[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 13. septembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

12. Sep 2001 21:48 (GMT+01:00)

Beogradska kanalizacija u teškoj finansijskoj situaciji

Mreža stara jedan vek

Na području Grada ima oko sto lokacija koje su kritične prilikom obilnih padavina

Pojedine cevi kanalizacione mreže na teritoriji Grada stare su oko 100 godina, a u pojedinim ulicama slivnici nisu očišćeni i po dve godine. Po rečima nadležnih u JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" glavni problemi su u oblasti izgradnje i održavanja kanalizacionog sistema.

- Za izgradnju i obnavljanje kanalizacione mreže potrebna su velika finansijska sredstva, koja se ne mogu obezbediti ni preko donacija.

Dedinje bez kanalizacije

I u samom centru grada imamo problema s kanalizacijom. Zahvaljujući gradskim vlastima, u toku je uvođenje kanalizacije u ulice u okolini bolnice na Zvezdari. Do pre desetak dana otpadne vode tekle su kroz dvorište ove bolnice. Neke ulice na Dedinju još uvek nemaju kanalizaciju, ističe Jakšić.

Na području grada Beograda čak 25 posto ulica nema osnovnu, a 33 posto nema kišnu kanalizaciju. Na određeno vreme, posle provere, trebalo bi zameniti zastarele cevi, ali to se kod nas radi samo kada dođe do ozbiljnijeg kvara, kaže Davor Jakšić, šef tehničke službe beogradske kanalizacije.

Postoji više od 100 lokacija, kako kažu u beogradskoj kanalizaciji, koje su kritične prilikom obilnih padavina. Zbog nedostataka sredstava, pojedini od ovih kvarova stari su više od pola godine.

Prilikom terenskim akcija ekipama BVK-a poseban problem predstavljaju "deformacije" na kolovozu i gradska čistoća koja nije obavila svoj deo posla.

- Održavanja kanalizacione mreže naš je prioritet. Potrebno je nabaviti nova i osposobiti postojeća vozila mehanizovanih ekipa. Optimalan broj za rad je 30, a mi imamo između 10 i 15 ekipa. S ovim kapacitetima možemo da održavamo tek svaki sedmi slivnik u gradu. Najčešće čistimo one slivnike u ulicama kojima prolaze vozila gradskog prevoza, objašnjava Jakšić i dodaje:

- Još 1976. urađen je projekat "Generalno rešenje beogradske kanalizacije - 2000". Ovaj projekat sadrži sistem za prečišćavanje otpadnih voda, koji se sastoji iz četiri postrojenja u Velikom Selu, Ostružnici, Banatskom delu Dunava i Batajnici. Trenutno se gradske otpadne vode izlivaju u Savu kod restorana "Šest topola" i u Dunav ispod Pančevačkog mosta.

- Pokušavamo da izlivanje svih otpadnih voda preusmerimo u Dunav, koji je veliki reka i može to da razloži, a time bi zaštitili Savu. Ostvarivanje projekta iz 1976. rešiće problem otpadnih voda. Međutim, to je dosta skupo, pa će morati očigledno da pričeka, ističe Jakšić.

V. S.

Japanci pristižu upomoć

JKP "Beogradski vodovodi i kanalizacija" većinu donacija "utrošila" je za sektor Vodovoda, jer su njihovi problemi primetniji za građane. Inače, ovih dana u poseti BVK-u je japanska vladina delegacija koja je zainteresovana da investira u kanalizacionu mrežu.


vesti po rubrikama

^Beograd

21:45h

Uredbom određeno koliko će trajati grejna sezona

21:47h

Olakšice na računima "Infostana"

21:48h

Beogradska kanalizacija u teškoj finansijskoj situaciji

21:50h

Postignut dogovor s Direkcijom za puteve

21:53h

Čelnici Voždovca o bespravno podignutim objektima na teritoriji opštine

21:55h

Opština Zemun rešena da vrati značaj objektima kulture

21:56h

Sednica SO Zvezdara o pripremama za zimu

     


     


FastCounter by LinkExchange