[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 1. novembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

U Tehničko-remontnom zavodu u Čačku uništen "višak" naoružanja pod prismotrom Oebsa

Zbogom oružje

Do kraja godine uništiće se 51.058 komada naoružanja, od pištolja do bestrzajnih topova

Tehničko-remontni zavod u Čačku izabran je kao centar za uništavanje viška oružja iz arsenala Vojske Jugoslavije i zaplenjenog naoružanja što od terorističkih i paravojnih formacija tokom poslednjeg rata na Kosovu, što pokupljenog sa sve krvavijih ulica Srbije.

Čačak je i grad koji je u bombardovanju pre dve godine pretrpeo velika razaranja, kada je društvena industrija gotovo uništena. Zato je Velimir Ilić, predsednik SO Čačak, pozvao goste da se "okrenu oko sebe i sami vide koliko je ovaj grad uništavan tokom bombardovanja".

- Vreme ratova je na ovim prostorima, nadam se, prestalo i verujem da ova akcija pokazuje da ulazimo u vreme bez terorizma i siledžijstva. Vrata Čačka svima su širom otvorena - naglasio je domaćin Velimir Ilić.

Otkup naoružanja

Savezna vlada priprema projekat otkupa naoružanja od lica koja nemaju para da plate visoke dažbine na oružje, kako ono ne bi dospelo na ulicu, i traži finansijera za ovu akciju. S druge strane, Holandija je zainteresovana za donaciju kojom bi se finansiralo uništavanje 5.000 cevi zaplenjenih na ulicama Srbije.

Da su Sjedinjene Američke Države odlučne da spreče ilegalnu trgovinu naoružanja na prostoru istočne Evrope preostalih iz ratova na Balkanu, potvrdio je zamenik ambasadora SAD u SRJ, Bob Norman. Iz ovih razloga Amerika sa 380.000 dolara finansira uništavanje 51.058 komada malog oružja i lakog naoružanja, od pištolja do bestrzajnih topova.

Bio je mnogo vojnih diplomata, predstavnici Oebsa, Pakta za stabilnost, nevladinih organizacija i članovi saveznih ministarstva odbrane i spoljnih poslova koji su se upoznali sa načinom uništavanja oružja. Sačekala ih je izložba zaplenjenog oružja, među kojima je bilo i istorijskih eksponata, vazdušnih pušaka i signalnih pištolja.

- Od ovog oružja mogu se napraviti dobre muzejske kolekcije, šteta da se unište - prokomentarisao je jedan vojni diplomata.

A bilo je tu automatskih pušaka kragujevačke "Zastave", oružja iz Izraela, Kine, bivše Čehoslovačke, Belgije... Majstor za presom, sa novim šlemom i prozirnim vizirom iznad koga stoji nalepnica "Volim SRBiJU!" sa neskrivenim žarom uništava zatvarače pušaka, dok njegov kolega na breneru lagano seče bestrzajni top. Na drugoj strani, ulubljivanjem se deformišu cevi oružja koje nekolicina radnika uredno slaže u sanduke. Kompletan postupak uništavanja budno prate vojne diplomate.

Nakon obilaska usledila je i nezvanična aukcija izloženog naoružanja, a najveće interesovanje izazvali su pištolji. Nezvanična cena 100 maraka, i nosi kući. Ipak, niko se nije mašio za novčanik.

Do jučerašnjeg dana uništeno je 11.210 komada oružja, a namera je da se Zavod u Čačku otvori i za uništavanje oružja drugih zemalja.

S. Marjanović
foto: V. Milovanović


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:34h

U Tehničko-remontnom zavodu u Čačku uništen "višak" naoružanja pod prismotrom Oebsa

15:58h

Baka Živana Jovanović na Drini kod Krivog vira već godinama vozi skelu

16:19h Ekstravagantnom ponašanju ljubitelja životinja nema kraja
   
 


     


FastCounter by LinkExchange