[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 29. avgust 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

28. Aug 2001 16:52 (GMT+01:00)

U sredu počinje filmski festival u Veneciji

Paskaljević i Marković na Lidu

Na najstarijem filmskom festivalu prvi put ove godine će biti dodeljena dve nagrade, tradicionalni Zlatni lav i Lav godine namenjen pobedniku u kategoriji "Aktuelni film"

VENECIJA (Beta, AP, AFP, Rojters) - U Veneciji u sredu počinje 58. filmski festival, koji će trajati do 8. septembra i na kojem će u takmičarskoj selekciji za Zlatnog lava biti prikazano 20 filmova, među kojima i film Gorana Paskaljevića "Kako je Hari postao drvo". Festival će otvoriti film "Prašina" makedonskog režisera Milča Mančevskog, koji je 1994. godine dobio "Zlatnog lava" za film "Pre kiše".

Na najstarijem filmskom festivalu prvi put ove godine će biti dodeljena dve nagrade, tradicionalni Zlatni lav i Lav godine namenjen pobedniku u kategoriji "Aktuelni film" za nova i inventivna dela.

Sem Paskaljevićevog filma "Kako je Hari postao drvo", u zvaničnoj konkurenciji nalaze se i filmovi "Raining Stones" (Kamenje koje pada) Kena Louča, "Bully" (Siledžija) Lerija Klarka, "Monsoon Wedding" (Monsunsko venčanje) Mire Nair i "Los Otros" (Drugi) Alehandra Amenabra s Nikol Kidmen u glavnoj ulozi.

Takmičenje u kategoriji "Aktuelni film" otvoriće italijanski film "L'Amore, probabilmente" (Ljubav, verovatno) Đuzepea Bertolučija. Među konkurentima za ovu nagradu su i filmovi "Invincible" (Nepobediv) Vernera Hercoga i "Agua e Sal" (Voda i so) Terese Viljaverde.

U programu "Nove teritorije", 5. i 6. septembra, biće prikazan dugometražni film Gorana Markovića "Srbija nulte godine" u rađen u koprodukciji "Les films du Lendemain" iz Pariza i B92.

Zlatni lav za životno delo biće uručen 7. septembra, francuskom režiseru Eriku Romeru, čiji će novi film "L'Anglaise et le Duc" (Engleskinja i vojvoda) biti premijerno prikazan u Veneciji.

Žirijem festivala predsedavaće reditelj Nani Moreti, dok će na čelu žirija u kategoriji "Aktuelni film" biti Šiguehiko Hazumi. Van konkurencije biće prikazana ostvarenja poput "The Curse of Jade Scorpion" (Prokletstvo škorpiona od žada) Vudija Alena i "A. I" (Veštačka inteligencija) Stivena Spilberga.

Mostra će biti zatvorena francuskim filmom "Onakva ljubav" Žoze Dajan s Žanom Moro i indijskim filmom "Asoka" Santoša Silvana.


vesti po rubrikama

^kultura

16:06h

Berčeku uručena nagrada "Pavle Vuisić" u Nišu

16:12h Prva klapa filma Miroslava Lekića "Lavirint"
16:19h Novi instrumenti za MŠ "Dr Vojislav Vučković"
16:36h Jovanu Raduloviću uručena Kočićeva nagrada
16:52h Počinje filmski festival u Veneciji: Paskaljević i Marković na Lidu
17:17h Kusturica i "Zabranjeno pušenje" u Montrealu
17:18h Norveški film "Ludo i hladno" oduševljava kritičare
17:37h Preminuo Filip Leotar, francuski glumac, pisac i pevač

17:52h

U sredu uveče kraj Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu

   


     


FastCounter by LinkExchange