[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 27. avgust 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

26. Aug 2001 17:07 (GMT+01:00)

Tim Barton novim filmom hteo da ukaže na ljudsku bestijalnost i životinjsku humanost

Planeta majmuna

Globalizacija i komunikacije jesu pozitivne, ali one mogu iznutra da naruše našu svest i poimanje ko smo i gde idemo - kaže Barton

specijalno za "Glas"

PARIZ - Deset godina posle romana "Most na reci Kvaj", francuski autor Pjer Bul napisao je 1962. godine naučno- fantastičnu pripovest "Planeta majmuna" kao satiru na moderno društvo. Šest godina kasnije, holivudski reditelj Frenklin Šefner, snimio je po Bulovom romanu osrednji SF film koji je doživeo svetsku slavu. Ključ uspeha Šefnerovog filma bio je u dobro snimljenim akcionim sekvencama, u brutalnosti i u erotizaciji atmosfere.

Više od tri decenije posle suočenja Čarltona Hestona s dlakavijima od sebe, Tim Barton napravio je rimejk francuskog romana, utrošivši za njega 100 miliona dolara (110 miliona evra) i isto toliko akriličkih dlaka. Rezultat skupog projekta je groteska prilično maglovite poruke. Za razliku od "Betmena" i "Mars napada", Barton je u "Planeti majmuna" napustio ironiju i prešao na društveno-političke alegorije kojima je hteo da prevaziđe Bulov literarni predložak.

- Globalizacija i komunikacije jesu pozitivne, ali one mogu iznutra da naruše našu svest i poimanje ko smo i gde idemo - kaže Tim Barton.

- U filmu sam hteo da odem dalje od obične zamene ljudi i majmuna i da ukažem na ljudsku bestijalnost i životinjsku humanost. Sledio sam pravac koji je lepo izrazio Pjer Dak, da je izgubljena karika između majmuna i čoveka upravo naša civilizacija.

Međutim, Bartonove želje ostale su samo na rečima. Kao i svaki dobar holivudski proizvod, nova "Planeta majmuna" je vrlo jednostavan akcioni film s izvanrednim scenografskim rešenjima, neverovatnim maskama, odličnim kostimima i dobrim tonskim snimkom. Film ima dosta smešnih situacija i, uprkos lažnoj filozofiji u Bartonovim intervjuima, namenjen je isključivo razonodi gledalaca. Zanimljivost filma je mali broj kompjuterskih specijalnih efekata i povratak tradicionalnom šminkanju i maskama koje se timski postavljaju četiri do pet časova.

"Planeta majmuna" se u Americi prikazuje više od tri nedelje i po gledanosti se našla na drugom mestu, iza "Parka iz doba jure 2", zaradivši prvog vikenda 69,5 miliona dolara. U francuskim bioskopima film je počeo da se prikazuje 22. avgusta i naišao na odličan odziv, naročito mlađe publike.

Aleksandar Manić


vesti po rubrikama

^kultura

16:07h

Završena 35. Zaječarska gitarijada

16:16h

Otvoren festival glumačkih ostvarenja u Nišu

16:29h U bašti KST-a Festival za kraj leta
16:33h Mediteranski festival u Bišeljeu
16:51h Vladislav Šćepanović, slikar, povodom nagrade "Beli anđeo"
17:07h Tim Barton novim filmom hteo da ukaže na ljudsku bestijalnost i životinjsku humanost
17:18h U Nemačkoj prvi mjuzikl o Ledi Di
17:34h Evropski i jugoslovenski susret studenata akademija umetnosti
   


     


FastCounter by LinkExchange