[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 1. oktobar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

30. Sep 2001 20:02 (GMT+01:00)

Slobodan Bobe Pavković, nekada novosadski dečak s gitarom, danas diriguje fudbalerima Vojvodine

Igraj u duru!

Svestan sam visokih zahteva koje sam postavio pred igrače, ali i pred sebe. Hoću da pobeđujemo uvek: na treningu, prijateljskim, prvenstvenim mečevima...

Novosadski dečak s gitarom, svirao svojevremeno s Đorđem Balaševićem, "pisao" je i fudbalske balade na terenu, prvo u dresu Vojvodine, a potom Partiazna... Slobodan Bobe Pavković (46), konačno kod kuće, u Vojvodini, odakle je prvo otišao na crno-beli deo Topčiderskog brda, a potom u Švedsku, gde je i počeo da jede trenerski hleb sa sedam kora. Potom je čak 11 godina radio, i to vrlo uspešno, u Kuvajtu. U Jugoslaviji samo jedna mala strofa u Bečeju, kao pomoćnik Zvonka Ivezića, zatim opet kratka u Radničkom. Otišao je iz Niša, a na Čairu ostavio prepoznatljiv fudbalski trag...

Gospodskih manira, uvek miran i staložen, elokventan i načitan, vratio se prvoj ljubavi u času kada ljubav ne cveta u domu Vojvodine. Kako krenuti u novu fudbalsku avanturu? Kako, pod hitno, vratiti atmosferu i duh uspeha koji odavno nedostaje "lalama"?
- Najviše vremena posvetiću, da upotrebim taj izraz, pobedničkom treningu. Da bismo došli do toga, metodologija rada mora da bude drugačija. Svestan sam visokih zahteva koje sam već postavio pred igrače Vojvodine, ali i pred sebe, ali to je jedini put. Prvo što sam im rekao glasilo je: Hoću da pobeđujemo na treningu, na svakoj prijateljskoj utakmici, samo tako možemo da očekujemo i dobre rezultate na prvoligaškoj sceni - jasan je Pavković. - A, priče: dobro smo igrali, ali nas neće - ne priznajem! Takve izjave su apsurdne, a ta nedorečenost je Vojvodinu minulih godina mnogo koštala. Početi posao mora da se dovrši, a cilj se uvek zove pobeda!

Ne kao ja!
U poslednje vreme, Bobe Pavković je kao stručni analitičar na "SOS kanalu" postao i TV zvezda. Zapazili smo da je u nekoliko navrata pomenuo da se mora menjati svest naših igrača. Otuda ga i pitamo: kao igrač, uglavnom ste se oslanjali na veliko znanje, a mnogo manje na trčanje. Niste bili brzi, a sada upravo insistirate na tim karakteristikama?
- Dopada mi se taj način rezonovanja jer, jednostavno, u pravu ste. Svestan svojih igračkih nedostataka, od igrača tražim da upravo rade na onome što sam ja zanemarivao - ne krije Bobe Pavković. - Uz sve to, profil igrača kakav sam ja bio baš i ne predstavlja model savremenog fudbalera.

Model iz uvoza
Mnogi treneri strogo čuvaju tajnu svog rada...
- Ja bih to ovako formulisao: ne radi se o tajnama, već o modelu igre koji, ako streme trenerskim visinama, moraju da "izvajaju". Mnogo sam učio, čitao, tvrdim da su literatura i sportska beletristika neophodni za pomake. Teorijom koja je dobila potvrdu u praksi došao sam do nekih saznanja koja predstavljaju moj trenerski moto. I zato ovo što sada radim ne predstavlja moj model, nego model igre koja je prihvaćen u svetu i opšte je priznat. Mislim da mogu da ga prenesem i na igrače Vojvodine - kaže Pavković.

Do cilja nije lako stići?
- Svakako i ja sam svestan toga. Upravo to je i razlog što ćemo morati da imamo i psihološke pripreme, jer je mnogo toga u glavama.
Primetili ste i izjavili: Vojvodina relativno lako ispunjava obaveze da ne izgubi meč, ali problemi nastaju kad treba da pobedi?
- Postoji ono osnovno shvatanje fudbala koje glasi: savremena igra ne trpi stroge formacije. I traži da se ispoštuju dva zahteva: vreme i prostor. Kada kažem vreme, mislim na ubrzano kretanje, uprošćenu tehniku koja podrazumeva što manje dodira, ali za sobom vuče i brzo ovladavanje loptom... Dakle, uz fizičke kvalitete prvotimci treba da poseduju i visoku tehniku. Kad kažem prostor, mislim na prelivanje linija i po širini i po dubini što, opet, podrazumeva taktičku obučenost svakog pojedinca.

Vreme specijalaca, po Vama, očigledno je prošlo?
- Naravno, u savremenom fudbalu kolektiv više ne može i nema vremena da trpi igrača koji može da bude samo desni bek ili jedino levi half - tvrdi Pavković. - Najčešće, u takvim slučajevima, ekipa ima igrača manje jer, na primer, taj odbrambeni igrač ne može da se uključi u igru bez obzira što nema koga da čuva. Zato su danas ne ceni fudbaleri koji mogu da odgovore svim uslovima igre.

Da li Vaš trenerski kredo mogu da shvate i prihvate igrači Vojvodine?
- U Novi Sad sam se vratio s verom da mogu nešto da uradim. Međutim, proces do savremene igre relativno je dug i zato sam tražio samo malo strpljenja. Vojvodina ima "pismene igrače", ali to je samo jedan segment, vrlo bitan, ali nedovoljan za uspehe koje očekujemo. Još se upoznajem s igračkim kadrom, jer jedno je gledati ih na utakmici, a drugo raditi s njima.

Prvo glava, a onda noge?
- Upravo tako... Kad je glava "čista i mirna" onda se lakše barata i nogama. Zato mene igrači interesuju ne samo kao fudbalski profesionalci, već i kao ličnosti. Fudbal nije samo trening, utakmica, već i sve ono "oko toga". Do finalizacije moramo da se bavimo i naukom, a dobra komunikacija je osnov zdrave atmosfere. Zbog toga ću sa svakim igračima imati individualne razgovore, kako bih saznao šta misle, da li ih nešto tišti, kako bih im predočio šta od njih tražim i očekujem... U svakom slučaju, pred svima nama je veliki ali sladak posao - zaključio je novi trener Vojvodine, Bobe Pavković.

Jovan SekuliĆ


vesti po rubrikama

^sport

19:30h Zašto se fudbaleri nikada neće popeti na dvorski balkon kao košarkaši, vaterpolisti i odbojkaši?
19:32h Najzad održana dugo odlagana Izborna skupština FSJ na kojoj je Dragan Stojković imenovan za predsednika
20:02h Slobodan Bobe Pavković, nekada novosadski dečak s gitarom, danas diriguje fudbalerima Vojvodine
20:04h Partizan ostao bez pobede u Pljevljima u 90. Minutu
20:06h Počelo špansko košarkaško prvenstvo
20:12h Američki bokser nokautirao Feliksa Trinidada
20:14h Železniku se već isplatilo pojačanje s Karaburme
20:16h Pobeda Crvene zvezde posle pet nedelja posta
20:30h Karasi na klupi Crvene zvezde!
     


FastCounter by LinkExchange