[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 15. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

14. Jul 2001 19:39 (GMT+01:00)

Poznavanje zemlje u koju putujete je pravilo broj jedan. Odmor bez neprijatnosti

Turistički bonton

Pre puta u žurbi, svi zaboravimo da pročitamo nešto više o zemlji u koju putujemo

Istina mnoge agencije i nemaju priručnike na našem jeziku, ali potrebno je raspitati se o načinu života, navikama, verskim običajima, jer biti turista znači i određenu odgovornost. Masovni turizam je dosta kod nas stagnirao zbog političke i ekonomske situacije u zemlji poslednjih desetak godina, pa je i to razlog što putujemo prilično neupućeni. Zato ćemo pokušati, pošto naši ljudi ipak putuju ili poslovno ili na odmor u inostranstvo, da vam damo neke savete, koje smo sastavili uz pomoć naših i stranih turističkih radnika.

Pogađajte se za cenu, ali...
Svi vole kada odu u neku stranu zemlju i nešto da kupe, ali postoji bonton i za kupovinu. Evo, nekoliko pravila:
Cenkajte se oko cene, ali nemojte u tome preterivati: u Turskoj, Egiptu i Maroku, lepo vaspitanje nalaže da se ne prihvati predložena cena. Mnogi preteruju u zahtevima za skidanje cena, traže čak skidanje za 90 odsto, što je velika uvreda za trgovce.
Izaberite pravo mesto: cenkanje može biti zabavno u Marakešu na pijaci, ali ne i u butiku u Londonu ili Rimu. Mogu vas čak izbaciti iz prodavnice.
Uvek pazite kod kupovine vrednih stvari (na primer tepih) da dobijete od prodavca sertifikat o dozvoli za izvoz, da ne biste imali neprijatnosti na granici.

Odeća govori o vama
Istina je da se svi raskomotimo za vreme odmora, pa i na putovanjima, ali na zaboravite da odeća govori mnogo o vama: pa čak iako ste na moru ili u nekoj stranoj zemlji. Baš po odeći svi će donositi prvi sud o vama. A često baš odeća može da izazove nesporazume i neprijatnosti. l Izbegavajte da se baš oblačite previše neobavezno, jer ste na odmoru, pa da se na ručku u restoranu pojavite u papučama za plažu ili izgužvanoj i vlažnoj majici. Biće vam neprijatno. Uvek pri sebi žena treba da ima dužu suknju i majicu, a muškarac duge pantalone i majicu, u slučaju nekog izleta van programa. Uvek se pre puta obavestite kako se oblači u zemlji u koju idete, jer za vas "nevina" odeća može nekoga uvrediti. U Gvatemali, na primer, boje i dezen na odeći imaju tačno određeno značenje. Ako ste kupili neku lepu suknju ili haljinu na pijaci, obucite je kada se budete vratili sa odmora. U Nepalu, biti odeven u belo, znači biti u žalosti, dok bi se mnogi uvredili u Meksiku ako imate na odeći znak američke zastave. Na plaži, u nekim muslimanskim zemljama (ali ne samo u muslimanskim), nisu dozvoljeni bikini ili monokini, pa pre no što izađete na plažu raspitajte se, da ne biste imali problema sa zakonom ili što je najgore izbačeni iz zemlje.

U crkvi, džamiji, hramu...
Kultna i sveta mesta su kao i na Zapadu, prepuna umetničkim delima. Ali kada se divite lepotama u crkvama, džamijama, sinagogama i hramovima, to treba da činite sa mnogo poštovanja, da ne biste povredili vernike. Na samim vratima hrama, najčešće stoje uputstva i pravila ponašanja, pa ih pažljivo pročitajte. Ne ometajte verske obrede: izbegavajte na primer, da hodate okolo i na glas čitate objašnjenja iz turističkog vodiča ili da fotografišete, pogotovu je zabranjeno sa flešom. Ako idete u muslimanske hramove, učinite to kada se završe molitve (naročito, ako je petak, njihov sveti dan). Pokušajte da kružite u smeru suprotnog od skazaljke na satu. I ne zaboravite da ponesete čarape, ako ne volite da hodate bosi po hladnom kamenu u džamiji. U budističkim hramovima ne dodirujte Budine statue i pokušajte da im nikada ne okrenete leđa (oba gesta znače nepoštovanje).

