[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 10. septembar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

09. Sep 2001 16:36 (GMT+01:00)

Na pretnje hapšenjem bivšeg lidera bosanskih Srba, meštani pograničnog dela Republike Srpske i Crne Gore poručuju

Svaki je Srbin Radovanov jatak

Znaju oni da se do najskuplje srpske glave dolazi samo preko mrtvih srpskih glava ili sramne srpske izdaje - kažu bosanski Srbi. Crnogorci, pak, tvrde da je svaka kuća u Crnoj Gori Radovanova zemunica

Gde se krije Radovan Karadžić? Navodno, pre mesec dana specijalne jedinice Sfora su iz domaćih obaveštajnih izvora saznali da će Karadžić prenoćiti u jednom od sela nadomak Foče i u kojoj će kući spavati. Međutim, pod izgovorom da u tom vremenskom okviru ne mogu planirati i izvesti operaciju hapšenja, odbili su da preduzmu bilo kakvu akciju.

- Traže da im mi Srbi, kao poslednja bagra, isporučimo najhrabrijeg među nama. Znaju oni da se do najskuplje srpske glave dolazi preko mrtvih srpskih glava ili sramne srpske izdaje. Zato i računaju da će se među Srbima naći neki novi Branković. Ko izda Radovana, neka je proklet i neka mu je sve prokleto po hiljadu puta - priča nam šezdesetogodišnji Mitar Vidaković iz okoline Dobruna.

On je jedan od retkih koji su pristali da razgovaraju. Svi su, uglavnom, nepoverljivi, pogotovu kad čuju da je reč o beogradskim novinama. Dobar deo njih smatra da ih je Beograd izdao.

Stojimo nedaleko od manastira. Tamo je, moguće, i Karadžić boravio. U ovom kraju, zahvaljujući srpskoj izdaji, komunisti su uhapsili i Dražu Mihailovića. Tokom rata ovde se nije puno pucalo, jer je kraj uglavnom naseljen Srbima. Nešto muslimanskih kuća je srušeno ili popaljeno. Meštanin iz pograničnog dela Republike Srpske ubedljiv je kad kaže: "Sve i da sam ga video, ne misliš valjda da bi ti rek'o. Ni ja, ni bilo ko odavde".

Glumac - poverenik za Dansku

Poznati danski glumac Slavko Labović, poreklom iz Kolašina, već ima nekoliko zapaženih uloga u tamošnjim filmovima, a glumi i u novom domaćem filmu "Apsolutnih sto". Pošto je, kako kaže, čitao o žestokoj i sramnoj hajci na Karadžića, odlučio je da se priključi kampanji za njegovu odbranu. U Kopenhagenu je lični poverenik Karadžića za Kraljevinu Dansku.
- Pouzdano znam da se Karadžić dobro oseća i fizički i psihički i da mu je moral na zavidnom nivou. On se apsolutno nikoga ne boji, zato što ga čuvaju prave patriote koji će se do poslednjeg boriti da ga odbrane. Zapadne sile se neće usuditi da pokrenu svoje specijalce ako nisu sto odsto sigurni da će akciju izvesti bez ljudskih gubitaka. Svesni su toga, ali nisu svesni onoga šta može da usledi posle eventualnog hapšenja - kaže Labović.

Šest godina bivši lider bosanskih Srba uspešno se krije od snaga Sfora. Sarajevski, ali i pojedini beogradski mediji, u nekoliko navrata spekulisali su informacijama po kojima Karadžić boravi na području između Rudog, Višegrada, Čajniča i Foče. Pominje se planina Bakič, duboko prema bosansko-crnogorskoj granici. Karadžić se, navodno, jedno vreme krio u napuštenim brvnarama u planini Čagošta, ali i na severu Crne Gore, u krševitom i pustom području Crkvica, odnosno u manastiru koji se tamo nalazi.

Početak septembra na ovom području vreme je kad se u vojsku ispraćaju regruti. Na tim slavljima često se može čuti pesma: "Neka jekne gora Romanija, da srpskog pomenemo lava, kojega je ovjenčala slava, pa kriju ga zelene jelike, ej, od proklete zemlje Amerike...". Ili ona "Ko'no, braćo, Romanijom prođe, je li Lazar ili Karađorđe, ono deset punanijeh ljeta, brat Radovan Romanijom šeta". Jedna druga pesma, opet, od Šarovića traži da "ne da Radovana, k'o što Đinđić dade Slobodana".

