stanko Smiljanić (službenik SIZ-a za penzijsko i invalidsko osiguranje, star 54 godine iz Gospića), Bogdan Stojanović (radnik u hotelu "Industro-gradnja" iz Karlobaga), Nikola Stojanović (penzioner), Boško Tomičić (službenik u "Visočici"), Nebojša Trešnjić (star 55 godina).

Među odvedenima su i Pajo Čopić (penzioner, star 70 godina), Milan Uzelac (privatni mehaničar), Gojko Hinić (radnik MUP-a) Milan Čubelić (građevinski tehničar), Branko Štulić (zamenik javnog tužioca, star 54 godine) Bogdan Šuput (inženjer šumarstva, star 56 godina, iz Gospića), Danica Baraš, Ankica Begić, Borka Vraneš (penzioner), Dušanka Vraneš (medicinska sestra), Radmila Diklić (službenica Turist-biroa), Marica Đukić (profesor u penziji), Smilja Žakula, Milica Janković, Mirjana Kalanj (službenica stara 46 godina iz Gospića), Soka Mašić (penzioner), Marija Miščević (službenica suda), Mileva Orlović (supruga Miloša iz Karlobaga), Anđelka Pantelić (trgovac), Mirjana Pantelić (student, kći Milana i Anđelke).

Na spisku su i Nada Pavlica, Soka Pavlica (čistačica u karlobačkom MUP-u), Ljubica Panjević (stara 70 godina), Boja Potkonjak (penzioner), Milica Potkonjak-Radmanić (supruga Gojka), Radmila Stanić (profesor hemije) i Ljubica Trifunović (penzioner).

Izvršioci masakra su prema većini svedočenja: Tomislav Merčep, pripadnici specijalne jedinice MUP-a Republike Hrvatske, Tihomir Orešković (bivši emigrant), Ivan Orešković zvani "Grobar", brat Tihomira, jedan od organizatora "Odbrane Gospića", Miroslav Petri, rodom iz Perušića, predsednik lokalnog HDZ-a, ranije radio u banci u Gospiću, Mirko Norac, jedan od vojnih komandanata hrvatskih snaga, Ivica Rožić, zvani "Roki", Martin Marković zvani Irfan i Ivan Mažuran.

Ukupno 77 Srba, od toga 55 muškaraca i 22 žene. Ostaje pitanje da li će potpuno razotkrivanje zločina u Gopsiću dovesti i do otvaranja drugih dosijea o stradanju mahom srpskih ali i civila drugih nacionalnosti koje je hrvatska vlast smatrala remetilačkim faktorom. Žrtve "Bljeska", "Oluje" i još nekih "oslobodilačkih akcija" čekaju pravdu, kad - tad.

kraj

Sonja LAKIĆ


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:24h

Haris Džinović uspešno počeo seriju koncerta u Centru "Sava"

15:58h

Svedočenja o stravičnom masakru nad Srbima u Gospiću 1991.(4)

16:16h Džulija Roberts najmoćnija u Holivudu
16:41h Vitni Hjuston gubi bitku s kokainom i krekom
   
 


     


FastCounter by LinkExchange