[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 19. novembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Vlasti SO Savski venac prodale predratno zemljište "narodnog partrijarha"

Varnavin plac Filipu Cepteru

Neki odbornici se pobunili protiv odluke. Potomci kažu da je to "hvala za sve što je učinio za Srbiju"

Umesto ispunjavanja predizbornog obećanja o denacionalizaciji, odlukom nadležnih u Opštini Savski venac i Direkciji za gradsko građevinsko zemljište u Beogradu, 14. novembra imovina počivšeg patrijarha Varnave prodata je biznismenu Milanu Jankoviću alijas Filipu Cepteru. Gospodin Cepter je do nacionalizovanog zemljišta površine 2.000 kvadrata, u Vukovarskoj broj 2 koje je posle Varnavine smrti pripalo crkvi, došao na licitaciji održanoj 7. novembra. Kao što kažu odbornici iz opštine koji su bili protiv prodaje zemlje "narodnog patrijarha", kako su ga vernici zvali - gospodin Cepter je bio jedini kupac.

Cena koju su "dostigli" na licitaciji, nije puno poodmakla od početnih oko 10.000.000 dinara. Sve to, uz tajanstvenu klauzulu o kojoj šuškaju u Savskom vencu, po kojoj, ukoliko se novac uplati u kraćem od predviđenog roka, kupac dobija zemljište po ceni gotovo upola nižoj od zacrtane na licitaciji. Tako umesto oko 300.000 maraka, Cepter će imati privilegiju da iskešira samo oko 170.000 nemačkih novčanica.

Prodaja nacionalizovane imovine uzburkala je strasti u ovoj beogradskoj opštini. Kod nekih odbornika izazvala je revolt, jer se time krše obećanja data narodu i to posebno "preko"zemlje jednog od najuvaženijih Srba. Drugi, pak smatraju da je zemlja otišla za male pare i da je to stavka nepovoljna za opštinu i grad. Treći pričaju o raznim političkim i kojekakvim dilovima, kojima se ne može stati na rep.

Misteriozna smrt

Srpski patrijarh Varnava, po rođenju Petar Rosić, rođen je u Pljevljima 29. avgusta 1880. godine. Patrijarh je pod nerazjašnjenim okolnostima preminuo 24. jula 1937. godine. Smatra se, što je, u stvari, gotovo sigurno - da je ubijen, to jest otrovan, jer se u to vreme vodila žestoka politička borba zbog Konkordata, protiv čijeg usvajanja je patrijarh bio najglasniji. Patrijarh je bio vatreni protivnik potpisivanja Konkordata, ugovora države s Vatikanom, kojim se država obavezuje na ekonomske i pravne privilegije prema rimokatoličkoj crkvi. Smatrao je da je to pogrešno davati drugoj crkvi a da te garancije u blagodeti nema matična - SPC.

Počeo gradnju hrama Svetog Save

U vreme patrijarha Varnave, u mnogim starim spisima je zabeleženo da je, obavljen najznačajniji posao u novijoj istoriji SPC. Patrijarhovanje Varnavino obeležava neprestani kontakt s narodom, pa je čak odlazio u zabačene krajeve u Makedoniji u kojima su živeli Srbi, gde niko nije išao. Pričao je jednostavnim jezikom i time plenio... Osim prosvetiteljstva i rada na ujedinjavanju srpstva i SPC, njegov period obeležen je i gradnjom. Početa je izgradnja hrama Svetog Save čije je temelje osveštao, a podignuta je sadašnja zgrada Patrijaršije u Beogradu. Udareni su temelji crkve Svetog Marka, lepa crkva Sv. Aleksandra Nevskog dovršena je u njegovo vreme. Na Čukarici je sagrađena crkva Sv. velikomučenika Georgija, podignuta je Crkva Svete Bogorodice, a na Bulbuderu - Lazarica. "U gradu kraj vode", za koju postoji verovanje da je lekovita, crkva Svete Petke, podignuta je za vreme patrijarha Varnave... Moglo bi ovom spisku još toga da se doda, a kako svedoče reči iz davne 37. godine, beogradskog prote Milutina Magazinovića: "Da nije bilo njega ne bismo crkvu mogli podići...".