Iako poslednjih dana bosanski mediji javljaju da je sve spremno za hapšenje Radovana Karadžića, kao i da je Sfor upoznat sa njegovim kretanjem, bosanski Srbi su ubeđeni da je to samo propaganda.

Jedan od naših sagovornika tvrdi da je Karadžić stalno u pokretu sa oko 100 dobro obučenih pripadnika specijalnih snaga RS koji su mu ostali lojalni i posle rata. Ima i onih koji misle da njegovo obezbeđenje ima tri puta manje ljudi, koji su ga čuvali i dok je bio predsednik RS, ali da je i to za sforovce i SAS-ovce sasvim dovoljno.

Na putu od graničnog prelaza Uvac, iza Priboja, sve do pred Rogaticu, nismo naišli na brojnije međunarodne vojne snage. Tek nekoliko oklopnih vozila, iako su u ovom delu RS ponovo u toku vojne vežbe pripadnika Sfora koje, navodno, nemaju veze sa Karadžićem.

Upućeni ističu da je problem što se Srbinje, kako se ranije zvala Foča, nalazi u sektoru koji kontrolišu francuske trupe Sfora, Rudo je u nemačkom sektoru, a dalje na istok kontrola prelazi u ruke Britanaca. I među Srbima preovlađuje mišljenje da Francuzi ne samo da nisu želeli da rizikuju hvatanje Karadžića, već da su mu prilikom poslednje akcije signalizirali opasnost i da je prerušen utekao.

- Priče da je Karadžić iz Lukavice, prerušen u pravoslavnog sveštenika, prošao kroz federalni deo Trnova i putujući kroz Gacko ka Trebinju, kao i da je obrijao glavu najobičnija su glupost. Šta sve Muslimani neće izmisliti! Radovan može da završi u Hagu jedino u slučaju da odleti mnogo naših i njihovih glava. Slobodno to zapiši - kaže jedan Srbin iz okoline Rogatice.

Na našu konstataciju da su hapšenja Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić ubrzo bivala zaboravljena, on odmahuje glavom.

- U Crnoj Gori nedavno je organizovano nekoliko skupova podrške Karadžiću. Prvi od njih održan je u njegovom rodnom selu Petnjici kraj Šavnika. Dragoljub Šćekić, direktor izdavačke kuće "«Stupovi»", rekao je tada: "Do Radovana danas nema puta, a od Radovana i sa Radovanom svi su nam putevi otvoreni".

Na graničnom prelazu Metaljka kod Pljevalja, između Crne Gore i BiH, razgovaramo i sa nekolicinom meštana iz okolnih sela koji su krenuli put Čajniča.

- Radovana jedino mogu izdati naši nesrećnici. Srbin je proklet, brata bi rođenog prodao za večeru. A na vlasti sve sami izdajnici. Kako ko? Pa Zoran Đinđić i ovaj naš, Milo Đukanović. Mislio je da će Radovan svratiti da obiđe bolesnu majku, pa poslao specijalce u Nikšić. Nisu smjeli narodu na oči da izađu. Jad bi ih strefio da šta pokušaju. Svaka kuća u Crnoj Gori Radovanova je zemunica. Svaki Srbin u Crnoj Gori i u svim srpskim zemljama je Radovanov jatak - kaže Miloš, dok ostali odobravaju.

Na povratku sa tromeđe Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine prebrojavamo sagovornike koje smo susretali u tom kraju. Među dvadesetak njih nije bilo nijednog ko bi podržao eventualno hapšenje Radovana Karadžića, neki su se bojali "srpske izdaje", a dobar deo Srba i Crnogoraca spreman je i da se bori kako bi odbranio najpoznatijeg progonjenika na ovim prostorima.

Zvonko Prijović


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:08h Cigarete stižu ilegalno u Srbiju preko planine Rogozne
15:32h U Koštunićima podno Suvobora počeli "Dani šljive"

16:13h

Treće takmičenje "Zlatnog kotlića Srbije" na zemunskom Lidu

16:36h Na pretnje hapšenjem Karadžića, meštani pograničnog dela Republike Srpske i Crne Gore:
17:07h

Letnji zapis iz Port el Kantaujia, grada na severu Tunisa (2)

   
 


     


FastCounter by LinkExchange