[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 06. avgust 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Foto

Radoš Ljušić

05. Aug 2001 15:45 (GMT+01:00)

GLAS istražuje

Da li su, i koliko, naš narod i naša vlast netrpeljivi prema jevrejskoj manjini?

Jevreji brane Srbe od antisemitizma

U mržnji prednjače Koštunica i Batić i SPC (Šaponja). Moćni misle da nismo dovoljno kažnjeni: počinje se antisemitizmom, potom se podstiču na pobunu nacionalne manjine, cepaju se teritorije... (Ljušić). Članovi Helsinškog odbora veći Jevreji od Jevreja. Kod Srba to ne hvata korene, jer su etnički izrazito tolerantni i liberalni (Mošić)

U proteklih nekoliko nedelja, srpska javnost preživela je više jakih potresa. Jedva da su se malo smirile strasti oko gej parade, kada se pojavio film o Srebrenici i opet podelio Srbe. Jedni su žestoko branili stav da se moramo suočiti sa "istinom" (?!), a drugi su tvrdili da je nacionalna i profesionalna sramota da se na jugoslovenskoj televiziji prikaže takav film.

Taman kada su mnogi Srbi bili spremni da priznaju da su "genocidni", pojavila se još jedna "istina" kojoj se mora pogledati u oči. Helsinški odbor za ljudska prava podneo je početkom jula izveštaj u kojem piše da je posle 5. oktobra antisemitizam u Srbiji u porastu. Srpska pravoslavna crka i državni vrh optuženi su kao glavni generatori antijevrejskog raspoloženja, a žigosane su i mnoge izdavačke kuće i nacionalno orijentisane organizacije, poput Obraza i Udruženja studenata istorije "Sveti Justin filozof".

Mišljenja su naravno podeljena. Jesu li, dakle, Srbi zaista antisemiti, kao što tvrdi Helsinški odbor, ili ovakve optužbe imaju za svoj cilj nešto sasvim različito od istine?
- Antisemitizam u Srbiji uopšte nije marginalan. Bilo je prijava raznih antisemitskih ispada, ispisivanja neprijateljskih parola po jevrejskim objektima, uznemiravanje telefonom, nazivanje pogrdnim imenima... Toga je u Srbiji bilo i ranije. Za vreme vladavine Miloševića, antisemitizam je držan na margini, a Milošević ga je ponekad puštao kada mu je trebalo za političke ciljeve - kaže za "Glas" Milanka Šaponja Hadžić, član Helsinškog odbora za ljudska prava.

Ko su američki Jevreji?

- Većina američkih Jevreja i ne zna gde je Srbija. Oni su gotovo potpuno amerikanizovani i više su Amerikanci nego što su Jevreji. Međutim, oni Jevreji čiji su preci došli iz Rusije nose u sebi duboko usađenu mržnju prema Rusima. Za njih su Srbi samo mali Rusi i zato nije čudo što su odmah prihvatili antijugoslovensku propagandu. Tu spadaju Džejms Rubin, nekadašnji portparol Stejt departmenta, Sendi Berger, savetnik Bila Klintona, Abramovic i drugi iz vrha američke moći - objašnjava Aleksandar Mošić.

U celoj Jugoslaviji koja broji osam miliona stanovnika, živi svega 3000 Jevreja. Mnogi sociolozi bi potvrdili da u sredini takvog sastava antisemitizam svakako može postojati, ali teško da će biti razvijen. Međutim, brojnost nije jedino što određuje stepen antisemitizma u jednom društvu.
- Antisemitizam kod slovenskih naroda na Balkanu, dakle kod Srba, Makedonaca, Bugara, neuporedivo je blaži nego u ostalim zemljama, kao što su Rumunija, Austrija ili Mađarska. Što se Srba tiče, jedan od razloga zašto kod njih antisemitizam ne hvata korene je i taj što su oni etnički izrazito tolerantan i liberalan narod. Antisemitizam je u Srbiji uvek "uvozna roba" - kaže za "Glas" Aleksandar Mošić, potpredsednik društva Srpsko-jevrejskog prijateljstva.

Međutim, kako objašnjavaju u Helsinškom odboru, Srbi "boluju" od jednog sasvim specifičnog "antisemitizma" koji, izgleda, znači mnogo više nego što mu ime kaže.
- Antisemitizam kod Srba ne iskazuje se samo kao mržnja prema Jevrejima, nego i kao antiamerikanizam i protivljenje globalizaciji - tvrdi Milanka Šaponja Hadžić.

