[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 19. septembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

18. Sep 2001 18:00 (GMT+01:00)

Aleksandar del Val, francuski naučnik, islamolog, specijalista za islamski terorizam, ekskluzivno za "Glas"

Amerika je rob
arapske nafte

Amerikanci toliko mrze pravoslavce, posebno Ruse i Srbe, da su spremni da nastave saradnju sa svojim najvećim neprijateljima, islamistima, koji su im otvoreno objavili rat

Aleksandar del Val je naučnik, islamolog, specijalista za islamski terorizam. Saradnik pariskog univerziteta i Međunarodnog instituta za strateške studije, on je i autor dve značajne knjige iz oblasti geopolitike. Studija "Islam i SAD - Savez protiv Evrope" doživela je više izdanja, a esej "Ratovi protiv Evrope, Bosna-Kosovo-Čečenija…" plod je jednogodišnje geostrateške analize američkih ratova na kraju 20. veka. Najveći deo knjige posvećen je političkim mehanizmima rata protiv Srbije koji imaju dalekosežne posledice u stvaranju Novog svetskog poretka.

Autor zaključuje da Amerika stvara novi hladni rat predvodeći Zapad u konfrontaciji sa "pravoslavnim blokom". Aleksandar del Val predstavlja mlađu generaciju francuskih stručnjaka za geostrateška pitanja.

Odmah po terorističkom atentatu u NJujorku i Vašingtonu spomenuto je ime Osame bin Ladena kao mogućeg organizatora masakra. U kojoj meri je to verovatno?

CILJ - 60.000 MRTVIH
Ovaj atentat je rađanje novog fenomena - terorizma masovnog uništavanja. Ranije su islamski teroristi napadali sitnije ciljeve, a sada se stiglo do gigantskih proporcija. U Americi su hteli da naprave drugu Hirošimu, jer im je cilj bio da ubiju najmanje 60 hiljada ljudi. Tu se vidi Bin Ladenov pečat, jer je samo njegova mreža sposobna da ode toliko daleko u organizacionom pogledu i stepenu fanatičnosti.

Pre deset godina nekadašnji američki prijatelj i saradnik Bin Laden okrenuo se protiv Amerike zbog okupacije Saudijske Arabije i prisustva američkih vojnika na teritoriji "haram", zabranjenoj nevernicima. Po opredeljenju on je neovahabit, sledbenik islamske doktrine Saudijske Arabije iz vremena pre saveza sa Amerikom. Bin Laden i njegova organizacija Al Kaida koja objedinjuje sve svetske sunitske pokrete radikalnog opredeljenja - GIA, Hamas, egipatski Gama al Islamia, talibane, Pakistan i Avganistan - svakodnevno prete Americi. Oni su već počinili više terorističkih atentata: Svetski trgovinski centar pre osam godina u organizaciji Abdel Rahmana, vođe "Gama al Islamie", atentat u Dahranu, u Najrobiju, prošlogodišnji napad na američki razarač…

Svake godine po ratu u Golfskom zalivu oni su zadavali teške udarce američkim interesima. Međutim, FBI i CIA uspeli su da spreče veći broj akcija. Nedavno je uhvaćena jedna grupa pripadnika alžirske organizacije GIA koji su iz Kanade za SAD prenosili eksploziv namenjen terorističkim atentatima.

Za njujorški i vašingtonski atentat ne zna se ko ga je izveo. Nema dokaza. Ipak, videvši stepen organizacije, može se pretpostaviti da je u pitanju Bin Ladenov međunarodni islamski front. U principu, za akciju nije bilo potrebno previše novca. Neophodno je bilo imati pedesetak imigranata ili muslimana koji dobrovoljno hoće da žrtvuju život. Druga važna stvar bila je regrutacija ljudi određenog intelektualnog i naučnog nivoa, sposobnih da upravljaju avionima. Akciju nije bilo teško zamisliti, ali je organizacija bila vrlo složena i trajala je dosta dugo.

