[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 25. novembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

POPazjanija

Dolazi Zima

Ivan Ivačković

Bez želje za izrabljenim mistifikacijama, moram da kažem kako su u neke pesme magija i vradžbine odista umešale svoje prste. Prsti muzičara služe, pak, u takvim slučajevima samo da bi preneli inspiraciju koja stiže sa, khm, nebesa (ili, još češće, kao u Hendriksovom slučaju, iz Hada).

Gitaristi, kad već pominjem Hendriksa, najčešće i jesu antene za prosleđivanje poruka poslatih od nečistih i drugih sila. Uostalom, setite se: Džimi Pejdž, Blekmurov solo u "Hajvej Star", Klepton dok je bio u Krimu - i dok su ga smatrali ne božijim izaslanikom, već samim bogom - pa onda Pit Taunzend, Robert Frip, Raj Kuder i drugi, uključujući i neke koji odavno nisu zvezde. Na primer, Džoni Vinter.

U moju ličnu mitologiju Vinter je - sa gotovo neoprostivim zakašnjenjem - ušao sredinom devedesetih. Pošto je, osim nas samih, za obogaćivanje intimne mitologije obično zaslužna mala grupa ljudi koje smatramo istinskim prijateljima, nema ničeg čudnog što mi je baš takav prijatelj, imenom Viktor, postavio putokaz prema Vinteru, pustivši na videu jedan koncert iz 1992. godine.

Mesto koncerta: kultna njujorška dvorana Medison Skver Garden. Publika: 18.000 ljudi, čije raspoloženje varira od ganuća do ekstaze. Povod: trideset godina od izlaska prve ploče Boba Dilana. Trajanje: četiri sata. Nastupaju: Stivi Vonder, Lu Rid, Edi Veder, Nil Jang, Tom Peti, Džordž Harison i još puno njih, zaključno sa samim Dilanom.

Aha, kazaćete, pa to nije bio Vinterov koncert. I pogrešićete; to nije trebalo da bude njegov šou, ali ispalo je da jeste; u poređenju sa Vinterom, naime, svi su, pa čak i Nil Jang, delovali pitomo. Sve što se čulo pre i posle Vintera, inače samo po sebi izvrsno, izgledalo je kao mirna zimska noć u odnosu na Zimu lično. Kada je on završio "Hajvej 61 Revisitid", ja sam se - da još malo ostanem pri meteorološkim metaforama - doslovce smrznuo; mamuzajući i sebe i prateći bend do krvi, Vinter mi je bukvalno pomerio mozak i zauvek mi se uvukao pod kožu.

Nisam naročito sklon socijalnim obredima, ali oduvek sam voleo ritual kod Viktora: najpre ukusna večera (recimo, patka punjena jabukama i kolači od "Milice" - preporučujem!), a onda obavezno prepuštanje Džoniju Vinteru, heroinski mršavom, obilno istetoviranom i belom kao što mu prezime sugeriše. Godinama smo to radili pod Miloševićem, tražeći, između ostalog, u čudesnom snimku iz Medisona pribežište od užasa svakodnevice. Pre dve nedelje ponovili smo celu stvar, sa jednakim uživanjem. Sve je isto, samo njega nema? Izgleda da je tako, i tu, budimo iskreni, ne postoji nikakvo iznenađenje. Iznenađuje, međutim, što to ponekad - kao u slučaju Vintera, Viktora i mene - uopšte nije loša kombinacija.


vesti po rubrikama

^kultura

15:14h

POPazjanija - Ivan Ivačković

15:15h

Glumac Radoje Čupić uoči premijere "Ostrva s blagom" u Somboru

15:19h Džez se na velika vrata vratio u Dom omladine Beograda
15:21h Mihajlo Pantić, priređivač antologije najkraće srpske priče 20. veka
15:23h Dušan Šević, dobitnik nagrade za najbolju likovnu opremu knjige
15:24h Savremena arhitektura Živeti drugačije
15:27h Hronika Osmog festivala autorskog filma "Pogled u svet"
15:28h Tatjana Ilić, Nenad Glišić i Selman Trtovac, postdiplomci Umetničke akademije u Dizeldorfu
15:29h Koje ovaj čovek: Portret Mira Stupica
   


     


FastCounter by LinkExchange