[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 25. avgust 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

24. Aug 2001 17:00 (GMT+01:00)

Tekst Elen Stjuart, osnivač trupe „La mama", mitotvorac i reditelj

Tragedije svuda ima

Ono što mi nazivamo mitom takođe je nastalo na mitu. Bes Grka što se usudila da dirne u homoseksualnost njihovih bogova

Sinoć je na velikoj sceni Narodnog pozorišta odigran Eshilov komad „Sedmorica protiv Tebe" u izvođenju njujorškog teatra „La mama". Osnivača „La mame" i reditelja predstave Elen Stjuart, upitali smo do kakvih je umetničkih saznanja došla istražujući starogrčki mit.

- Drago mi je da sam ponovo u Beogradu u kom sam prvi put bila pre trideset i jednu godinu. Ni ovaj put Beograđani neće videti ništa novo jer je ova predstava nastavak „Kralja Edipa" koji smo ovde igrali pre pet godina. Reč je, dakle, o drugom delu sage o Edipu.

Hoće li biti i trećeg dela?
- Ako ga budemo radili, to će onda biti „Antigona", Edipova kći.
Gospođo Stjuart, vaš dosadašnji rad na helenskim mitovima daje nam za pravo da vas vidimo kao koautora starogrčkih klasika drame.

Kao da postoje dva ravnopravna Edipa, Sofoklov i vaš.
- Nikad nisam radila „Kralja Edipa" ili „Edipa na Kolonu", već svog ličnog Edipa, koji je plod višegodišnjeg istraživanja u Grčkoj. Tamo sam naučila da je ono što mi nazivamo mitom takođe nastalo na mitu. Sofoklovi komadi su bili zasnovani na ondašnjim mitovima. Nisu oni ništa posebno izmislili već su se samo služili mitovima. Ako su mogli oni, mogu i ja kako bih stvorila sopstveni mit. Oduvek sam bila znatiželjna zašto je Edip bio proklet. Šta mu se to dogodilo da je morao da ubije svog oca i da se oženi svojom majkom? Trebao mi je odgovor i stoga sam otišla u Atinsku biblioteku i tamo naučila da je Jokasta imala svega jedanaest godina kada se udala za Laja i da ne treba da čudi što se njihov zgodni sin Edip, u svojoj osamnaestoj godini i još ne znajući ko je ona, zaljubio u zanosnu tridesetogodišnjakinju.

Meni, posle toga, nije preostalo ništa drugo nego da napravim predivnu ljubavnu priču. Ali, čemu prokletstvo? Rekla bih da je prokletstvo neminovno i neizbežno ako je posledica prevare. Setite se Pelopa, koji nije ispunio obećanje, koji je prevario. Tog istog Pelopa koga je Edipov otac Laj zaveo. Sva je prilika da Laj nikada nije ni voleo Jokastu koliko je voleo Pelopa. S druge strane, Laj je bio svestan da mora dobiti dete bez obzira na nepovoljno pitijsko proročanstvo. Pred Tebancima Laj naprosto nije imao izbora.

Moram reći da sam imala veliko iskustvo sa Grcima i sa njihovim besom što sam se uopšte usudila da dirnem u homoseksualnost grčkih bogova, ponajpre u Zevsovu kuću.

Vaš dolazak u Beograd deo je evropske turneje. Koliko ste predstavu „Sedmorica protiv Tebe" prilagođavali podneblju gde je dosad igrana? Pitam vas ovo jer je tragedija na Balkanu još uvek način života, a u Zapadnoj Evropi prvenstveno umetnički čin.
- To zavisi od interpretacije. Edip je bio proklet jer je njegov otac voleo drugog muškarca. Ali, homoseksualnost nije način života određenog podneblja već je ima svugde. Tako je i sa tragedijom. Retko je da cela porodica bude prokleta zbog homoseksualizma nekog njenog člana. To ni jedan starogrčki dramatičar nije direktno prikazao, toga u mitologiji nema, ali u mojim predstavama postoji. Ovde, na Balkanu, ima mnogo primera tom prokletstvu iako ljudi toga nisu svesni. Međutim, tragedija je, ipak, svuda prisutna, ima je i u Africi, i u Južnoj Americi, Aziji…

Draško Miletić


vesti po rubrikama

^kultura

17:00h

Tekst Elen Stjuart, osnivač trupe „La mama", mitotvorac i reditelj

17:05h

Projekcijom filma „Rat uživo" večeras počinje 36. festival glumačkih ostvarenja u Nišu

17:10h Završena Škola performansa
17:20h Britanac ser Sajmon Retl na čelu Berlinske filharmonije
17:30h Pevačica Bjork dobila francuski orden
17:35h Piter Mas, umro u Njujorku u 73. Godini
17:40h Jugoslovenska premijera kvarteta Dragana Dautovskog u Budvi
17:50h Protesti zbog nove Diznijeve komedije
17:55h Uskoro sabrana dela Meše Selimovića
22:57h Otpečaćena porudžbina Ministarstva za kulturu, naručena još 1995. godine
00:03h Teatar "La mama" u Narodnom pozorištu
   


     


FastCounter by LinkExchange