GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 22. novembar 2001.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Dragan Škrbić u Beču proglašen za najboljeg rukometaša sveta za 2000. godinu

Kruna karijere

Zahvaljujući saigračima iz reprezentacije postao sam "broj jedan" i zato ovo priznanje delim sa njima

Dragan Škrbić je najbolji rukometaš sveta za 2000. godinu! Priznanje koje je dobio u Beču, u sedištu Svetske rukometne federacije (EHF), svakako da ne može ostaviti ravnodušnim ni jednog ljubitelja sporta u Jugoslaviji. A, popularni "Škrba" je ovu titulu zaslužio... Nebrojeno puta ulazio je u najbolji tim na velikim rukometnim manifestacijama, od evropskih i svetskih samita do olimpijskih igara.

- Svakako da sam presrećan. Na neki način, to je kruna moje karijere - ističe Škrbić. - Rukomet je izuzetno popularan u svetu: biti najbolji u konkurenciji istinskih velikana ovog sporta priznanje je koje neizmerno godi, opravdava sve one trenutke kada se potoci znoja cede iz tela, kada bolne povrede, modrice i lomovi teraju na razmišljanje da se sve "ide do đavola". Ali, ovakvi trenuci i teraju u zaborav sve nedaće, a podstiču na nove napore, odricanja...

Govori srpski...

Supruga najboljeg rukometaša sveta je Španjolka. Škrba je igrajući na Iberijskom poluostrvu dobro savladao španski jezik, a supruga je za relativno kratko vreme odlično naučila srpski. Sve razume, ali, za sada, malo teže komunicira. Ipak, prihvatila je ono: "govori srpski da te ceo svet razume".

Škrbić je pravi profesionalac, rukomet je njegova velika ljubav... Dao je ovom sportu sve. Sada je u godinama kada uloženo treba i naplatiti. Naravno, ne samo u novcu.

- Svakako da je vreme za naplatu, ali, dobro ste konstatovali - ne u onom materijalnom smislu, mada, moram da priznam da sam sasvim dobro profitirao igrajući u velikim evropskim klubovima. Ipak, kada kažem naplata, onda mislim na medalje i ovakva priznanja. Opet da se vratim na titulu najboljeg rukometaša sveta... I zahvaljujući ostalim igračima iz naše reprezentacije postao sam "broj jedan". Stoga, ovo je priznanje delim sa saigračima iz nacionalnog tima, zapravo počast pripada jugoslovenskom rukometu u celini.

U drugoj polovini januara biće Evropsko prvenstvo u Švedskoj. Naša reprezentacija će zasigurno igrati jednu od glavnih rola, a nije tajna da je želja svih najsjajniji trofej - zlatna medalja.
- Ima šest selekcija koje su u vrhu evropskog i svetskog rukometa i one uvek žele tron, gde god i kad god da igraju. Među njima je, naravno, i naša. Ali, nezahvalno je prognozirati... Sačekajmo pripreme, sve zavisi kakve će one biti, da li će biti povređenih igrača. Mnogo je faktora u igri, ali ako sve bude kako treba, onda bismo mogli da se nadamo medalji. Svakako, ići ćemo na zlato, to je uvek naša ambicija.

Iz kuće u 2002.

Dragan Škrbić, kao i većina naših reprezentativaca koji igraju u klubovima Španije, Nemačke, Slovenije, obaveze završavaju samo nekoliko dana pre Nove godine.
- Poslednje kolo pred pauzu zbog Evropskog prvenstva u Švedskoj u Bundes ligi igramo 29. decembra, tako da ću, najverovatnije, u Beogradu da dočekam Novu godinu. Koliko znam, tada će se okupiti svi kandidati za Švedsku i odmah posle praznika počinju pripreme - kaže Škrbić.

Na Svetskom prvenstvu održanom početkom godine u Francuskoj, reprezentaciju je vodio Branislav Pokrajac, sada Zoran "Tuta" Živković. Ranije je bilo sukoba na relaciji selektor Živković - igrači! Kakva će biti nova saradnja?
- Na Evropskom prvenstvu u Španiji 1996. godine došlo je do sukoba nas igrača sa Živkovićem, ali je to sada prošlost. Mene, osim tog nesporazuma, uglavnom vežu lepe uspomene u zajedničkom radu. Mislim da ovoga puta neće biti novih nesuglasica - priželjkuje Dragan Škrbić.

Nema sumnje da će put plavih do medalje u Švedskoj biti pun trnja. Nalazimo se u teškoj grupi i svaki kiks može da nas košta dobrog plasmana...
- Tačno, tu su Francuzi, Nemci i Hrvati, a kako se bodovi prenose u sledeći krug to je jasno da moramo sve suparnike da pobedimo. Ponavljam, mnogo zavisi od dobrih i kvalitetnih priprema. Dakle, imamo sjajne igrače internacionalne klase i veliki motiv: ostanak u evropskom i svetskom rukometnom vrhu. Ja sam optimista, kao i uvek - zaključio je i zvanično najbolji rukometaš na planeti.

Bojkot Živkovića

Retko će neko od sportista priznati da bojkotuje trenera. Obično, to svi znaju u i oko kluba, pa i navijači, ali sve se nekako svali preko leđa trenera (selektora). Škrbić, međutim, otvoreno priznaje da su reprezentativci bojkotovali selektora Živkovića na Evropskom prvenstvu u Španiji.
- Bilo je problema i s jedne i s druge strane... Sukob je kulminirao našim bojkotom Živkovića: igrali smo ispod mogućnosti i, kao što znate, neslavno prošli. Nedugo zatim, shvatili smo da to nije bio dobar način da se "istera pravda", ali je, bar za ovo takmičenje, sve bilo kasno. Nedostatak smo ispravili kasnije i saradnja s Tutom ponovo je uspostavljena - iskren je Škrbić.


Siniša Stojanović


vesti po rubrikama

^sport

14:34h

U Novom Sadu prijateljski košarkaški meč Jugoslavija - Švedska

14:39h

Košarkaši Crvene zvezde putuju u Belgiju

14:46h

U pobedi Sijetla nad Dalasom, Drobnjak dao 10 koševa za 16 minuta

14:51h

"Glas" saznaje: Tumbaković direktor, Varga trener Partizana!

14:57h

Rang-lista FIFA

15:03h

Parovi 3. kola Kupa UEFA

15:11h

Plavi odbojkaši pobedili domaćina Svetskog kupa

15:19h

Dragan Škrbić u Beču proglašen za najboljeg rukometaša sveta za 2000. godinu

15:24h

Iz rukometnog saveza: Živković selektor

15:33h

U Hali "Pionir" počinje Svetsko prvenstvo u kik - boksu

17:55h

Boljim izvođenjem penala Železnik eliminisao Partizan

18:03h

Crvena zvezda golom Jelića eliminisala Obrenovčane 1:0

18:12h

Sartid pobedio OFK Beograd na penal ruletu 4:2

18:18h

Omladinci Jugoslavije bolji od Izraela 3:1

 FastCounter by LinkExchange