Oprez sa klik
Objektiv da, ali diskretno. Kada smo u inostranstvu, želimo sve da snimimo, ali budite obazrivi: aparat, kao i kamera, mogu da budu shvaćeni kao "oružje" protiv nečije privatnosti.
Uvek tražite dozvolu. Fotografski bonton zahteva da se pre slikanja traži dozvola: primetićete da će svi biti raspoloženi da vam poziraju.
Ne slikajte decu i vojnike. U islamskim zemljama (Iran, Saudijska Arabija, Jemen...) ne slikajte ženu i decu: smatra se da se deci tako krade duša. Inače, gotovo u svim zemljama sveta zabranjeno je slikati vojsku i vojne objekte.
Pazite na zabrane. Najčešće je zabranjeno slikati u muzejima i crkvama. U drugim slučajevima se slika, ali se plaća taksa.

Saudijska Arabija. Principi islama se veoma strogo poštuju i zapadnjacima je gotovo svuda zabranjen ulaz u džamije. Alkohol i cigarete su zabranjeni. Žena se ne sme fiksirati pogledom, niti se rukovati s njom. U toku Ramazana, ne savetuje se da se jede i pije na ulici. Odeća, naročito ženska, trebalo bi da bude smerna i nimalo provokativna. Žena je uvek u pratnji. Zapamtite da se leva ruka smatra nečistom, jer je nekada služila za pranje intimnih delova tela, tako da se hrana dodiruje samo desnom rukom. Ova pravila važe za sve islamske zemlje.

Argentina. Veoma je jak patriotizam. Zakon kažnjava one koji ne ustanu u toku nacionalne himne. Zvanično piće u zemlji (kao u Paragvaju i Urugvaju) je "mate", pa ako odbijete da popijete šoljicu ovog pića, to će se smatrati velikom neuljudnošću i neljubaznošću. Šoljica ili čašica se vraća onome ko je ponudio piće, i to tek kada se cela sadržina popije. Piti mate bučno, znak je uživanja i zahvalnosti.

Indonezija. Opasno je pomilovati dete po glavi. Po učenju hindu religije na taj način se prekida tok inteligencije koji teče prema bogovima. Deca se ne smeju ni fotografisati: na taj način se krade njihova duša.

Tajland. Nevaspitano je gledati nekoga pravo u oči. Kada se sedi, a druga osoba se predstavlja, nevaspitano je i neljubazno je dići se, kao što se to radi na Zapadu.

Šri Lanka. U svetim hramovima pa čak i na ruševinama svetih mesta, obavezno se ide bez obuće. Ako neko želi da da prilog hramu, novac će staviti u posude koje su predviđene baš za to. Ne daje se sveštenicima, jer oni novac ne smeju ni da dodirnu (ovo pravilo važi za jugoistočnu Aziju).

Jordan i Sirija. Velika je uvreda odbiti kafu ili čaj. Isto kao što je uvreda kupiti nešto bez prethodnog pogađanja oko cene.

Filipini. Narod je katolički vaspitan i uvreda je psovati ili govoriti ružne reči koje mogu izazvati agresiju. Zabranjeno je fotografisati vojnike, zgrade i vojna sredstva.

Iran. Žene moraju obavezno da imaju maramu koja pokriva kosu (Muhamed je smatrao kosu senzualnom i zato je treba pokrivati, a ne iskušavati). Duge suknje i odeća bez dekoltea. U džamiju se ulazi sa zarom. I muškarci moraju biti pristojno i smerno odeveni.

Benin. Zabranjeno je da se fotografišu ceremonije, verski spomenici i vojne instalacije.

Burma. Poštovati budističku religiju znači i ne dodirivati Budine slike i statue. Ne slikati se tako da Budinoj statui ili hramu okrenete leđa.

Kina. Seksualni odnosi između stranaca i Kineskinja su zabranjeni i kažnjavaju se veoma oštro. Zabranjeno je izvoziti stare i vredne predmete, sem ako nemaju vladin sertifikat kojim se to dozvoljava. I ne zaboravite: uvek između 12 i 14 sati se sve u zemlji zaustavlja: zbog ksiuksi, to jest, zbog sieste, nama poznatije reči, koja znači ručak i poslepodnevni odmor.

(nastavlja se sledeće nedelje)


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

19:30h

Poznavanje zemlje u koju putujete je pravilo broj jedan

19:35h

Horoskop za nedelju

   


     


FastCounter by LinkExchange