GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Predlog

Za šengensku vezu Srbije i Crne Gore

Poštovana gospodo, na vama je velika odgovornost da se odnosi Srbije i Crne Gore razreše na miran način, koji ne bi naneo nikakvu štetu Srbiji, koji ne bi stvorio dugotrajnu nestabilnost u Crnoj Gori i koji bi građanima Srbije i Crne Gore očuvao sva prava (sloboda kretanja, pravo vlasništva, pravo izbora mesta prebivališta...) koja imaju i u zajedničkoj državi.

Postoji veoma jednostavno i brzo rešenje koje se može ostvariti sa malo vaše mudrosti i oprostite ako grešim, sa manje one iskonske želje većeg da proguta manjeg, koju Srbija svesno ili nesvesno pokazuje prema Crnoj Gori.

Predlažem da se Crna Gora i Srbija kao samostalne države - članice Ujedinjenih nacija, međusobno povežu na potpuno isti način kao i članice Evropske unije koje su prihvatile Šengenski sporazum, što je najveći stepen bliskosti koji postoji u Evropskoj uniji.

Dakle, umesto nepotrebnog eksperimentisanja i izmišljanja odnosa kakvi nigde u svetu ne postoje, prihvatimo nešto što već postoji, što Evropi i svetu ne treba objašnjavati, i što je u duhu evropskih integracija. Uspostavljanje odnosa šengenskog tipa između Srbije i Crne Gore omogućilo bi da jednoga dana uđemo u Evropsku uniju bez ponovnog menjanja odnosa. Odnosi šengenskog tipa između Crne Gore i Srbije mogli bi biti primer i podsticaj za takve međudržavne odnose na čitavom Balkanu.

Poznato vam je da, mada države šengenske grupe (Nemačka, Francuska, Italija, Grčka, Španija...) predstavljaju samostalne države - članice UN, građani tih država imaju na čitavoj teritoriji sva prava (sloboda kretanja i izbora mesta rada i prebivališta, pravo vlasništva...) kao da se radi o jedinstvenoj državi. Dakle, građanima Srbije i Crne Gore ne bi bilo uskraćeno ni jedno pravo i slobode koje danas imaju. Ne samo građani nego ni država Srbija (zar je moguće da ne želite svoju državu) ne bi bila oštećena. Primera radi u uniji šengenskog tipa Srbija i njeni grđani bi Luku Bar koristili pod potpuno istim uslovima kao privreda i građani Crne Gore.

Vi dobro znate da je Crna Gora duboko podeljena između pristalica i protivnika samostalnosti. Jedino vaš mudar i džentlmenski odnos (koji vas uzgred budi rečeno ništa ne košta) može Crnu Goru spasiti od veoma dugotrajne nestabilnosti, a možda i građanskog rata, što vam sigurno nije želja.

Dosadašnji kruti odnos Srbije, oličen u, siguran sam, časnim namerama predsednika Koštunice, koji međutim, ne razume Crnu Goru i njene podele, ne može doneti Crnoj Gori ništa dobro, sem još dubljih podela. Hteli vi to ili ne dosadašnji odnos Srbije je direktno mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore, jer predstavlja punu podršku protivnicima samostalnosti, koji bi bez te podrške bili malobrojniji i mnogo miroljubiviji. Ne želim ništa da kažem o sadašnjim liderima vlasti i opozicije u Crnoj Gori niti su oni važni, ali budite sigurni da bi više od 80 odsto građana Crne Gore prihvatilo uniju šengenskog tipa ako bi znali da Srbija nije protiv toga i da će naši odnosi ostati bratski. Siguran sam i da bi to prihvatila bar obična većina u Srbiji.

Dakle, Srbija treba da napusti politiku inaćenja i pritisaka prema Crnoj Gori za Srbiju štetnog doživljavanja Jugoslavije, kao proširenja Srbije. Dobro objasnite i ponudite svojim građanima i grđanima Crne Gore uniju šengenskog tipa i u kratkom roku velika većina građa će biti za to.

S poštovanjem,
dr Dragan Hajduković,
Ženeva, Švajcarska