[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 25. novembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Iz filma "Profesorka klavira"

Hronika Osmog festivala autorskog filma "Pogled u svet"

Biseri među dijamantima

Ako svi filmovi budu kao "Profesorka klavira", biće ovo jedno od najuspešnijih izdanja Festivala, kaže Lordan Zafranović

Na Festivalu u Kanu "Profesorka klavira" se odmah izdvojila, iako je u tom filmu sve manje više već poznato. Sve je, međutim, dato na nov način, atmosfera je izuzetna. Ako svi filmovi budu takvi, biće ovo jedno od najuspešnijih izdanja festivala - kaže Lordan Zafranović, reditelj iz Praga (kako je zvanično predstavljen) i član žirija koji je otvorio Osmi festival autorskog filma "Pogled u svet".

Direktor Vojislav Vučinić, zamoljen da prokomentariše mnoštvo praznih mesta na više nego skromnom otvaranju i projekciji pravog predstavnika autorskog filma, rekao je da je razočaran, ali da festival neće odustati od ovakvih filmova. Podsetio je i da je "Profesorka" u Kanu osvojila tri nagrade, da je Haneke kontroverzni autor i pretpostavio da bi uzrok loše posete moglo biti loše vreme. Vučiniću nije promakla gužva u holu Doma sindikata gde se posle "Profesorke" davao američki akcioni film.

Dinko Tucaković, član žirija koji se upravo vratio sa Festivala istočnoevropskog filma u Kotbusu, rekao je da festivali, koji afirmišu film koji nije klasični, bioskopski imaju sve bolju budućnost. Na glavnom programu beogradskog festivala nalazi se mnogo naslova prikazanih u Kanu, Berlinu, Veneciji... Tucaković kaže da je reč o biserima koje je trebalo pronaći među dijamantima, da je program Festivala filigranski i da žiri nema šanse da zabrlja. Kao vrlinu festivala naveo je dobar običaj sredine, koja neguje autorske slobode prikazujući integralne verzije filmova, što se recimo dogodilo sa "Romansom" Katrin Breja u Beogradu, ali ne i u Londonu. Zato je Breja sa Godarom i još nekim evropskim imenima ispred bioskopa u Londonu prodavala video-kasetu sa integralnom verzijom. Iako je u Kanu kastriran, ovde ćemo videti u celini film "Majmun" Aktana Abdikalikova.

Nora Hope ("Raskršća"), rediteljka iz Belgije i član žirija, najavila je svoj novi film o dvoje očajnika, muškarcu i ženi, koji se sreću pod neobičnim okolnostima, a oboje imaju intimna iskustva sa smrću.
Lordan Zafranović je primetio da Festivalu nedostaje jugoslovenski autorski film i predložio retrospektive filmova Vlatka Gilića i Puriše Đorđevića.

V. Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

15:14h

POPazjanija - Ivan Ivačković

15:15h

Glumac Radoje Čupić uoči premijere "Ostrva s blagom" u Somboru

15:19h Džez se na velika vrata vratio u Dom omladine Beograda
15:21h Mihajlo Pantić, priređivač antologije najkraće srpske priče 20. veka
15:23h Dušan Šević, dobitnik nagrade za najbolju likovnu opremu knjige
15:24h Savremena arhitektura Živeti drugačije
15:27h Hronika Osmog festivala autorskog filma "Pogled u svet"
15:28h Tatjana Ilić, Nenad Glišić i Selman Trtovac, postdiplomci Umetničke akademije u Dizeldorfu
15:29h Koje ovaj čovek: Portret Mira Stupica
   


     


FastCounter by LinkExchange