[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 25. novembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Džez se na velika vrata vratio u Dom omladine Beograda

Prijatno i pozitivno

Džez se na velika vrata vratio u Dom omladine. Svojom svirkom preksinoć su ga "osveštali" legendarni bubnjar Džimi Kob, njujorški pijanista Robert Bargard , kontrabasista Predrag Revišin (koji se nedavno vratio u Beograd posle višegodišnjeg boravka u Africi) i naravno trubač Stjepko Gut, glavni inicijator ovog ponovnog oživljavanja "džez kulture" u Beogradu. Da podsetimo, višednevni džez program u Domu omladine koji je počeo preksinoć najava je otvaranja Džez centra, institucije koja bi trebalo da služi kao logistička podrška ovdašnjoj sceni.

Sudeći po "najavi" veliki deo posla je već odrađen. Jer, vraćena je publika - kako ona starija koja je "na mestu zločina" bila još sredinom šezdesetih kada se džez "zakuvao" u DOB-u, tako i ona mlađa koja ne pamti dane kada su po tim salama domaći muzičari izlazili na crtu velikanima koji su bili redovni gosti Beograda.

Trigon u DOB-u
U okviru svoje svetske turneje Moldavska grupa "Trigon" sviraće večeras u Velikoj sali Doma omladine. U muzici ovog sastava stapaju se etno, džez, kamerna instrumentalna tradicija, rok, pa zbog te raznovrsnosti i kritičari nisu baš sigurni da li bi za "Trigon" bila odgovarajuća odrednica džez ili folk. Producent i promoter "Trigona" je Miša Alperin, lider "Moskva art trija" koji je nedavno gostovao u Beogradu.

Iako nije stigao na koncert u Velikoj sali, kao što je bilo najavljeno, republički ministar kulture Branislav Lečić došao je na ponoćni sešn u Klubu i održao neformalno slovo u ime Ministarstva, koje je jedan od pokrovitelja ovog višednevnog džez dešavanja, a trebalo bi i na konkretan način da podrži Džez centar.

Celovečernji program u Domu omladine u petak najbolji je mogući primer kako se stvari u gradu menjaju nabolje (i kako bi tek trebalo da se menjaju)... Bilo je toliko prijatno i pozitivno, da je teško izdvojiti šta je bilo "najvažnije" - da li koncert u Velikoj sali na kojem su Kob, Bargard, Revišin i Gut prošetali publiku kroz najlepše džez standarde, da li neformalni sešn u Klubu (koji je otvorio trio Miše Krstića) na kojem su zajedno sa "starim kukama" svirali i neki klinci iz muzičke škole "Stanković", ili, pak, atmosfera koja je mirisala na rađanje nečeg novog i značajnog za naš grad.

Kad se u nešto uloži dovoljno dobre energije sa raznih strana - od muzičara i publike, preko ljudi iz Doma omladine, do "državnih zvaničnika", to mora da uspe.

P. Dragosavac


vesti po rubrikama

^kultura

15:14h

POPazjanija - Ivan Ivačković

15:15h

Glumac Radoje Čupić uoči premijere "Ostrva s blagom" u Somboru

15:19h Džez se na velika vrata vratio u Dom omladine Beograda
15:21h Mihajlo Pantić, priređivač antologije najkraće srpske priče 20. veka
15:23h Dušan Šević, dobitnik nagrade za najbolju likovnu opremu knjige
15:24h Savremena arhitektura Živeti drugačije
15:27h Hronika Osmog festivala autorskog filma "Pogled u svet"
15:28h Tatjana Ilić, Nenad Glišić i Selman Trtovac, postdiplomci Umetničke akademije u Dizeldorfu
15:29h Koje ovaj čovek: Portret Mira Stupica
   


     


FastCounter by LinkExchange