GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Upozorenje

Presuda OSCE-a:
Ne mogu na izbore

Uredno sam registrovan, a zabranjuju mi glasanje. Čudno.

Poštovana Gospodo, želeo bih da vas upoznam sa nečim što možda može da bude veoma bitno za donošenje konačne odluke o (ne) izlasku Srba na predstojeće izbore na Kosovu i Metohiji. Na poziv OSCE i UMNIK za registraciju birača za izbore, odazvalo se oko 180.000 lica koja su ispunjavala jedan od četiri navedena kriterijuma.

Pošto sam rođen na Kosovu, naravno da sam se registrovao, na opštini Savski venac, uz prisustvo predstavnika OSCE i dobio potvrdu o "registraciji birača van Kosova". Međutim, danas sam dobio pismo u kome me OSCE-IOM obaveštava da je komisija odlučila da ja ne budem uključen na birački spisak van Kosova, i stoga ne mogu glasati na predstojećim izborima.

Ovih dana se od predsednika Koštunice očekuje da donese konačnu odluku o učešću na izborima. Zato se pitam i upozoravam:
1. U pozivu za registraciju jasno su bila istaknuta četiri kriterijuma za upis birača (ispunjavanjem jednog od njih obezbeđuje se pravo biranja): Sada se vrši diskvalifikacija.
2. Da li postoji mogućnost da se na ovaj način diskvalifikuje stotine hiljada Srba sa "prvenstveno garantovanim" pravom glasa?
3. Koliki je stvarni broj Srba koji bi, kada se OSCE "može - ne može" procedure završe, imali pravo glasa?
4. Zašto to jasno i na vreme nije obelodanjeno?
5. Da li OSCE već ima sređene biračke spiskove? Ako ih ima, kada će biti dostupni i stavljeni biračima na uvid?
6. Kako ući u birokratsko zamesateljstvo OSCE koji sprovodi izbore, a preko UNMIK. IOM (International Organization for Migrations) OKV. ECAC (Election Comision for Applies and Complains)...

Nadam se da će ovo doprineti da se u veoma kratkom roku razjasne ovakvi, verujem pojedinačni slučajevi, i donese valjana odluka.

Nebojša Redžić
Beograd