[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 6. decembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Italijani otkrili najveći šverc ptica u Evropi

Ulovljene "Balkanske ptice"

U Firenci pronađeno 12 tona zamrznutih ptica namenjenih ljubiteljima kulinarskih specijaliteta

Kriminalna afera "Balkanske ptice" otkriva neverovatan mafijaški posao sa švercom zamrznutih ptica u Evropi. Reč je, naime o 12 tona ptica od kojih je dobar deo, oko pola miliona, iz SR Jugoslavije i Bosne i Hercegovine. Preko Slovenije tovar je trebalo da bude isporučen ljubiteljima kulinarskih specijaliteta u Italiji ali je čitava afera otkrivena 17. novembra u Firenci.

Načelnik pokrajinske šumske straže Furlanije - Julijske krajine, sa sedištem u Udinama, dr Emilio Gotardo, potvrdio je da je dosad uhapšeno pet osoba. Osumnjičeni su predstavnici firmi "Erik Mir" i "Lube Ju" koji su organizovali izlete lovaca u našu zemlju i Bosnu i Hercegovinu. Još uvek, međutim, nije poznato ime turističke agencije koja je na našim prostorima organizovala lovačke ture Italijana.

Prema rečima Tomaža Miheliča iz slovenačkog Društva za proučavanje i posmatranje ptica, italijanske vlasti su otkrile aferu nakon dužeg prikupljanja informacija i praćenja osumnjičenih jer su tovari ptica, vešto skriveni, očito, godinama transportovani preko Slovenije u Italiju. Pri tome, Slovenija, prema zvaničnom saopštenju italijanske vlasti, nije umešana u aferu jer je tovar samo prolazio kroz njenu zemlju. Ptice, su, kao što kaže gospodin Tomaž, prodavane u privatnim restoranima kao poseban specijalitet i pretpostavlja se da je reč o zaradi od 2 miliona američkih dolara.

Zamrznute ptice bile su pronađene u dvojnim pregradama hladnjača u kojima se nalazila i razna druga divljač za koju su osumnjičeni na italijanskoj granici pokazali lažne deklaracije.

Povodom ove afere, razgovarali smo sa Aleksandrom Tadić, predsednicom Društva za zaštitu divljih ptica Jugoslavije.

- Reč je o pticama iz porodice zeba, veličine vrapca, što znači da one nisu ustreljene već su uhvaćene u jatu. Činjenica je da Italijani jedu ove ptice zbog čega su one gotovo potpuno istrebljene na njihovim prostorima. Iako još uvek ne pominje ime turističke agencije koja je u našim lovištima pod maskom lovačkog turizma omogućila masakr zaštićenih ptica, i nezvanično smo saznali da je reč o privatnoj turističkoj agenciji i ne preostaje nam ništa drugo nego da sačekamo i vidimo u kojoj će se meri primeniti naš postojeći zakon o zaštiti ugroženih vrsta ptica. Saznali smo, takođe, da su italijanski lovci lovili u Nacionalnim parkovima i prirodnim rezervatima što je najstrože zabranjeno, tvrdi Aleksandra Tadić.

Ž. Milenković


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:33h

Kako se meštani Mokre Gore, sela pod Šarganom, pripremaju za novi film Emira Kusturice

16:01h

Italijani otkrili najveći šverc ptica u Evropi

16:29h

Drago Mašulović ne odustaje od isteravanja pravde u "Automobilskom Beograd"

16:52h

Svedočenja o stravičnom masakru hrvatske policije nad Srbima u Gospiću 1991.

17:17h

Primamljiva turistička ponuda Boroveca, najstarijeg skijaškog centra u Bugarskoj

 

 


     


FastCounter by LinkExchange