Uprkos nemogućnosti da se ustvrdi da su atentati delo Bin Ladenove mreže, on jedini raspolaže neophodnim stepenom organizacije, dovoljnom količinom novca i dovoljno razgranatom mrežom. Njegova "El Kaida", poseduje jednu organizacionu specifičnost - ona je lanac mreža koji upotrebljava manje i pokretnije grupacije sačinjene najviše od Alžiraca, Egipćana i Kuvajćana palestinskog porekla. Novac stiže iz Saudijske Arabije i Avganistana.

Bin Laden posluje po svetu i niko mu ne dira novac iako je najveći američki neprijatelj. On je i na Kosmetu gde su i američke trupe. Kuda vodi ta dvostruka igra?

To je fundamentalno pitanje. Amerikanci najzad imaju dokaz da su grešili igrajući se sa islamizmom. Moja teza je da Amerikanci u svojoj mržnji prema pravoslavlju, prema Rusima, prema ruskim prijateljima kao što su Srbi, u mržnji prema Slovenima i komunizmu, oni su protiv svoje evropske pravoslavne braće igrali na islamsku strategiju "zelene transverzale". Danas plaćaju posledice takve strategije.

Oni su u Avganistanu stvorili Bin Ladenov pokret da bi se borili protiv Rusa. Taj se pokret potom okrenuo protiv svog tvorca. Međutim, Amerikanci su toliko cinični, da su se u svojoj mržnji prema Srbima ponovo vratili Bin Ladenovom pokretu. Naime, OVK ima sporazume sa Bin Ladenom. Brat Zajmana Zauaherija, desne ruke Bin Ladena i vođe velike islamske organizacije u Egiptu, naimenovan je za šefa specijalnih operacija jednog dela vojske OVK-a. Te odluke o njihovoj saradnji donete su uz američku saglasnost.

Amerikanci toliko mrze pravoslavce, posebno Ruse i Srbe, da su spremni da nastave saradnju sa svojim najvećim neprijateljima, sa islamistima koji su im otvoreno objavili rat. Nadam se da će ovi atentati omogućiti Americi da shvati svoju grešku i da vide da im opasnost ne preti od istočne Evrope.

Jedini evropski šef države koji je na vreme shvatio odakle nam preti opasnost u 21. veku jeste Vladimir Putin. On je Amerikancima predložio da zaborave razmirice iz prošlosti i da stvore savez protiv islamske opasnosti. Nesrećom, Amerika će teško prihvatiti takvu ponudu, jer je rob arapske nafte.

Koja država bi mogla stajati iza ove akcije?

Ja vidim samo tri države koje bi mogle da pokrenu slične akcije, i među njima nije Iran. NJih redovno optužuju, ali oni nemaju potrebe za ovako krupnim terorizmom. Osim toga, oni pokušavaju da se pomire sa Amerikom. Sa Rusijom održavaju dobre odnose, a ne trpe se sa Avganistanom.


Avganistan ima potrebe za terorističkim akcijama, ali ne na ovom nivou, jer se plaše odmazde. Krijući Bin Ladena, oni su na neki način saučesnici, ali to ne ide daleko. Druga zemlja je Pakistan, koja realno može da ima interesa u finansiranju međunarodnog terorizma. Posedujući atomsku bombu, oni su pravilno pretpostavili da će se Amerika radije opredeliti da napadne Avganistan. Pakistan je jedina islamska proteroristička zemlja koja sebi može da dozvoli posredan napad na SAD bez straha od užasavajućih represalija. Međutim, da li to njih zaista zanima?

Treća zemlja je Saudijska Arabija. Posedujući naftu i bivajući prijatelji Zapada, oni mogu da igraju dvostruku igru i da se prikazuju kao vlada koja ne voli antiameričke islamiste.

Zašto bi ovim državama bilo potrebno da na ovaj način napadaju Ameriku?

