[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 23. oktobar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Premijera komada "Sestre po metli" u Pozorištu "Duško Radović"

Veštice na rolerima

Predstavu po romanu Terija Pračeta režirao Kokan Mladenović

Komad "Sestre po metli" Terija Pračeta u adaptaciji upravnika pozorišta Maše Jeremić, u režiji Kokana Mladenovića, biće premijerno izveden u 20 sati u Pozorištu "Duško Radović". Ovom premijerom biće obeležen Dan pozorišta, 23. oktobar. "Sestre po metli" je prvi Pračetov roman koji je dramatizovan u Engleskoj i doživeo je ogroman uspeh. Posredstvom izdavačke kuće "Laguna" i njenog vlasnika Dejana Papića, obezbeđena su autorska prava na godinu dana za dramatizaciju ovog Pračetovog romana i u Pozorištu "Duško Radović".

Dela Terija Pračeta su parodija na tradicionalne legende i mitove, a većina ih se dešava na Disksvetu. Radnja romana "Sestre po metli" se odvija u maloj kraljevini gde vojvoda Felmet i vojvotkinja, gladni vlasti, ubijaju kralja. Jedina nada da se spasi kraljevska loza je prestolonaslednik još u pelenama, koga štite tri veštice: Nana Og, Baka Vedervaks i Magrat Garlik, koje u predstavi igraju Nikola Protulipac, Miloš Samolov i Marko Živić. U ostalim ulogama se pojavljuju Dimitrije Ilić, Dušica Sinobad, Vojin Ćetković, Bojan Lazarov, Goran Stanisavljev, Aleksandra Anđelković...

Veći deo predstave odigrava se na rolerima uz svesrdnu pomoć roler majstora Ivana Radovića. Kostimograf je Dragica Pavlović, scenograf Aleksandar Veljanović, koreograf Bojana Mladenović, a za specijalne efekte zadužen je Tomislav Magi. Tehničku realizaciju projekta obezbedila je ekipa Malog pozorišta predvođena Miodragom Stevanćevićem i Vesom Karanović.

Nagrade

Godišnje nagrade Pozorišta "Duško Radović", koje nose imena najzaslužnijih stvaralaca ovog pozorišta, biće dodeljene u 19 sati. Nagrada "Božidar Valtrović" za izuzetne glumačke sposobnosti, pripala je Zoranu Miljkoviću, a "Božidar Valtrović" za umetnički rad na grafičkom dizajnu i medijskog imidža pozorišta Miodragu i Danijeli Veselinović. Priznanje "Milena Načić" za animatorsku kreaciju i režiju lutkarske predstave pripala je Tatjani Stanković, a novoustanovljena "Marija Kulundžić" za organizatorsko menadžerske sposobnosti Zoranu Laziću.
Povodom Dana pozorišta, u foajeu će biti otvorena i humanitarna izložba slikarskog Ateljea M&M. Prihod je namenjen napuštenoj i deci ometenoj u razvoju.


K. Nikolić


vesti po rubrikama

^kultura

16:04h

Počinje Prvi milenijumski beogradski sajam knjiga

16:18h

Premijera komada "Sestre po metli" u Pozorištu "Duško Radović"

16:29h

Izložba u Galeriji SPC "Vojvodina"

16:43h

U Centru "Sava" "Noć reklamoždera"

16:56h

Retrospektiva austrijskih slikara u Rimu

17:09h

DVD izdanje "Građanina Kejna" šteti ugledu Orsona Velsa

17:13h

U SNP-u 1. novembra počinju probe Krležinog komada

17:28h

Naučni skup o Njegošu u Podgorici

19:07h

Objavljena knjiga Dejana Lukića i Pera Simića "Vatre i potopi"

      


FastCounter by LinkExchange