[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 25. novembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Glumac Radoje Čupić uoči premijere "Ostrva s blagom" u Somboru govori zašto je sve više reditelj

Željan drugačijeg

Posle bravura u Somboru patrljci od uloga u SNP-u. "Dies rei" 22. decembra. "Portal" šansa mladima

NOVI SAD - Glumac upamćen po somborskim ulogama u "Kati Kapuralici", "Figarovoj ženidbi", minijaturi u "Aferi nedužne Anabele", po tome kako lomi jabuku u "Jermi" (Grad teatar Budva) ili viksa čizme u "Zloj ženi", oldtajmer šmeker u "Sumnjivom licu", uča u "Ruženju naroda", Sterijanac zahvaljujući fenomenalnom "Putovanju za Nant", otkako je pre koju sezonu prešao u Srpsko narodno pozorište nije dobio nijednu ulogu po meri.

Da li se zato okrenuo reklami (čak četiri se vrte po raznim televizijama) i svojoj pozorišnoj trupi "Portal" u čijoj je produkciji krajem leta u Novosadskom pozorištu, u njegovoj režiji, izašla Harmsova "Jelisaveta Bam", priča za "Glas" uoči večerašnje premijere "Ostrva s blagom" u Somboru, a usred proba predstave "Dies rei", čija će premijera biti 22. decembra u Kulturnom centru Novog Sada:
Okrenuo sam se onome u šta u ovom trenutku mogu da uložim energiju i kreativnost. Angažujući uvek nove ljude, najčešće mnogo mladih, "Portal" pokušava da izađe iz okvira konvencionalnog načina rada jer nam je dosta onoga što mi interno zovemo "pravoslavnom" glumom, režijom i pozorištem uopšte, a našim caruju nerad, javašluk i neprofesionalizam.

Dan pozorišta
U komadu "Ostrvo s blagom" Branka Milićevića Kockice, čija je premijera večeras, na Dan Narodnog pozorišta Sombor, igraju: Dubravka Kovjanić, Nenad Pećinar, Zdravko Panić, Živorad Igić i Radoje Čupić. Dan pozorišta obeležiće i stara predstava "Sumnjivo lice" u režiji Jagoša Markovića.

U pozorištu je nestalo vere među ljudima, poverenja, želje da se radi kolektivno, entuzijazam više niko i ništa ne može da pokrene. Ne verujem da je posredi samo novac, problem je mnogo dublji. Zato ja pokušavam da okupim ljude koji su i dalje radoznali, koji se ne zadovoljavaju da, u boljem slučaju, vide pokoju predstavu u svom pozorištu i koji su vezani za pozorište samo utoliko što u pozorišnom klubu kukaju jedni na druge. Hoću pun angažman i pošto mi ga niko ne nudi, pokušavam sam da ga stvorim. NJega, doduše, ne nudi ni reklama, jer se ljudi od advertajzinga njome ne bave temeljno, ali donosi makar kakav -takav novac: honorar za jednu reklamu nekad je kao cela bedna glumačka plata - priča Čupić, a o svom novom projektu kaže:

- Spremamo tekst makedonske spisateljice Žanine Mirčevske, koja je trenutno asistent Gorana Stefanovskog na Fakultetu za dramske umetnosti u Skoplju. Sastavljen je od poetičnih slika ljudske prolaznosti, mnoštva komičnih, beznačajnih sudbina, protraćenih života koji predstavljaju uvredu Stvoritelju, a u kojima se, katkad, može prepoznati svako od nas. U predstavi koju režira jedan od osnivača "Portala" LJuboslav Majera igraju glumci sa svih strana. Iz SNP-a: Draginja Voganjac, Jovana Stipić, Miroslav Fabri i ja. Iz Sombora Nenad Pećinar, iz zrenjaninskog pozorišta "Toša Jovanović" Sanja Krajnov, Milorad Kapor iz trupe "Duplo dno" i još uvek studenti novosadske Akademije umetnosti Lena Drča, Jovana Balašević i Nemanja Keča.

S. Miletić


vesti po rubrikama

^kultura

15:14h

POPazjanija - Ivan Ivačković

15:15h

Glumac Radoje Čupić uoči premijere "Ostrva s blagom" u Somboru

15:19h Džez se na velika vrata vratio u Dom omladine Beograda
15:21h Mihajlo Pantić, priređivač antologije najkraće srpske priče 20. veka
15:23h Dušan Šević, dobitnik nagrade za najbolju likovnu opremu knjige
15:24h Savremena arhitektura Živeti drugačije
15:27h Hronika Osmog festivala autorskog filma "Pogled u svet"
15:28h Tatjana Ilić, Nenad Glišić i Selman Trtovac, postdiplomci Umetničke akademije u Dizeldorfu
15:29h Koje ovaj čovek: Portret Mira Stupica
   


     


FastCounter by LinkExchange