Zdrav razum teško da može prihvatiti ovu tezu Helsinškog odbora, po kojoj, dakle, mrzeti Jevreje znači automatski mrzeti Amerikance (kao da je to jedan te isti narod) i biti protiv jednog ekonomskog procesa iza kojeg stoje velike multinacionalne kompanije. Konačno, zar se onda ne bi moralo zaključiti da su svih 200.000 demonstranata u Đenovi, koji su čak i krv prolili zbog globalizacije, u stvari - antisemiti?
- Otpor globalizaciji i antisemitizam kao vrsta ksenofobije, straha od stranaca, nemaju nikakve veze - prokomentarisao je Mošić izjavu Milanke Šaponje Hadžić.

Foto

Ljubomir Tadić

Možda bi bilo korisno zadržati se još malo na ovoj "jednačini" Helsinškog odbora jer se izgleda baš tu krije jedan od razloga najnovijih optužbi na račun Srba. Iako Jugoslavija još nije osetila "blagodeti" globalizacije, svi dobro znamo kakva je američka politika koja je prirodno orijentisana prema američkim interesima, koji se poklapaju sa efektima globalizacije. Neslaganje sa američkom politikom samo je političko opredeljenje, ali ako se preko toga utisne žig antisemitizma, stvar postaje daleko ozbiljnija.
- Helsinški odbor je očigledno pomućene pameti. Ovakvim izjednačavanjem antisemitizma, antiamerikanizma i protivljenja globalizaciji, oni očigledno hoće da opravdaju globalizaciju kao dobru stvar, iako je to zlo svetskih razmera, iza čega stoji američki kapital - rekao je za "Glas" akademik Ljubomir Tadić, dodavši da je reč o staroj ideologiji koja se samo odenula u novo ruho.

Pošto je odbačena krivična prijava Okružnog javnog tužilaštva u Beogradu protiv izdavača knjige "Protokol sionskih mudraca", Helsinški odbor se pre nekoliko dana ponovo oglasio još žešćim napadom, rekavši da je ovo "znak da se sve agresivniji antisemitizam generiše u vrhu vlasti". Na to su reagovale brojne javne ličnosti, između ostalih i Aca Singer, predsednik Saveza jevrejskih opština, koji je apsolutno odbacio ovakvu tvrdnju Helsinškog odbora, naglašavajući da je "Koštunica prvi predsednik koji je osudio antisemitske ispade" i da je "njegov govor u sinagogi na pomenu šest miliona Jevreja, naišao na veliko odobravanje jevrejskih organizacija u svetu".

Tako su članovi Helsinškog odbora ispali veći Jevreji od samih Jevreja (kako to obično i biva). Gospođa Šaponja Hadžić čak tvrdi da je ovakvo odsustvo reagovanja na antisemitske ispade ni manje ni više nego "relativizovanje holokausta i propagiranje stava da su Jevreji sami krivi za sve što im se desilo"!

Od srpskih političara, nastavlja dalje Milanka Šaponja Hadžić, u mržnji prema Jevrejima ističu se predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica i republički ministar pravde, Vladan Batić jer citiraju "poznatog srpskog antisemitu vladiku Nikolaja Velimirovića". Povodom javnih istupa Helsinškog odbora, oglasio se i beogradski advokat Aleksandar Lojpur, koji je u svom saopštenju upozorava da se iza ovih optužbi za antisemitizam krije nešto sasvim drugo.
- Takvo predimenzionisanje antisemitizma i potpuno neosnovano optuživanje vrha vlasti kao generatora mržnje prema Jevrejima, čini se sa jasnim političkim ciljem da se vrh vlasti politički dezavuiše - smatra Aleksandar Lojpur.

Knjige za lomaču

Na spisku antisemitskih knjiga zbog čijeg izdavanja, po mišljenju Helsinškog odbora, neko treba krivično da odgovara, našli su se i „Sveto pismo jevrejsko ogledalo" Živojina Savića, „Za balkanski judaizam", nepoznatog autora i kontraverzni „Protokol sionskih mudraca". Pojava ovih knjiga u knjižarama, bio je povod da Helsinški odbor izrekne najoštrije reči o aktuelnoj vlasti.
- U svim evropskim zemljama stalno se objavljuju Hitlerov „Majn kampf" i drugi antisemitski sadržaji, ali nikome nije palo na pamet da vrh vlasti u tim državama optužuje da je generator antisemitizma - smatra Aleksandar Lojpur.

Ni Srpska pravoslavna crkva nije pošteđena napada Helsinškog odbora.
- Glavni generator antisemitizma u Srbiji su delovi Srpske pravoslavne crkve, jer je vladika Nikolaj Velimirović nametnut kao glavni autoritet. Osim toga, po eparhijama je razvijeno izdavanje antisemitskih spisa, a tu prednjače "Zbilja" i "Svetigora". S antisemitizmom je povezano i uvođenje veronauke u školu - kaže gospođa Hadžić.

