[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 15. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

14. Jul 2001 14:50 (GMT+01:00)

Sa Karaburme odlazi Dejan Rađenović, igrač ugrožene vrste

Poslednji romantičar

Mislio sam da znam, dok nisam video Piksija. Dodir, kao vrhunska fudbalska filozofija i asistencija, draža od svakog gola

Igrač posebne vrste. One vrste koja postaje ugrožena, nestaje. Nepatvoreni znalac, nefabrikovani fudbaler. Igrač, reći će vam stariji. Pa ko razume, biće najbolji strelac lige, evo pitajte Mihaila Pjanovića ili Petra Divića...

- Razumeli smo se zatvorenih očiju - priča Pjanović. - Rađenović jednostavno zna, svaki napadač bi ga poželeo iza sebe.

- Dejan oseća igru i prostor, ima mirnu, preciznu loptu - dodaje Divić. - I, naravno, savršen završni pas. Svaki moj gol je i njegov gol.

Napadači znaju da cene. Zna i publika, ona voli majstore poteza. Njihov dodir je specifičan.

- Rađa mora da ima svu slobodu u igri. Ne treba ga sputavati, terati ga da juri protivničkog igrača. Može on to, ali ima ko će da juri za njega. On neka igra - osetio je Miodrag Ješić čim je video pleja OFK Beograda. - Pa, ni Dejan Savićević nije špartao po terenu, a bio je jedan od najvećih.

Svako je pomalo Zidan

- Prava stvar je imati uz sebe i klasne napadače koji od dobre lopte naprave gol. Pa brze spoljne, samo daš dugu ka zastavici, saigrač je stiže, onda zadnje vezne koji su tu, iza tebe, oni odrađuju najteži posao. U takvoj ekipi, svako je pomalo Zidan - objašnjava Dejan Rađenović.

Crna Afrika

Iskustvo kojim se ne mogu pohvaliti mnogi: Kupa šampiona Afrike.
- Sa tuniškim Sfaksom, šef je bio Miodrag Ješić. Napravili smo čudo - pamti Rađenović. - Puni stadioni, tereni fantastični, a oko mene samo crnci. Trče kao navijeni, morao sam i ja, ponesete te tempo utakmice, zaboraviš na umor. A, po dolasku u Tunis, danima nisam jeo. Vrućina strašna, samo piješ sokove... Zapelo je oko novca, da nije, verovatno bih i sada trčao po Africi.

Ili Zinedin Zidan, Dragan Stojković... Bilo koja prava "desetka".
- Mislio sam da sam sve video. Da ne mogu još da naučim fudbala. Mogu da budem brži, spremniji, mogu sve što se može treningom, ali sam verovao da u fudbalu za mene nema još mnogo tajni. Sve dok nisam video Dragana Stojkovića...

Kirin kup, sveža sećanja.
- Ne prođe dan da ne razmišljam o onome što sam doživeo na terenu sa Piksijem. Utakmica, trening, svejedno: samo viknete "Piksi" i lopta stiže! Čovek kao da ima džojstik... Ma, ne morate da pružite korak, kamoli potrčite, lopta je tu. Na deset ili pedeset metara, Piksi dodaje kao rukom. Kakve godine, to nema veze. Ili znaš ili ne znaš.

Nije "Rađi" ceo život Japan.
- Zbog tih mečeva sa reprezentacijom zaboravio bih sva "dokazivanja". Ne kažem da mi Umčari, Kula, Rad nisu značili da sazrim, ali ja sam klinac Partizana, prošao sam sve crno-bele selekcije. I dvaput sam bio pri prvom timu Partizana, ali šansu nisam dobio. Rana za ceo život.

Sav bes odbačenog deteta, Dejan je skupio u potez. Na svom stadionu, ali u dresu OFK Beograda, protiv svog Partizana. Sa 30 metara, evro gol, taj šut se ne brani.
- Dao sam gol i Crvenoj zvezdi, bilo je još mnogo sjajnih utakmica koje ću pamtiti. Ali, taj pogodak protiv crno-belih nisam proslavio.

Gol nije kruna Dejanove igre.
- Prava stvar je "spakovati" šansu napadaču. Asistirati. Dati dobru dugu loptu, prevariti kompletnu odbranu jednim potezom. Uraditi nešto što niko ne očekuje.

Poslednji romantičar odlazi. Sa 26 godina u Jugoslaviji više nema šta da traži, izazov druge fudbalske dimenzije jak je koliko i keš kojim će neko platiti njegovo znanje. I tada će ostati Dejan Rađenović, momak koji se igra igrajući...

I. Petrović


vesti po rubrikama

^sport

14:30h

Piksi protiv Verdija u Tokiju stavlja tačku na fudbalsku karijeru

14:40h

Saša Zorić čeka rešenje statusa na "Marakani"

14:45h Smederevci doveli iskusnog golmana Žilića
14:50h Sa Karaburme odlazi Rađenović, igrač ugrožene vrste
15:00h Počele pripreme teniske reprezentacije za meč Devis kupa protiv Poljske
15:05h Miroslav Nikolić: Nisam trener Zvezde!
15:10h Posle odlaska Tanjevića, Budućnost u potrazi za naslednikom
15:15h Željko Rebrača u Detroitu
21:48h OFK Beograd bolji od omladinaca plavih 3:2
   
 


     


FastCounter by LinkExchange