[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 25. avgust 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

24. Aug 2001 17:40 (GMT+01:00)

Jugoslovenska premijera kvarteta Dragana Dautovskog u Budvi

Zapad gleda šta radi Istok

Danas u umetnosti više nema privilegija kada je reč o malim i velikim kulturama. Naprotiv, mali narodi su danas zanimljiviji

Muzički program festivala Grad teatar Budva, koji se ovog leta odvijao pod naslovom „Zvuci Balkana", premijerno je predstavio i kvartet Dragana Dautovskog, jednog od vodećih makedonskih muzičara. Multiinstrumentalista na tradicionalnim balkanskim instrumentima, autor muzike za pozorište, balet, film („Pre kiše" Milča Mančevskog), osnivač, u Evropi poznatog ansambla D. D. Sintezis, profesor narodnih instrumenata na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju, Dautovski je važan i po tome što je etno muzici doneo međunarodnu promociju.

- Nakon završene Akademije, odlučio sam se za istraživanje tradicionalne muzike, zbog čega sam morao da „zaboravim" sve što sam učio na studijama. Ono što je interesantno jeste da sam, kada je re o etno muzici, samouk. Šest godina proveo sam u makedonskim selima gde sam istraživao narodne običaje, predanja, instrumente, i tu sam sakupio ogromni materijal za snimanje.
Tema Vašeg magistarskog rada bila je kaval. Zašto?

- To nije slučajno, jer je kaval moj prvi instrument i, kaže se, jedini božiji - da bi se napravio bilo koji instrument, mora da se prekine nečiji proces života, bilo biljke ili životinje. Nasuprot tome, kaval se pravi od jasena i seče se metar i dvadeset santimetara iznad zemlje, buši se sa pravca krošnje ka korenu, tako da deo korena leži na usnama koje simbolično produžavaju simbol stabla. Ako se kaval ne pravi na ovaj način, onda dolazi do nečiste intonacije ili, kako se u narodu kaže, „vražijih" tonova.

Makedonska muzička scena pokazala se ovih godina veoma važnom i stekla evropsku reputaciju.
- Makedonija prati trend evropske scene, gde je vrlo aktuelan prodor tradicionalne muzike. Ima mnogo grupa i muzičara koji se na različite načine bave tradicionalnom i etno muzikom, i ona definitivno ima svoju publiku i popularnost. Ovaj trend započeo je u Makedoniji devedesetih godina i nema nikakve veze sa politikom.

Interesovanje za etno meloso došlo je spontano, i što je paradoksalno, „diktirala" ga je Evropa. Sva dešavanja u muzici, mešanje žanrova, ukazuju na to da se u svetu traži novi generalni izraz, kao što je to bio, svojevremeno, pop ili rok. To dokazuju i neke međunarodne manifestacije, poput festivala u Atini čiji ću biti gost.
Ono što je najznačajnije jeste činjenica da danas u umetnosti i muzici nema privilegija kada je reč o malim i velikim kulturama. Naprotiv, mali narodi su danas zanimljiviji, uspeli su da sačuvaju svoje nasleđe i muzičku samobitnost. Više od dvadeset godina, sistem obrazovanja je bio takav da smo morali znati sve što se u kulturi i muzici radi na Zapadu. Sada je situacija prvi put obrnuta - Zapad gleda u ono što se stvara na Istoku.

Da li balkansku muziku doživljavate kao jedinstven zvučni prostor?
- Jezik forsira ritam, ritam melodiju, a melodija karakter. Srpsko-hrvatski i bugarski jezici su dvodelni, dok je makedonski trodelan i tu je već bitna razlika. Najveća konfuzija nastaje kada se na srpsku novokomponovanu muziku nakalemi makedonski jezik. Mladi koji slušaju tu muziku drugačije pričaju, odnosno, dolazi do iskrivljenih i neprirodnih naglasaka u govoru.

R. Radosavljević


vesti po rubrikama

^kultura

17:00h

Tekst Elen Stjuart, osnivač trupe „La mama", mitotvorac i reditelj

17:05h

Projekcijom filma „Rat uživo" večeras počinje 36. festival glumačkih ostvarenja u Nišu

17:10h Završena Škola performansa
17:20h Britanac ser Sajmon Retl na čelu Berlinske filharmonije
17:30h Pevačica Bjork dobila francuski orden
17:35h Piter Mas, umro u Njujorku u 73. Godini
17:40h Jugoslovenska premijera kvarteta Dragana Dautovskog u Budvi
17:50h Protesti zbog nove Diznijeve komedije
17:55h Uskoro sabrana dela Meše Selimovića
22:57h Otpečaćena porudžbina Ministarstva za kulturu, naručena još 1995. godine
00:03h Teatar "La mama" u Narodnom pozorištu
   


     


FastCounter by LinkExchange