- Stvorila se većinska grupa koja je to učinila - kaže predsednik Izvršnog odbora opštine Stanko Zornić (DSS) i dodaje:

- Izglasano je većinom, 14. ovog meseca na sastanku IO i sada je to završena stvar. Prodato je Cepteru. Učinjeno je, mimo da se sagleda, da li je to dobro za opštinu ili je krajnje nepovoljno i štetno. Cepter je dobio dva lokaliteta od ukupno devet koliko je bilo na licitaciji. Pet lokacija od ponuđenih je nacionalizacijom postalo državna imovina. Nije smelo da se dogodi i da ode. Ali otišlo je - kaže Zornić.

Po rečima Duška Tomaševića (DSS), predsednika Komisije za dodelu zemljišta SO Savski venac, ovo telo je poslalo dva dopisa Direkciji za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. U prvom dopisu od 1. oktobra, Komisija je dostavila Direkciji podatke o zemljištu koje će ići na licitaciju i drugi dopis 17. oktobra, da se sve stavi van snage, jer kao što kaže, tada je utvrđeno da se radi o nacionalizovanoj zemlji. Međutim, Tomašević ističe."Komisija nema mogućnost da odlučuje o bilo čemu, već samo sprovodi tehnički deo oko licitacije. To je u nadležnosti Direkcije, a i SPC nije ništa osporavala".

Avgusta 1937. godine u "Glasniku Srpske pravoslavne patrijaršije", posle smrti narodnog patrijarha je zapisano: "U zvucima pravoslavnih zvona, koja bruje nad Beogradom, još zvuče uspomene, tako prisne i tako drage, koje nedeljivo vezuju čitav jedan narod s njegovim nezaboravnim patrijarhom. Beskrajna kolona naroda defilovala je pored njegovog uzvišenog odra...

Danas, desetine godina posle, potomak počivšeg patrijarha, istoričar Ksenija Rosić-Martinović, ćerka njegovog brata Uroša, koji je takođe, nerazjašnjeno preminuo nedelju dana nakon patrijarha, setno kaže:

- Teško je sve. I tragično. Posle svega što je za narod i državu učinio, nema ni njegovog imena nekoj ulici. Ni pomena. Ništa. A sada i ovo malo zemlje i njegova kuća u kojoj su ga ubili, krčme se. Mi, porodica, nismo ništa ni do sada očekivali da dobijemo. Niti tražimo. Niti sada očekujemo. Ali, bio bi red da mu se nešto posveti, da nešto ostane njemu u pomen sem sećanja i natpisa po knjigama. Toliki su memorijalni centri oko nas podignuti navodno zaslužnima, a njegovo se daje ko zna kome u bescenje. Sam sebi, da se grubo izrazim, mogao bi da podigne nešto od prodaje jednog placa. Ipak Crkva je najpozvanija da nešto učini. Zarad njegovog dela, sebe a time i za ovaj naš napaćeni narod - kaže sagovornica "Glasa".

Ipak, da nisu svi kratkog pamćenja i da lični interesi nisu uvek presudni, svedoči inicijativa naroda u Pljevljima, gradu gde je patrijarh Varnava rođen. Od pre nekoliko dana, jedan trg nosi njegovo ime. Narod skuplja priloge za bistu i spomen-muzej koji će se nalaziti u njegovoj rodnoj kući, a nadaju se da će uspeti da je otkupe.

Oni koji su se u svojim predizbornim obećanjima pozivali na povratak vrednosti ondašnje Srbije a za koju je možda najbolji primer upravo patrijarh Varnava, "poslali" su te vrednosti na licitaciju. Da li će mu se ikada odužiti srpski rod za koji je toliko dao ili, pak, Crkva, vreme će pokazati. Za sada, izvesno je samo - da je rok za žalbu povodom licitacije, sedam dana.

Željka Jevtić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:24h

Studentski restoran "Tri kostura" radi u nekadašnjem kazamatu nemačke specijalne policije

15:56h

Reporter "Glasa" na predstavljanju zimske turističke ponude Austrije

16:00h Vlasti SO Savski venac prodale predratno zemljište "narodnog partrijarha"
   
 


     


FastCounter by LinkExchange