[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 15. novembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Reporteri "Glasa" sa Kosovarima u kampu "Leštani", pred subotnje izbore

Mi smo Srbi budale

'Oću da glasam, al' prvo, da ode Tači u Hag, da ode Rugova u Hag, da ode Haradinaj u Hag, da dođe neki Šiptar koji uopšte nije bio u nikakvu stranku. E onda može da naš Srbin bude predsednik, a on da bude njegov zamenik

U izbegličkom kampu Novi autoput - Leštane ovih dana živo, dolaze im posete, gledaju televiziju, ima raznih vesti. Udarna je stvar da trenutno traje redaljka državnih funkcionera na TV ekranu sa temom - zašto je izlazak kosovskih Srba na izbore najvažnija stvar još od masovnog izlaska na kosovski boj. Drugo, Avganistan. Pažljivom analizom Kosovari iz Leštana su konačno shvatili šta se njima desilo pre tri godine - Amerikanci su bombardovali, Šiptari izigravali Severnu alijansu, oni talibane, a Sloba Bin Ladena...

Treće, bili im i novinari, razni, koji su im "već dovde", da pitaju kako žive i šta oni misle o masovnom izlasku na izbore. Kako su mnogi još sluđeni po tom pitanju, došao im u ponedeljak i Nebojša Čović...
- Samo sam video da su prošli neki džipovi, ja sam istovar'o drva. Dva "audija" i jedan džip projurili, svi se sklanjaju s puta. Mangupi - besan je Dragoljub Đogović iz Peći, radnik obezbeđenja "Zastave", sad prinudni kopač kanala.

U junu će tri godine od kada je s Kosova s porodicom stigao ovde, i misli da je "prevara" i ono i ovo.
- Prvo su pričali jedno, sada drugo. Gola laž. Očekuju neke strane pare, niko nije budala da daje svoje novce za džaba. Moramo i mi nešto njima da damo. Mi Srbi s Kosova nikakvih koristi nećemo imati od tih izbora, samo Đinđić i kompanija. Prethodna vlast je bila zla, ova je triput gora. Neće ni oni daleko. Negde bi sada zatražio azil, da nikada više ovu državu ne vidim. I znaš šta, kad bi je na televiziji ugled'o, ja bih ugasio televizor. A ovo što pričaju da će izbori biti šansa za povratak, opet je laž. Kako da se vratiš kad ne možeš. Ja bi' se vratio i u tuči, al' ne može. Otići će i oni što su se vratili. Mi Srbi koji smo budale prihvatili bi možda opet neki zajednički život, al' Šiptari ne bi. Nema od Srbije više ni S, moj prijatelju, od Kosova ni K- kaže Đoković, lupka kažiprstom o sto.

Iza njegovih leđa džakovi sa sušenim povrćem, ne znaju šta da rade s njima, pokušali da "uvale" nekom za svinje, da kompenzuju, neće niko. U susednoj prostoriji kupus, našli po tri dinara, do vikenda će da potrpaju u burad, da ukisele, a subotu možda na izbore.

- Bili nam skoro neki Italijani, doneli humanitarnu pomoć, ja kažem tom čoveku: kako bi bilo da, recimo, isele se svi Italijani sa Sicilije, i onda ih teraju da izađu da glasaju - pita se Zvezdan Đurić, koordinator kampa, "raseljen" iz Prištine. Zvezdan je ipak da se glasa. Teško je glasati sa jednim obrokom i četvrt leba koliko dobijaju dnevno od Komesarijata, ali 'ajd da vidimo.

- Razumem ovaj narod u dušu i psihologijom se bavim malo. Ima dva ekstremna slučaja - da niko ne izađe na izbore i da oni propadnu, ili da svi izađu na izbore pa da dobijemo što više poslanika. Ako je već država odlučila da se izlazi, onda bolje da izađemo svi, da zlo bude manje - kaže Zvezdan. Zna da se situacija još dugo neće poboljšati, ali dodaje, on je intelektualac, malo je nelogična situacija - poslanik na Kosovu, a živi u Srbiji.

O Čoviću ima pozitivno mišljenje. Da je ranije on rešavao probleme Kosovara, drugačije bi bilo, misli Zvezdan. Ostali u kampu isto razmišljaju- svesni su da je dosta s njima manipulisano, i Sloba i ostali, redom. Srbe s Kosova, otprilike, nije zajeb'o samo ko nije stig'o, svesni su i oni toga, ali više, kažu, nemaju šta da izgube.

Jefta Tomić iz Kline ima sasvim specifičnu teoriju - ubeđen je da je Kosovo izgubljeno onog trenutka kad su Slobu deportovali u Hag.
- On je jedini branio, a onda ga braća poslala u Hag. Ja sam slušao za šta njega optužuju da je radio na Kosovu. Nema ništa od toga. To je bilo ovako - došli Amerikanci, rekli Šiptarima 'ajte vi u šumu, pa recite da ste ugroženi. Sad se već otkriva kako je bilo - Bin Laden otiš'o u Albaniju, tamo obučio one teroriste albanske, a Holbruk otiš'o da im pomogne. Miloševiću rek'o - daj im državu, 'oće da bombarduju. I da nije bilo Amerike, nikada mi dovde ne bi došli. Voz, bre, ide, kad se setim, a oni gađaju. Pa gde je tu njihova amerikanska demokratija. I sad mi da glasamo za njega, što nas ubija, majku da mu j....- zna Jefta i sočno da opsuje.

- 'Oću da glasam, al' prvo, da ode Tači u Hag, da ode Rugova u Hag, da ode Haradinaj u Hag, da dođe neki Šiptar koji uopšte nije bio u nikakvu stranku. E onda može, da naš bude predsednik, a on da bude njegov zamenik - objašnjava Jefta. Problem je jedino što bi se taj Šiptar kome bi on verovao posle svega, "trebalo da se rodi u narednih 15 godina".

Ni Čoviću ne veruje.
- Ne laže on nas, on sam sebe laže. Kosovo je otišlo, i gotova rabota. Kad ja dve godine nisam video svoju kuću, i kad se u nju uselio neki Šiptar koji se javlja na moj telefon kad zovem i kaže: Izvolte, šta treba - od Kosova nema ništa - kaže Jefta.

Gordana Lazović bi ipak da se odazove apelu Vlade.
- Nije nama bilo loše za vreme Miloševića na Kosovu, imali smo veliku podršku od njega. Ali, posle se nije baš pokazao. Valjda će ova nova vlast zadržati Kosovo, verujem dok mogu - jedino je što kaže.

Srbi k'o Srbi, veruju dok mogu. A posle - šta Bog da...

DRAGOLJUB PETROVIĆ
FOTO: M. ANĐELA


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:27h Reporteri "Glasa" sa Kosovarima u kampu "Leštani", pred subotnje izbore
15:52h Redžo Hamzić, izbeglica nastanjen u Goraždu, nedavno je pronašao 235 hiljada maraka i vratio ih vlasniku

16:26h

Velika borba Srba za školsku i kulturnu autonomiju u Hrvatskoj

16:54h

Primamljiva turistička ponuda Jahorine uoči ove zimske sezone

   
 


     


FastCounter by LinkExchange