Mi smo suočeni sa novim terorizmom, ultrafanatičnim, bez osećaja za posledice. Jedini cilj ovakvih terorista jeste da se prikaže snaga islama u očima svih muslimana sveta. Neophodno je fascinirati ih i poslati im poruku da je islam toliko snažan da u strahovitim razmerama napada najveću svetsku silu. Iako znaju da će posledice biti užasne, oni ih preziru i kažu - mi smo jaki i ne plašimo se smrti.
Učesnici atentata znaju da će ih CIA i Mosad uskoro otkriti i verovatno sve poubijati i da će odmazda Amerike i Izraela biti vrlo nasilna. Međutim, njihova poruka ima psihološki značaj i cilj joj je da ujedini muslimane i da im potvrdi superiornost na putu u uništavanju Zapada.

Amerikanci se neće zadovoljiti hapšenjem terorista?

Oni će se zadovoljiti oštrom vojnom akcijom protiv jedne države, i plašim se da će odabrati Avganistan. Nesrećom, to nije dobro rešenje. NJima bi bilo neophodno da se otarase svojih saudijskih prijatelja koji snose odgovornost za terorističku akciju u Americi. Dvadeset petoro Bin Ladenove braće i sestara ne samo što su najuglednije saudijske porodice, nego upravljaju i velikim saudijskim preduzećima. Bin Ladenov novac dolazi odatle, a doktrina proizlazi neposredno iz saudijskog vahabizma.

Problem je što su Amerikanci u procepu. NJihov strateški prioritet broj jedan je nafta, tako da sa islamskim svetom oni ne mogu da prekinu čak i da još nekoliko hiljada Amerikanaca bude ubijeno. Ako Džordž Buš sutra krene u novi krstaški rat, ne treba mu verovati, jer SAD ostaje i dalje zatvorenik svojih islamističkih prijatelja. Tek kada Amerika odustane od arapske nafte i prihvati savez koji nudi Putin, tada ćemo imati dokaz njihovog iskrenog odustajanja od podržavanja islamizma.

Da li novonastale prilike mogu uticati na američku politiku na Balkanu?

- Jedino u slučaju ako bude drugih terorističkih akcija, nekih komplikacija ili potrebe da se odvede veća vojska u centralnu Aziju. U tom slučaju će prisustvo američke vojske biti smanjeno na Balkanu, jer će morati da se opredele za jedan front. Međutim, američka strategija na Balkanu je osnova njihove antiruske i antipravoslavne strategije. Da bi Amerika napustila Balkan, oni bi pre svega morali da promene čitav koncept njihove geopolitike prema kojoj su njihovi najveći neprijatelji Kina, Rusija i pravoslavni svet. A, to baš nije predviđeno za sutra.

ZELENI FAŠIZAM
Islam je glavni neprijatelj Evrope i Zapada. Tačnije, čitav nemuslimanski svet je u opasnosti od ovog "zelenog" fašizma, religijskog fašizma, kako je to lepo rekao Putin. Ja verujem u Evropu, ali ne u natovsku ili američku Evropu koja se završava u Hrvatskoj, nego u onu koja ide sve do Rusije i obuhvata našu pravoslavnu braću. Znam da su mnogi pravoslavci ljuti na nas, jer smo ih izdali učestvujući u bombardovanjima pre dve godine. Međutim, puno katolika, naročito u Portugalu, Španiji, Italiji, pa i u Francuskoj, smatraju pravoslavce za braću i bili su protiv bombardovanja. Oni takođe smatraju da su nam muslimani zajednički neprijatelji, i zato je neophodno poslušati savet predsednika Putina, udružiti se i boriti se protiv zajedničkog islamskog neprijatelja.

Aleksandar Manić


vesti po rubrikama

^tema

18:00h Aleksandar del Val, francuski naučnik, islamolog, specijalista za islamski terorizam, ekskluzivno za "Glas"
18:26h Advokat Slaviša Mrdaković, zastupnik Žaka Širaka po službenoj dužnosti


FastCounter by LinkExchange