[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 6. decembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Drago Mašulović ne odustaje od isteravanja pravde u "Automobilskom Beograd"

Kako je potkradana VJ

Organ službe bezbednosti Generalštaba utvrdio zloupotrebe u poslovanju sa "Automobilskim"

Drago Mašulović, radnik preduzeća "Automobilsko- Beograd", već duže vreme vodi "rat" protiv bivšeg i sadašnjeg rukovodstva svoje firme ukazujući, kako kaže, na organizovani kriminal i pljačku, o čemu je "Glas" u par navrata pisao. I u firmi je "na ledu".

- Pet ličnih dohodaka, naravno minimalaca, nisu mi isplaćeni, kao ni topli obrok i prevoz, za dva meseca. U firmi je i dalje isto stanje, devedeset posto voznog parka je neregistrovano, što predstavlja oko 40 vozila i 49 poluprikolica. Radi se sa gubitkom u celosti. Na primer, sponzorisanje 400.000 dinara Rukometnog kluba Radnički Jugopetrol nisu dali poslovne rezultate - objašnjava Mašulović.

Sporovi, krivične prijave i tužbe koje je podnosio sudovima u vezi, kako tvrdi, zloupotreba u "Automobilskom- Beograd" i dalje se ne rešavaju ili se razvlače do u nedogled.
- Krivična prijava koju sam podneo još 7. oktobra prošle godine zbog ugovora moje firme i Mašinskog fakulteta stoji u Okružnom tužilaštvom i do danas odgovora nema. Ugovor je zaključen 27.12.1999. i potpisali su ga dekan "mašinca" Dimitrije Janković i direktor "Automobilskog" Milutin Raković. Predmet ugovora je plan razvoja informacionih sistema i sistema kvaliteta, i bliže je opisan u tri aneksa. Vrednost ugovora za intelektualni deo na osnovu sva tri aneksa je više od 300.000 maraka. Plus, što se trebaju kupiti sredstva za ugradnju. Imajući u vidu zastarelost voznog parka više od 15 godina i neispunjava ni minimuma zakona od propisanih uslova, smatrao sam da je ugovor štetan po preduzeće, i podneo prijavu OJT. Ugovor se, međutim, sprovodi što se može zaključiti i iz faktura koje je Mašinski fakultet ispostavio "Automobilskom". S obzirom na informaciju sa Mašinskog da je oko 60 posto sredstava iz projekta odlazilo na autorske honorare, a finansijska situacija u preduzeću je vrlo teška, nije komplikovano utvrditi štetnost ugovora, s obzirom na kontinuitet gubitaka u poslovanju preduzeća- kaže Mašulović.

U dopuni krivične prijave, sagovornik "Glasa" naveo je još neke "zloupotrebe".
- Zaključivanje ugovora sa PP "Nora trejd" i "Radom promet", vlasništvo supruge direktora preduzeća. Potom, prodaja imovine u Ulici Radmile Rajković1a (inače, sedište preduzeća upisano u sudski registar) bez javnog oglašavanja suprotno Zakonu i interesima firme. Procena vrednosti kapitala preduzeća manja je od knjigovodstvene vrednosti, a da se pritom UO nije sastao, niti je o tome obaveštena Skupština preduzeća, A ista procena je sa "odlukom" UO poslata Ministarstvu za vlasničku transformaciju na verifikaciju - ističe Mašulović deo stavki iz krivične prijave.

Poseban segment je rad sa Vojskom Jugoslavije. Kako tvrdi, "privatna vozila direktora Rakovića, radila su preko firme".
- Gubitak je napravljen po dva osnova. Fakturisanje je rađeno bez iskazanog poreza, tako da je Automobilsko obveznik plaćanja poreza po fakturi. Drugo, prihodi su se naplaćivali kreditnom linijom preko "Ju Garant banke". Iz ugovora o kratkoročnom kreditu za kreditna ulaganja u namensku proizvodnju za potrebe VJ, vidi se da se radi o kreditu gde se jedan veći deo novca, 65 posto, uplaćuje na žiro- račun preduzeća, a ostatak banka zadržava po članu 2., za rezervacije kamate i revalorizovanje kredita i ostalog. Kreditna partija 21112-6551-217727 to pokazuje. Kredit od 950.000 dinara, uplaćen je po sistemu 600.000 "Automobilskom", 350.000 banci. Kako se kredit ne otplaćuje to je preduzeće uskraćeno za prihod 350.000 dinara.

Samim tim preduzeće je umanjilo dobit, a direktor je sa žiro-računa naplatio rad svojih privatnih vozila, preko firme u kojoj je ovlašćeno lice. Krediti ovog tipa su redovna praksa naplate potraživanja od VJ .Sve ovo je interesantno s obzirom da je organ bezbednosti VJ (Generalštaba) radio kontrolu poslovanja sa "Automobilskim" te formirao više komisija koje su utvrđivale zloupotrebe u ovom slučaju. Kao rezultat toga je vraćanje faktura koje su ispostavljene za izvršene usluge i naknadno fakturisanje znatno manjih, i dostavljanje vojsci, iz čega se jasno vidi šteta nastala po VJ. Sve ovo je organima bezbednosti poznato, zašto nisu istrajali to bi trebalo pitati odgovorne- kaže Drago Mašulović

D. P.


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:33h

Kako se meštani Mokre Gore, sela pod Šarganom, pripremaju za novi film Emira Kusturice

16:01h

Italijani otkrili najveći šverc ptica u Evropi

16:29h

Drago Mašulović ne odustaje od isteravanja pravde u "Automobilskom Beograd"

16:52h

Svedočenja o stravičnom masakru hrvatske policije nad Srbima u Gospiću 1991.

17:17h

Primamljiva turistička ponuda Boroveca, najstarijeg skijaškog centra u Bugarskoj

 

 


     


FastCounter by LinkExchange