[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 15. novembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Primamljiva turistička ponuda Jahorine uoči ove zimske sezone

Olimpijska lepotica
ponovo u igri

Hoteli "Bistrica", "Košuta" i "Rajska dolina" uglavnom rasprodati i čeka se još samo sneg

Planina Jahorina je mesto za koje mnogi tvrde da je tvorac neba i zemlje pokazao ljudima svoj čudesni smisao za lepotu. Ovo verovanje kao da potvrđuje vidik sa Ogorjelice, najvišeg vrha na 1916 metara sa koga se, kada je vedar dan, vide planine dinarskog gorja, među njima Maglić, Zelengora, Bjelašica, čak i vrhovi Durmitora u Crnoj Gori.

Ovih dana na olimpijskoj lepotici, kako još zovu planinu, sve je u znaku priprema za nastupajuću zimsku sezonu. Svi hoteli već su sklopili ugovore sa turističkim agencijama iz Srbije, Crne Gore i Vojvodine, tako da turistički radnici iskreno veruju da će niske temperature i vetar koji duva na planini, uskoro doneti željno očekivani sneg.

Život uz skije i sneg

Najveća skijaška zvezda "Jahorine" svakako je Mirjana Granzov, višestruka prvakinja Jugoslavije u tehničkim disciplinama i učesnica 18. Olimpijskih igara u Japanu. Zbog povrede kolena, međutim, ne trenira već nekoliko godina, ali radi u školi skijanja na Jahorini.
- Iskreno verujem da ću se oporaviti od ove povrede i vratiti skijanju, jer bez ovog sporta ne bih mogla da zamislim svoj život. Skijam od kada sam naučila da hodam, a najveći "krivci" za ovu moju ljubav su otac i sestre. Planina i skijanje me čine istinski srećnom, odem ja leti i na more, ali mi se čini da ću izgoreti i jedva čekam da se vratim na moju Jahorinu - kaže Mirjana Granzov, pokazujući nam sa ponosom na desetine svojih medalja.

Samo Brene nema

U kafani "Rajska vrata" noći uglavnom prolaze uz toplo ognjište i jela ovog kraja i čuvenu borovnjaču. Prema rečima Darka Rudića, vlasnika kafane, na ovo mesto dolazi Goran Bregović, Frano Lasić, Tifa, mnogi su tu, samo Brene, kako kaže, više nema. U ovim hladnim zimskim noćima najčešće se govori o vremenskoj prognozi. Darko, kao dobar poznavalac planine i njenih ćudi, kaže:
"Ovaj vetar mora doneti sneg, neće ovo biti jedna od onih zima sa više metara snega, ali će ga sigurno dovoljno biti za dobro skijanje", predviđa Darko Rudić.

- Kada je Olimpijski centar Jahorina u pitanju i reprezentativni hotel "Bistrica", mogu vam reći da je ponuda bila znatno veća nego naše mogućnosti u smeštajnom smislu. Veliki broj soba dat je u fiksni zakup pojedinim agencijama, čija smo sredstva uložili u pripremu sezone. Čitavo leto radili smo na remontu žičare, zamenjene su sajle, a vučne motke odnete su na reparaciju. Cene smeštaja su iste kao i prošle godine - polupansion oko 55 maraka - kaže za "Glas" Miloš Jovanović, direktor OC "Jahorina".

Dnevna karta ski-pasa košta 15 maraka, sedmodnevna 85, a sezonska namenjena uglavnom meštanima 300 maraka.

U hotelu "Košuta", koji je dobro poznat ljubiteljima Jahorine, takođe tvrde da spremno dočekuju ovogodišnje skijaše, a prema rečima Rajne Vujaković, upravnice hotela, cene su od 35 do 65 maraka u glavnoj sezoni. U turističkoj ponudi svakako je hotel "Rajska dolina", najstarijeg hotela na planini koga su sagradili kraljevi oficiri još davne 1925. godine. U turističkoj ponudi Stanko Jokanović, šef recepcije ovog hotela, svrstao je, pored brojnih sadržaja koje nudi "Košuta", blizinu staze kao i najniže cene od 28 maraka u periodu od 29. decembra, a u glavnoj sezoni, od 19. januara oko 40 maraka. Cene su na bazi polupansiona, a posle ovog termina vraćaju se ponovo stare cene.

OC "Jahorina" je, kako je poznato, ponovo uključen u kandidaturu za zimsku Olimpijadu 2010. godine. Zvanično će zahtev biti podnet naredne godine, a 2003. konačno će se znati ko će biti domaćin ove najpoznatije sportske manifestacije. Do tada će se svi skijaški kapaciteti staviti u funkciju, planira se i obnavljanje hotela "Jahorina", u kome su još izbeglice, tako da ove godine zvanično ne radi. Postoje, pri tom, i brojni problemi, kao što je naziv domaćina, hoće li to biti Sarajevo ili Srpsko Sarajevo. Srpska i muslimanska strana, međutim, svesne su da je najvažnije dobiti kandidaturu, ističe da je Olimpijada veliki biznis koji bi doneo zaradu i prosperitet planini i čitavom kraju.

Žaklina Milenković
foto M. Anđela


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:27h Reporteri "Glasa" sa Kosovarima u kampu "Leštani", pred subotnje izbore
15:52h Redžo Hamzić, izbeglica nastanjen u Goraždu, nedavno je pronašao 235 hiljada maraka i vratio ih vlasniku

16:26h

Velika borba Srba za školsku i kulturnu autonomiju u Hrvatskoj

16:54h

Primamljiva turistička ponuda Jahorine uoči ove zimske sezone

   
 


     


FastCounter by LinkExchange