[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 5. decembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Stravična svedočenja o likvidaciji Srba iz Gospića 1991. godine

Razbijali im lobanje, pa ih zapalili

Iz vojnog vozila iskrcano je deset do petnaest osoba. Norac je naredio da svi pucamo

U svedočenju o sastanku sudbonosnom za Srbe u Gospiću, održanom 16. oktobra 1991. godine, tadašnji šef gospićke policije Ivan Dasović kaže da je sastanak počeo oko 20.30 časova u Operativnom štabu i da su, sem njega, prisustvovali Tihomir Orešković, Ivan Rukavina, Mirko Kasumović, Jure Premuz, bolničar Krešo, Ivica Marković, Željko Bolf, Mirko Norac i još jedna osoba kojoj ne zna ime.

"Norac je prisutnima saopštio da treba likvidirati grupu Srba, i da, ako neko nije sposoban za to, treba odmah da se izjasni. Rukavina je pitao Oreškovića - šta to znači, ali tada su već svi poustajali i čekali odlazak na mesto oređeno za likvidaciju, koje niko nije znao.

Krenulo se sa više vozila a kolonu je, mislim, vodio Krešo. Kad se stiglo u šumu, svi su izašli iz vozila i čekali 5-10 minuta kada je došao vojni "picgauer". Iskrcane su osobe kojih je bilo između 10-15. Tada je naređeno da svi pucaju u njih" - svedoči Dasović.

Trećeoptuženi Stjepan Grandić svedočio je da je njemu Norac naredio da " u kasarni Perušić osposobi jednu prostoriju za prihvatanje civila iz Gospića koji će biti likvidirani po nalogu Oreškovića kao odmazda za ubijene Hrvate".

U optužnici se navodi da su među ubijenim civilima, koji su dovođeni tri noći, bili i ugledni gospićki advokat Đorđe Kalanj i njegova supruga. Đorđe Kalanj, rođen je 6. maja 1940. g. u selu Krujak - Udbine. Godine 1991. bio je zamenik Okružnog javnog tužioca u Gospiću.

Patolog Zoran Stanković je u svom prvom nalazu, između ostalog, naveo:"Leš je smrznut, ugljenisan i odmakle truleži pa se pravi uzrok smrti ne može sa sigurnošću utvrditi samo spoljašnjim pregledom. Međutim, na osnovu spoljašnjeg nalaza može se s velikom verovatnoćom tvrditi da je smrt nasilna i da je nastupila zbog iskrvljenja iz raskidnih krvnih sudova duž kanala strelnih rana."....

Pošto je obducent opisao brojne rane nanete dejstvom projektila iz ručnog vatrenog oružja, dao je i mišljenje da: "... odsustvo čestica gareži u disajnim putevima i odsustvo zaživotnih reakcija na mekim tkivima u okolini ugljenisanih delova tela ukazuju na to da je uzrok smrti najverovatnije ubistvo, a da je leš naknadno poliven benzinom i zapaljen".

Mirjana Kalanj, supruga Đorđa, bila je ekonomista. Odvedena je iste noći kad i njen suprug. U vezi sa njenom smrću obducent navodi da se "sa velikom verovatnoćom može tvrditi da je smrt nasilna i da je najverovatnije nastupila zbog razaranja i oštećenja za život važnih moždanih centara, višestruko prelomljenih kostiju krova i baze lobanje, nastalih dejstvom tupine teškog zamahnutog mehaničkog oruđa."

"Zbog nedostatka dela tela i ugljenisanog većeg dela preostalog mekog tkiva", obducent nije mogao utvrditi postojanje drugih povreda, pa se pravi uzrok smrti ne može sa sigurnošću utvrditi samo spoljašnjom pregledom.

"Odsustvo čestica gareži u disajnim putevima i odsustvo zaživotnih reakcija na mekim tkivima u okolini ugljenisanih dijelova tijela ukazuje na to da je uzrok smrti, najvjerovatnije ubistvo, a da je je naknadno poliven benzinom i zapaljen..." navodi patolog Zoran Stanković.

Stanković je, arhivirajući fotografiju označenih tela, od kojih su mnoga bila u komadima, u jednoj od svojih izjava rekao da su " ubice spalile tela na gomili, zasigurno benzinom ili nekom drugom zapaljivom tečnošću".

"Slike jasno pokazuju da su neke od žrtava ubijene metkom u prsa ili u potiljak. Nekoliko žrtava je imalo lobanje smrskane tupim predmetom" - rekao je Stanković, zaključujući da su to "uradile kukavice". Prema optužnici, Grandiću se 17. oktobra telefonom javio Norac i naložio mu da pripremi autobus ili kamion i ljude za likvidaciju, što je on i učinio. Sutradan 18. oktobra ujutru Grandić je, u skladu sa naredbom, uhapšene civile odveo na lokaciju Lipova glavica gde su ubijeni vatrenim oružjem, a u egzekuciji je učestvovala grupa maskiranih vojnika među kojima, po vlastitom priznanju, i sam Grandić.

Istražni sudija županijskog suda u Rijeci, Sajonara Čulina u postupku koji je vođen nekoliko meseci saslušala je 140 svedoka, a dobila je i dodatnu dokumentaciju iz Haga. Dosije o slučaju Gospić sadrži oko 4.000 strana. Svedok Mirko Kasumović, koji je u to vreme bio načelnik SZUP-a, naveo je da su iz kamiona iskrcani civili, većinom žene i deca, kao i nekoliko muškaraca i da su poređani ispred njega, a optuženi i ostali učesnici sa pomenutog sastanka stali su im nasuprot.

Svedok Siniša Glušac u svom iskazu navodi da je "Norac povikao: "Šta čekaš?", a potom izvukao u stranu ženu koja je vrištala, odakle se potom čuo hitac. Ostali su dobili naređenje da pucaju u času kada Norcu ni posle tri pokušaja nije uspelo da opali iz pištolja u čoveka koji ga je molio da ga ne ubije.

nastaviće se

Sonja Lakić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

16:32h

Stravična svedočenja o likvidaciji Srba iz Gospića 1991. godine

16:58h

Moda erotskog ćaskanja i dahtanja u slušalicu potpuno okupirala Srbiju

17:29h Zvezde rimejka čuvenih "11 veterana" posetiće američke trupe u Turskoj
   
 


     


FastCounter by LinkExchange