[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 14. oktobar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Ko je ovaj čovek?

Darinka Matić-Marović

(Bez klavira)

Početak- rođena je 6. februara 1937. u Herceg Novom. Otac Branko bio je artiljerijski oficir, majka Zora službenica. „Oba roditelja su mi iz Boke, pa sam i ja tamo provela detinjstvo. Moja mama je rasla u Paragvaju, gde su i danas Đućići počasni jugoslovenski konzuli."

Detinjstvo- mama i baka su najviše uticale na njen razvoj, jer je rano ostala bez oca. Kaže da je svuda bila okružena umetnošću i umetnicima.

Nacionalnost- Srpkinja. Boka joj je uvek u glavi.

Verska opredeljenost -pravoslavna. Detinjstvo je provela između dve crkve - Svetog Nikole i Svetog Luke, pa tvrdi da onaj ko je tu rastao, ne može da ne nosi u sebi lepotu i umetnost.

Obrazovanje-u Kotoru je završila Višu realnu gimnaziju. Istovremeno, pohađala je muzičku školu i svirala klavir. U Beogradu je diplomirala Muzičku akademiju - Nastavnički odsek s glavnim predmetom klavir, potom i Odsek dirigovanja.

Karijera- još kao studentkinja upisala se u KUD „Branko Krsmanović". U međuvremenu, bila je i profesor u baletskoj školi „Luj Davičo", pa joj je život „tekao" između čočeka i baleta. Bilo je to vreme kad je njih sedam živelo u studentskoj sobi, kad je držala privatne časove da bi zaradila novac za studije...

Iz baletske škole prešla je u muzičku školu „Stanković", gde je profesor i dirigent Branko Cvejić otkrio da ima žicu za horsku muziku. Igrala je s „Krsmancem", proputovala pola sveta. Godine 1971. završila je i dirigovanje i počela da niže i prve horske uspehe i nagrade sa „Stankovićem".

Kao najbolji primer žene-radoholika uspela je svoj rod da obogati, dotad za muškarce rezervisanim, titulama. Ona je prva žena dirigent (akademski horovi „Collegium musicum, od 1971, i"Obilić" od 1981. godine), prva žena dekan na Fakultetu muzičke umetnosti (od 1983. do 1989.) i prva žena rektor Univerziteta umetnosti (četiri mandata)... Najkraće rečeno: postala je sinonim za dobro izvođenje savremene (domaće) muzike. Za 30 godina postojanja „Collegium musicuma", i više od četvrt veka dirigovanja, ona i njene devojke gostovali su u „Karnegi holu", „Orkestar holu", u Moskvi, Meksiku, Rimu, San Francisku, Lenjingradu, Parizu, Lisabonu, Madridu, NJu Delhiju, Havani, Briselu, Štutgartu, Beču, Pragu, Bukureštu, Pekingu, Berlinu, Stokholmu...

Poslednje dve godine učestvuje u organizovanju horskog pevanja crkvene muzike u manastiru Studenica, manifestaciji nazvanoj Letnja duhovna akademija, čiji inicijator jeste dr Dimitrije Stefanović.

Letos je sa „Kollegium musicum" (osnovao ga profesor Vojislav Ilić i kratko je bio mešoviti hor) učestvovala na zatvaranju 14. Barskog ljetopisa.

„Obišla sam gotovo ceo svet i dirigovala u muzičkim centrima, na izuzetno značajnim festivalima i scenama. Ali, za mene je izazov i radost da i ove godine učestvujem na Barskom ljetopisu na njegovom zatvaranju... Za dirigenta je najbolja potvrda uspešnosti kompozicije način na koji je ansambli prihvataju. Rad s horskim ansamblima iziskuje veću koncentraciju, jer u glasu svaki ton mora da pretpostavi da se savladaju izuzetni tehnički problemi koje su kompozitori postavili pred lokalni ansambl", skromna je Darinka, iako joj oni koji je ne vole zameraju stalnu potrebu da bude viđena na premijerima, tik uz aktuelnu vlast.

Stranački angažman - jednom je reklamirala SPS (one godine kada su na to nagovorili i Mišu Janketića). Izgubila je na izborima i svom protivkandidatu, demokrati, iskreno je čestitala i poželela svaku sreću. I, to bi bila jedina mrlja u njenoj impozantnoj karijeri. Opečena ovim iskustvom, studentima koji su 1996/97. protestovali zbog krađe glasova i koji su tražili da im se pridruži, rekla je: „Podržavam vaše pravo da slobodno izražavate svoje mišljenje, a vi podržite moje pravo da ne zauzimam političke stavove."

Zanimljivosti- nikad nije imala klavir (i sada ima samo pijanino) ali je ipak diplomirala s desetkom. Vežbala je, kaže, na običnom stolu. Moglo joj se jer je rođena s talentom. Prilikom gostovanja u kući „Akropolis" s njenim devojkama pevali su Plasido Domingo, Žorž Pretr . U Americi je s horom „Krsmanović-Obilić (1991. vraćeno mu je staro ime) dirigovala na 108 koncerata.

Prijatelji tvrde da je večiti optimista, da joj ništa nije teško. Ne puši, ne pije alkohol, ne pije kafu, retko gleda TV. Ona nema navike. „Spavam četiri do pet sati, imam nepresušnu energiju." Udata je za Branislava Matića, profesora književnosti.

ZORICA VULIĆ- ZARIĆ


vesti po rubrikama

^tema

16:30h

Đukanovićev salto preko referenduma

16:35h Ko je ovaj čovek: Darinka Matić-Marović
   


FastCounter by LinkExchange