[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 15. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

14. Jul 2001 19:10 (GMT+01:00)

Karađorđevići ponovo
u dvorovima na Dedinju

Bivša imovina Karađorđevića na Dedinju odlukom Savezne vlade od pre nekoliko dana data je na korišćenje članovima kraljevske porodice Karađorđević. Često se međutim čuje da je ta imovina vraćena. To nije tačno, a da li će biti vraćena jednoga dana, ostaje nam da sačekamo.

Površina dvorskih kompleksa obuhvata 100 hektara, od toga 27 hektara su parkovi (15 hektara oko Starog dvora i 12 hektara oko Belog dvora). Dedinjsko brdo, inače, graniči se na istoku ulicom Bulevara mira, na severu do kruga Gardijske brigade, na jugu do ulice Baje Pivljanina i naselja Košutnjak i na zapadu gotovo do Topčiderske reke.

Stari dvor je građen od 1924 - 1929. godine, sa pratećim objektima: zgrada dvorske straže, prijemna zgrada, ekonomska zgrada, kuhinja Starog dvora kao posebna građevinska celina, koncertna dvorana sa pergolom, otvoreni bazen sa belim paviljonom i pergolom, terase oko Starog dvora, sa zidovima, fontanama sa malim i ukrasnim bazenima i pergolama, crkvica - kapela, zatvoreni bazen sa saunama i bazenom za kupanje koji se nalazi u blizini Starog dvora. Ovaj bazen izgrađen je oko 1966. godine za potrebe saveznih funkcionera.

Beli dvor građen je od 1934 - 1937. godine, sa pratećim objektima - kuhinjom i garažom. Sva imovina i objekti bili su uknjiženi na Karađorđeviće i oni su na nju plaćali porez.

Stari dvor je površine 3.278,58 metara kvadratnih i podignut je u srpsko-vizantijskom stilu. Ideju za izgradnju Belog dvora odnosno novog dvora na Dedinju dao je kralj Aleksandar Karađorđević Ujedinitelj, a akademik arhitekta Viktor Lukomski dobio je zadatak da izradi projekat za izgradnju novog dvora odnosno kuće za kraljeviće.

Milovan V. Ivanović: Dvorovi na Dedinju (srpski zabranjeni grad), Beograd, 1993.


vesti po rubrikama

^panorama

19:10h

Karađorđevići ponovo u dvorovima na Dedinju

   
 


     


FastCounter by LinkExchange