[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 19. novembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Studentski restoran "Tri kostura" radi u nekadašnjem kazamatu nemačke specijalne policije

Menza u mučilištu Gestapoa

Za vreme Drugog svetskog rata iz tog prostora skoro niko nije izašao živ

"Tri kostura", studentski restoran na Obilićevom vencu, može se pohvaliti, osim krajnje neobičnim imenom i istorijatom zgrade u kojoj se nalazi. Studenti, naime, kao menzu koriste nekadašnju svečanu salu Uprave grada Beograda, koju je u vreme Drugog svetskog rata koristio Gestapo, nemačka specijalna policija. U to ratno vreme su foajei u prizemlju, u kojima se danas nalaze stolovi, bili zazidani i pretvoreni u samice gde su tamnovali zatvoreni komunisti. Jedan nivo ispod, u podrumima koji su otvoreni prema Ulici maršala Birjuzova, nalazile su se mučionice.

Beograđani su znali da za onoga ko je odveden u podrum nema više nikakve nade da će odatle izaći živ. Prema priči koja se prepričava, posle oslobođenja iz ćelija su spasena tri zatočenika koji su zbog iscrpljenosti, gladovanja i maltretiranja više ličili na kosture. Tako je restoran dobio ime. Ako je i crni humor u pitanju, po mišljenju mnogih, prevazišao je granice dobrog ukusa, pa je restoranu vremenom ime skraćivano. Danas se mogu čuti različiti zvanični nazivi - "Klub 3" ili prostije "3 K", mada studenti i dalje koriste stari naziv "Tri kostura".

Tajna u Bečkom arhivu

Sačuvanih podataka o istorijatu same zgrade na Obilićevom vencu nema ni u Arhivu Beograda, Arhivu Srbije, niti Arhivu Jugoslavije. Po rečima Maje Stamenković, stručnog vodiča iz Beograda, to nije usamljen slučaj.
- Nemamo običaj da skupljamo i čuvamo dokumentaciju, pa kada se istražuju podaci o nekim starijim građevinama, često se koristi Bečki arhiv. On sadrži najčešće špijunske podatke koji su prikupljani, zabeleženi i sačuvani u toku okupacije, pa to danas koriste i naši naučnici - kaže Maja Stamenković.

Čizme se ogledaju

Studentski restoran "Tri kostura" alijas "Klub 3" dnevno poseti 2.000 studenata.
- Restoran postoji više od 30 godina. Lepo je uređen, ima 240 mesta za sedenje, dnevno se podeli oko 3.000 obroka - objasnio je novinaru "Glasa" Dragan Dragojlović, upravnik restorana.
Ispod studentske menze nalazi se prilično zapušten podrum bez prozora koji ovih dana očekuje renoviranje. Priča se da je u vreme kada je njime "gazdovao" Gestapo pod bio tako čist da su se "čizme ogledale".

Živih svedoka iz tog vremena ima sve manje, naročito onih koji su imali "sreće" da u vreme rata posete Obilićev venac 4. Naravno gornje spratove.

- Kada je počeo rat, naš stan u Ulici cara Uroša oduzeo je agent Gestapoa, a cela porodica se preselila na Banovo brdo. Moj otac je bio obućar, s radnjom u Knez Mihailovoj ulici. U vreme okupacije zvanično je radio u nemačkoj radionici, a kao ilegalac je pod imenom "Ole bradonja" pomagao partizane. Otkriven je i odveden u Gestapo. Majka i ja smo svaki dan odlazile ispred zgrade, u vreme kada su izvodili zatvorenike na streljanje, i čekale da li će i otac izaći. Ništa se o zatvorenicima nije moglo saznati, ali smo preko "debele veze" uspele da se dogovorimo sa ocem da u to vreme, ako je živ, pokaže ruku na prozoru potkrovlja gde se nalazio kao manje važan zatvorenik. Dolazile smo danima, gledale tu ruku i strepele kada se ne bi pojavila. Otac je na svu sreću oslobođen, što se, inače, nije dešavalo zatvorenicima koji su odvođeni u prizemlje ili podrum - priseća se ratnih dana Beograđanka Ivanka Glogovac, navodeći da je otac Obren Glogovac još jednom zamalo stradao. Posle završetka rata - zbog brade.

Zgrada na Obilićevom vencu 4 završena je 1924. godine, u vreme kada je Beograd imao samo jednu opštinu. U njoj se nalazila Uprava grada, koja bi odgovarala današnjoj Skupštini grada.

U vreme svojih najslavnijih dana, njenim hodnicima su šetali predstavnici tadašnjih najvećih partija. Narodne radikalne stranke Nikola Pašić, u kojoj su bili aktuelni unutrašnji sukobi zbog jačanja uticaja Dvora na politički život zemlje uz pomoć "poslušnih ministara" i zakulisnih akcija Dvora radi cepanja i slabljenja političkih stranaka", kao što stoji zabeleženo u Arhivu Jugoslavije. Za svoje stavove borile su se i Samostalna demokratska stranka, Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije, socijaldemokrate, republikanci...

SLAĐANA MAJDAK
FOTO: B. PANTELIĆ


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:24h

Studentski restoran "Tri kostura" radi u nekadašnjem kazamatu nemačke specijalne policije

15:56h

Reporter "Glasa" na predstavljanju zimske turističke ponude Austrije

16:00h Vlasti SO Savski venac prodale predratno zemljište "narodnog partrijarha"
   
 


     


FastCounter by LinkExchange