[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 19. oktobar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

U skadarlijskom restoranu "Ima dana" održano takmičenje kulinara

Stara varoška kuhinja

Nagrade od 10.000 dinara pripale kulinarima restorana "Ima dana" i "Stara Hercegovina"

Veliko takmičenje kulinara u pripremanju stare varoške kuhinje održano je pre dva dana u restoranu "Ima dana". Povod je bio proslava pedesetogodišnjice "Višnjice", akcionarskog društva za ugostiteljstvo i turizam. Majstori kulinarstva spremali su za ovu priliku stekove i medaljone koje je ocenjivao zvanični žiri sastavljen od eminentnih ugostiteljskih stručnjaka i profesora ugostiteljskih škola

Specijalitete varoške kuhinje ocenjivao je i žiri novinara "Politike", "Radio Novosti" i "Glasa javnosti". Na ocenu su uticali izgled jela, slaganje boja, dekoracija, opšti utisak kao i originalnost ukusa i priloga. Način ocenjivanja je takođe bio vrlo bitan, ali i pravilna preporuka vina i profitabilnost ponuđenog specijaliteta.

Ništa bez ljubavi

Pobednici ovog takmičenja, Smiljka Rajović i Gordana Manojlović odale su nam male, kulinarske tajne kada je pripremanje njihovog specijaliteta u pitanju.
- Vrlo je bitna dekoracija. Jelo se, uostalom, najpre očima jede. Mašta je, takođe, vrlo bitna, dodaju se neki novi sastojci, začini što jelo čini originalnijim, a iznad svega potrebna je ljubav prema jelu koje se sprema, tada mora da uspe - tvrde pobednici.

- Do sada su održana takmičenja u više naših restorana: "Dušanovom gradu", "Vojvodini", "Ušću" a sada je došao red i na "Ima dana". Završnica će biti u novembru kada ćemo proglasiti najbolje radnike u ovoj godini. Takmičenje kuvara u pripremanju nacionalne kuhinje ima pre svega, zadatak da redukuje kuvare za ovu vrstu specijaliteta i da ujedno, takva jela budu vraćena na naše jelovnike kao doprinos obogaćivanju turističke ponude grada. Pobednici na ovim takmičenjima nagrađeni su sa 10.000 dinara, a njihova receptura postaje standard "Višnjice" i obaveza za sve restorane unutar preduzeća - kaže Ratko Uljarević, generalni direktor Višnjice.

Ugostitelji smataju da su poslednjih desetak godina jela sa roštilja uništila imidž nacionalne kuhinje. Ranijih decenija, prema njihovom mišljenju, znatno se bolje jelo i raznovrsnije dok se poslednjih godina dogodio sunovrat srpske kuhinje. Ranija varoška trpeza bila je prepuna raznih supa, čorbi, predjela, a sada se sve svelo na roštilj koga je, uostalom, najlakše pripremiti. Srpsku kuhinju nadalje će karakterisati jela bez masnoća, brašna, zaprške sa dosta povrća barenog na pari.

Zvanično takmičenje kulinara počelo je kada se na trpezama restorana "Ima dana" pojavilo na desetine različitih stekova i medaljona. Žiriju nije bilo lako. Trebalo je probati od svega po malo, teleći stek "orlov", "fefer", "nana" i još mnoštvo drugih stekova, a onda su na red došli medaljoni, pileći teleći, sa voćem, ananasom i suvim grožđem. Svaki specijalitet je imao svoj predlog vina - od "vranca", "blatine" do mnogih drugih.

Najznačajniji trenutak bio je, svakako, proglašenje pobednika. Na desetine kuvara, takmičara izašlo je pred televizijske kamere i brojne novinare. Prvi put ukus stručnog žirija i novinarskog bio je identičan. Ubedljivu pobedu u kategoriji stekova, odnela je Smiljka Rajović iz "Stare Hercegovine" sa obrazloženjem da je njen specijalitet bio za nijansu rafiniraniji, ukusniji od ostalih. Majstor za medaljone bila je Gordana Manojlović iz restorana "Ima dana" kojoj je takođe pripala prva nagrada u ovoj kategoriji.

Nakon proglašenja pobednika, uzbuđeni kuvari govorili su o svojim recepturama. Tako smo saznali da se medaljoni pune šunkom, kačkavaljem i seckanim krastavčićima, a obavijaju se slaninom. Služe se sa prilozima - grašak, šargarepa i rižoto. Kada je "fefer" stek u pitanju, bitno je, kako reče Gordana Manojlović, da biftek bude mekan i sočan koji se zatim prepeče, a potom preliva fefer sosom. Služi se sa sledećim prilozima: brokolima, kroketima od krompira i rižotom sa pečurkama.

Sledeće takmičenje kulinara održaće se u čuvenom restoranu "Devetka" kada će se kulinarski asovi takmičiti u pripremanju jela sa roštilja, svadbarskom kupusu i svinjskim papcima u saftu. Krajem novembra jela najboljih majstora biće predstavljena na kulinarskoj izložbi koja će biti organizovana na završnoj svečanosti obeležavanja jubileja "Višnjice".

Žaklina Milenković


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:32h

Uspon, bekstvo i povratak Bogoljuba Karića, najbogatijeg Srbina u SRJ (3)

15:58h

Kako hrvatsko pravosuđe "razrezuje" kazne optuženim i izbeglim Srbima

16:16h

U skadarlijskom restoranu "Ima dana" održano takmičenje kulinara

16:41h

Glumica Meg Rajan poludela za muškarcima

17:04h

Završen kurs za multietničku policiju opština Preševo, Bujanovac i Medveđa

 

 


     


FastCounter by LinkExchange