[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 25. avgust 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

24. Aug 2001 17;50 (GMT+01:00)

Protesti zbog nove Diznijeve komedije

Dečak balon

Pokušaj da se na smešan način ispriča priča o teškoj bolesti jednog tinejdžera

LOS ANĐELES (Tanjug) - Američka filmska mega-kompanija „Dizni" zasuta je oštrim kritikama i protestima zbog filmske komedije „Dečak balon", koji je od juče počeo da se prikazuje širom Sjedinjenih Američkih Država. Film je pokušaj da se na smešan način ispriča kako jedan tinejdžer, oboleo od nedostatka imuniteta, a veran svojoj ljubavi iz detinjstva, uspeva da izmisli poseban „balon" u kome se iskrade iz kuće da bi video i zaprosio izabranicu svoga srca. Zbog bolesti prinuđen da živi u isključivo sterilnim uslovima, dečak u „balonu" stvara sebi uslove u kojima može da opstane, kako bi se otisnuo u običan svakodnevni život. U filmu je taj mladić predstavljen kao klovn - nosi svetleće pantalone, ima crvenu kosu i izgleda kao svaki smušeni tinejdžer. Otisnuvši se na ulicu u svome „balonu", mladić nailazi na niz neprilika.

Filmska komedija nije nimalo smešna obolelima od te retke bolesti, kojih samo u Sjedinjenim Američkim Državama ima oko 500.000. NJihova bolest, koja ima više od 80 tipova, danas medicinski može da se leči i oni mogu da žive i izvan specijalnih uslova, ali obolelima nije svejedno kada se neko smeje njihovim mukama.

Oluja protesta kompaniji „Dizni", koja se drznula da na smešan način progovori o opakoj bolesti, preti da ozbiljno ugrozi ugled te kuće, upozoravaju komentatori. Najpogođeniji su roditelji malog Dejvida, koji je 1984. godine umro od te opake bolesti i čiji se život zaista odvijao u „balonu" pa ga je tadašnja štampa i nazvala „balon dečak". Diznijevci su, praktično, zloupotrebili taj njemu nadenut nadimak.
„Osećam to kao izrugivanje i uvredu prema Dejvidu", izjavila je njegova majka Kerol En Demaret. „Postoji veoma bliska povezanost sa životom moga sina i ja sam uvređena kako neko može da o tome napravi komediju", rekla je ona.

Kerol En je u protestnom pismu izvršnom direktoru kompanije „Dizni" Majklu Ejsneru zatražila da se film ne prikazuje, a američku javnost je pozvala da bojkotuje to ostvarenje „Diznijevaca". NJena reakcija je u američkoj štampi naišla na odjek. Javili su se i drugi oboleli od opake bolesti ili njihovi roditelji i prijatelji, protestujući i tražeći da se film ne prikazuje. Međutim, kompanija „Dizni" - mudro ćuti. Nikakvog zvaničnog saopštenja nema i bez zastoja teku pripreme za početak prikazivanja filma širom SAD.


vesti po rubrikama

^kultura

17:00h

Tekst Elen Stjuart, osnivač trupe „La mama", mitotvorac i reditelj

17:05h

Projekcijom filma „Rat uživo" večeras počinje 36. festival glumačkih ostvarenja u Nišu

17:10h Završena Škola performansa
17:20h Britanac ser Sajmon Retl na čelu Berlinske filharmonije
17:30h Pevačica Bjork dobila francuski orden
17:35h Piter Mas, umro u Njujorku u 73. Godini
17:40h Jugoslovenska premijera kvarteta Dragana Dautovskog u Budvi
17:50h Protesti zbog nove Diznijeve komedije
17:55h Uskoro sabrana dela Meše Selimovića
22:57h Otpečaćena porudžbina Ministarstva za kulturu, naručena još 1995. godine
00:03h Teatar "La mama" u Narodnom pozorištu
   


     


FastCounter by LinkExchange