[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 16. oktobar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Predstavljena knjiga "Deset godina protiv" grupe autora

Nepristajanje

Fenomen stvaranja javnog mišljenja i civilizovanog društva kroz protest koji je stvorio nove vrednosne sisteme i tako omogućio da do famoznog oktobra uopšte dođe

Knjiga "Deset godina protiv" u čijem podnaslovu stoji "Građani Srbije u borbi za demokratiju i otvoreno društvo 1991 - 2001", nedavno je predstavljena u Medija centru. Po rečima Velimira Kazimira Ćurgusa, priređivača ove za sada jedinstvene knjige, autori (od fotografa Goranke Matić i Vesne Pavlović, do tekstova Milene Dragićević-Šešić, Petra Janjatovića, Aleksandra Žikića...) pokušali su da naprave retrospektivu skupina, pokreta, akcija, umetničkih grupa i institucija poslednje decenije u borbi protiv režima.

Osnovna linija koja se provlači kroz knjigu jeste nepristajanje na ono što je nudio ili čime je plašio režim. To nepristajanje u umetnosti je bilo izuzetno, možda najjače. Po rečima Milene Dragićevi Šešić, velika je neistina da u Srbiji nije postojao jak intelektualni bunt i otpor.

U knjizi se nalaze dva bloka fotografija (Goranka Matić i Vesna Pavlović) koje na najizričitiji način dokumentuju ono što ni u jednom mediju nije moglo da se vidi ili čuje. Knjiga "Deset godina protiv" nije prvoborački spomenar u kojem će autori jedni druge da hvale i ovekovečuju. Ona predstavlja presek analitičkih tekstova koji se bore protiv organizovanog zaborava koji, po Teofilu Pančiću, ima tačno određene ciljeve. Te ciljeve diktira medijski, umetnički i politički establišment koji bi najviše voleo da pre 5. oktobra, odnosno pre njih, nije postojalo ništa što bi dovelo do kraha gadne režimske skalamerije.

Ova knjiga obrađuje fenomen stvaranja javnog mišljenja i civilizovanog društva kroz protest koji je stvorio nove vrednosne sisteme i tako omogućio da do famoznog oktobra uopšte dođe. Temelji onoga što želimo da stvorimo uspostavljeni su na marginama umetničkog delovanja još početkom devedesetih, zaključila je Dragićević-Šešić.

I. S.


vesti po rubrikama

^kultura

16:02h Predstavljena knjiga "Deset godina protiv" grupe autora
16:09h

Izložba povodom 25 godina smrti Lukina Viskontija

16:16h Beogradski izdavači pred Sajam knjiga
16:24h Zbornik intervjua "U ateljeu" Vesne Majher
16:31h Kventin Tarantino snima film "Naručeno ubistvo"
16:44h Olivera Marković o pedeset godina karijere, poštovanju publike, ulogama
16:56h Gadžin Han: "Miljkovićeve poetske svečanosti"
17:03h Izložba Čarlsa Ramzburga u Beogradu
17:14h Na Bemusu Sekstet Minhenske filharmonije

17:21h

Novi strip Željka Paheka

   


     


FastCounter by LinkExchange