[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 15. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

14. Jul 2001 15:45 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek

Dejan Savićević

(Genije, nego što)

Početak - rođen je 15. septembra 1966. u Titogradu. Otac Vladimir je, prema rečima sina, najpoznatiji od svih Savićevića."Nemojte, molim vas da me pitate za pretke, ovdje me svi znaju, najpoznatiji je moj Vladimir", kaže sin Dejan. Majka mu je Vojislava, od Đurovića.

Detinjstvo - kakvo je bio dete javnost ne zna, ali zna da je Talijančiću koji ga je cvokćući posmatrao dok trenira, posle pitanja "Da li ti je hladno" i odrečnog odgovora, poklonio dovoljno novca i za dve jakne.

Nacionalnost - izjašnjava se kao Crnogorac, oseća se kao Jugosloven.

Verska opredeljenost - u leksikonu "Ko je ko u Crnoj Gori" izjasnio se da je pravoslavac. Ipak: "Ne slavim slavu."

Obrazovanje - završio je srednju školu."Bjelica dobro zna da ja nisam završio škole kao on, da nemam diplome koje on ima. Da me je interesovalo mesto selektora, čelnici FSCG bi me sigurno zvali... On je, pored svih funkcija koje je obavljao, uspeo da završi pet-šest škola, svaku ekspresno. Ja, s druge strane, nisam kao on imao vremena za nauku, jer sam se bavio fudbalom", propratio je vest da ga je IO FSCG predložio za novog selektora "plavih".

Karijera - počeo je u OFK Titograd (1981 - 1983), pa 1983. prešao u Budućnost, i u njoj ostao do 1988. godine. Onda se obreo u Crvenoj zvezdi i do 1992. odigrao 92 utakmice. I to kakveee, što bi rekli sportski komentatori, bar onaj "Ma ljudi, je li to moguće". Dejo je za "crveno-bele" spucao 27 golova. S istim timom osvojio je i tri titule nacionalnog prvaka i jedan Kup Jugoslavije. Posebno plodna bila mu je 1991, kad je s Crvenom zvezdom pobedio u Kupu evropskih šampiona i Interkontinental kupu. Tad se i krunisao titulom, kako bi njegovi đetići rekli, prvog do najboljeg (drugo mesto u Evropi), dok su ga Beograđani krstili umilnim "naš Paganini".

Kad je 1992. počeo da igra za Milan, momak iz Podgorice nije ni slutio da će mu italijanski novinari tvrdi na komplimente, tepati "zaštitnim znakom" Tesle - nadimkom Genije. Posle Milana, zaigrao je za bečki Rapid. Bila je to poslednja igračka turneja čoveka koji nezvanično slovi za najboljeg fudbalera na svetu. Kojeg prati polušapat da je mogao bolje i više, i realizovao tek 70 procenata svojih mogućnosti. U najtežim trenucima po jugoslovensko "loptanje" prihvatio se funkcije selektora. Pod njegovom dirigentskom palicom, Jugoslavija je dokazala da ima nade za baraž. Tukli smo i Farska Ostrva, pa ni poslovično kritizerski nastrojenim zaljubljenicima u fudbal, nije dao prostora za dilemu.

Taman su ga optužili da je naklonjen više Srbiji među šljivama, nego Crnoj Gori međ kršem, a on je postao novi predsednik Fudbalskog saveza Milove republike. Baš u inat silnim neslaganjima dva saveza, a da je spora bilo, svedoče ove njegove reči: "Kao potpredsednik FSCG i član IO FSJ uvek ću se boriti za interese crnogorskog fudbala, ali ne može da se prihvati da se predstavnici Crne Gore u FSJ nazivaju izdajnicima. Trebalo je javno da kažu - Savićević se ne uklapa u naše poglede, ne brani interese crnogorskog fudbala... Samo je to trebalo da učine, a ne da me predlažu za neku funkciju koju ja ne mogu fizički da obavljam. A, da misle baš tako, govori i činjenica da me nisu predložili da ponovo budem član IO FSJ."

Stranački angažman - bio je blizak Milu Đukanoviću i nije krio. Baš kao ni: "Politikom se ne bavim, jer to ne ide s mojom profesijom. Lično ne bih mogao da dam neku zamerku komunizmu, jer sam u to vreme lepo živeo, bilo je mira, moglo se slobodno putovati po čitavoj Jugoslaviji."

Zanimljivosti - kad mu je poznanik tražio 100.000 maraka u zajam, "da napravi neke pare", Savićević ga je, pričaju sportski novinari, upitao koliko bi on time zaradio novca. "Pet hiljada maraka", dobio je odgovor, otvorio novčanik, izbrojao rečenu sumu i rekao: "Evo ti tih pet hiljada i ajd zdravo!" Da je bogat znamo, a koliko nagađamo. Da nije cicija dokazao je pomažući stalno voljenu "Budućnost" koju bi najradije imao u ličnom vlasništvu. I, pismom Peđi Mijatoviću kojeg je uprava Real Madrida kaznila radi neigranja u znak protesta zbog NATO agresije. "Patriotizam nema cenu", tešio je Mijata kojeg su rebnuli za 32 hiljade dolara, i ponudio mu da plati sledeću kaznu.

Trenutno je razveden, iz prvog braka s Valentinom (Brajović) ima Vladimira i Tamaru.

ZORICA VULIĆ-ZARIĆ


vesti po rubrikama

^tema

15:20h

Tihi sukob oko utvrđivanja istine o događajima u periodu od 1941. do 1945. godine u Vojvodini

15:45h

Ko je ovaj čovek: Dejan Savićević

   


     


FastCounter by LinkExchange