[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 29.  septembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

28. Sep 2001 16:12 (GMT+01:00)

Za opštu upotrebu - "Istorija Balkana" Stevana Pavlovića

Balkan odozgo

Beograđanin koji je život proveo izvan rodnog mesta, ali je pisao o svojoj poluostrvskoj kući

Ne bi bilo na odmet baviti se stvarnom istorijom, umesto mitologijom. Evo dobrog udžbenika za opštu upotrebu - "Istorija Balkana" Stevana Pavlovića ("Klio"). Knjiga je nastala na engleskom jeziku, objavljena je 1999. godine, a na srpski ju je preveo Čedomir Antić. Stevan Pavlović je Beograđanin, rođen u u poznatoj porodici diplomata Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, ali je kratko živeo u rodnom mestu.

Boravio je u Bukureštu, gde je i započeo školovanje, a potom je istoriju studirao u Parizu na Sorboni, u Londonu na Kraljevskom koledžu i u Školi slovenskih i jugoslovenskih studija. Boravio je i radio u Belgiji i Italiji. To što je sa ovog područja, ali na kojem nije živeo, prednost je, kada je nauka u pitanju, ističe Andrej Mitrović, pisac pogovora za "Istoriju Balkana". "Profesor Stevan Pavlović sobom je objedinio dva pomenuta vidokruga, onaj iz Balkana i onaj spolja na Balkan.

Uzeti logički, spojeni, oni nadoknađuju slabosti koje pokazuju kada su razdvojeni, pomažu boljem razumevanju i sadržajnijem, odnosno celovitijem viđenju." To znači da je Pavlović izbegao dve stvari: zaglavljenost u opsesivnu tradiciju balkanoida i često neznanje (nerazumevanje) stranaca koji se istorijom ovog područja bave. To je "izuzetna osposobljenost da se umno razumeva svet i uporedo jasno sagleda i Balkan. Ali ne iz njega, ne sa strane, nego jednostavno odozgo!", smatra Mitrović.

Pavlovićeva "Istorija" bavi se periodom od 1804, do 1945. godine. Ovu odluku istoričar objašnjava sledećim: "Godina 1804. je simbol - datum ustanka koji je označio početak borbe nacija protiv imperije... Jedno razdoblje Balkana privedeno je kraju 1945. godine."

"Istorija Balkana" dopunjena je mapama, bibliografijom, rečnikom i indeksom. Zemlje o kojima se govori su Bugarska, Grčka, Rumunija, zemlje bivše Jugoslavije i Albanija.

U drugim radovima Stevana Pavlovića preovlađuju teme koje se odnose na jugoslovensku državu, kao što je obrada istorije Jugoslavije (1971), predlog "neuobičajenog viđenja" ove zemlje u kriznom periodu 1940-1945. (1985) ili prilog Titovoj biografiji(1992).

LJ. P.


vesti po rubrikama

^kultura

16:44h Australijski pank bend "Cosmic Psychos" u SKC-u
16:39h

U subotu uveče na Sinemaniji, reviji premijernih filmova

16:13h Omaž Leonardovom remek-delu u francuskom gradiću Šoleu
16:24h Ivana V. Jovanović, "glumičetina pored koje treba hrabrosti da zaigraš"
16:19h Predstavljanje knjige Igora Mandića
16:12h Za opštu upotrebu - "Istorija Balkana" Stevana Pavlovića
16:03h Tomas Ostermajer o Bitefu: Nije samo Balkan sinonim nasilja
19:19h Knjiga Florens Artman o Miloševiću
     


     


FastCounter by LinkExchange