Međutim, prema tumačenju Aleksandra Mošića, upravo je tolerantnost SPC jedan od osnovnih razloga zašto se kod Srba nikada nije ukorenio antisemitizam.
- U katoličkim zemljama antisemitske predrasude su mnogo veće nego u pravoslavnim. Katoličanstvo je politički daleko agresivnije. Pravoslavna crkva nema i nikada nije imala misionarsku propagandu kao što je imala katolička. U pravoslavlju se nikada nisu isticale one hrišćanske dogme koje su budile antisemitizam. Srpska pravoslavna crkva uvek je bila više zaokupljena čuvanjem nacionalnog identiteta srpskog naroda i hrišćanske etike - objašnjava Mošić.

Na "crnoj listi" Helsinškog odbora našli su se između ostalih i Otačastveni pokret Obraz i udruženje studenata istorije "Sveti Justin filozof", pri čemu je otvoreno "prozvan" i profesor na Filozofskom fakultetu Radoš Ljušić.
- Ja ne krijem da sam srpski intelektualac nacionalnog usmerenja. Helsinškom odboru i ostalim mondijalistima koji su od komunista preuzeli lov na veštice, očigledno smeta sve što je srpsko, posebno ako je nacionalno i pravoslavno. Mislim da se iza ovih optužbi na račun srpskog naroda krije politički cilj. Poraženima u ratu možete neosnovano pripisivati šta hoćete. Obračun sa srpskim narodom još nije okončan, moćni misle da još nismo dovoljno kažnjeni. Počinje se sa antisemitizmom, potom se podstiču na pobunu nacionalne manjine, cepaju se teritorije... Možda ove optužbe treba da opravdaju novu transu srbijanskih haških apsenika - kaže za "Glas" profesor Ljušić.

Svaki govor protiv Jevreja po Helsinškom odboru treba biti kažnjen na osnovu krivičnog zakona protiv raspirivanja verske, nacionalne i rasne mržnje. Zbog toga je "optužen" i Obraz, na čijem se Internet-sajtu prozivaju mnogi zapadni političari jevrejskog porekla, o čijoj ulozi u građanskom ratu u Jugoslaviji ne treba mnogo govoriti. Zato što je kao neprijatelje srpskog naroda prozvao Ričarda Holbruka, Medlin Olbrajt, Kušnera, Soroša, Vesterndorpa, Žaka Klajna, Klarka, Gelbarda i mnoge druge, Obraz je odmah dobio etiketu antisemitizma.

- To je obično političko podmetanje. Obraz je pravoslavna i nacionalistička organizacija, nikako antisemitska. Da li ovo treba da znači da ne smemo da ukažemo na otvoreno rasističke izjave protiv Srba? Glompert, savetnik bivšeg američkog predsednika Džordža Buša, rekao je 1990. godine da su "Srbi virus koji treba uništiti". Citiraću i Ričarda Holbruka, koji je izjavio da su "Srbi narod govnjivih ubica". Ili, šta je, na primer, sa izjavom Danijela Jona Goldhagena da su "Srbi moralno retardirani narod"? Helsinški odbor je jedna od onih organizacija koje zastupaju prava svih protiv Srba. Oni nas napadaju zato što već sada imamo više od 30.000 članova i što naše vreme tek dolazi - kaže mr Nebojša Krstić, predsednik "Obraza", najavljujući i tužbu protiv ove nevladine organizacije.

Interesantno je da Helsinški odbor nije optužio za antisemitizam i beogradske "skinhedse", koji svoje antijevrejsko raspoloženje ne kriju ("Mrzimo Jevreje" - eksplicitnije od toga ne može biti) i koji su poznati i po fizičkim napadima na svoje neprijatelje. Međutim, kao po broju mala i neugledna grupa koja ne okuplja intelektualnu elitu, pa dakle nema ni veliki uticaj, Helsinškom odboru očigledno nisu zanimljivi. Ali je zato kao jedan od "neposrednih nosilaca antisemitizma u Jugoslaviji" gospođa Šaponja Hadžić označila famoznu Grupu 69, tajnu organizaciju unutar vojske, o kojoj se vrlo malo zna (ali Helsinški odbor izgleda zna više) i koja ne istupa u javnosti, a čija je osnovna funkcija vojna odbrana zemlje.

"Transparentost" je kažu osnovni postulat savremene demokratije. Na zapadu su izgleda shvatili da se to ni malo ne isplati, pa se različiti politički ciljevi ostvaruju na vrlo netrasparentan način. Kao idealan paravan za mnoge mutne radnje pokazala se doktrina "ljudskih prava" na koju se poziva i Helsinški odbor.

MARIJA KORDIĆ


vesti po rubrikama

^tema

15:45h

"Glas" istražuje: Da li su, i koliko, naš narod i naša vlast netrpeljivi prema jevrejskoj manjini?

      


FastCounter by LinkExchange