[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 15. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

14. Jul 2001 16:31 (GMT+01:00)

Italijanski nedeljnik "L'Espresso": Kosovo, na levo krug!

Promena "balkanskog konja"

"Nova zapovest saveznicima: Srbi su dobri, a Albanci loši".

Piše: Lučo Karačolo

Prošle su samo dve godine od kraja NATO bombardovanja Jugoslavije, samo devet meseci od Miloševićevog poraza na izborima, a ovo je izgleda nova zapovest Severnoatlantske alijanse, ispod koje su na nedavnom samitu u Budimpešti svoj potpis stavili Amerikanci i Evropljani. Otkud ovaj tako brzi zaokret? Pre svega, zato što su makedonski Albanci, u sprezi sa kosovskim, otvorili novi ratni front. Preteći da naruše stabilnost za južno krilo NATO strateški veoma važne zemlje, albanski gerilci su tako automatski postali naš protivnik.

I to nema nikakve veze sa razlozima koji su Albance na to podstakli ni sa greškama ili neadekvatnim reagovanjem vlade u Skoplju. Makedonske trupe uz pomoć artiljerije i helikoptera bombarduju sela u kojima dejstvuju pripadnici OVK, isto, čak i više nego što je to Milošević činio prema pobunjenicima na Kosovu. Ali, za razliku od Miloševića, makedonski predsednik Trajkovski može da upotrebi silu uz podršku Alijanse.

Drugi razlog leži u ponašanju OVK posle pobede u junu 1999. Umesto da preuzmu odgovornost i da postanu faktor stabilnosti, kako bi to želeli u NATO, vođe kosovskih gerilaca su se posvetili kontra etničkom čišćenju na štetu Srba, Cigana i drugih manjina. Oni imaju za cilj da stvore "veliko Kosovo", to jest da prisvoje sadašnju srpsku pokrajinu koju su već velikim delom zaposeli Albanci, tako da bi zapadna Makedonija gde trenutno živi pola miliona Albanaca postala "istočno Kosovo". Ali Amerikanci i Evropljani uopšte nemaju nameru da otvaraju nova ratna žarišta na Balkanu.

Poslednji razlog za zaokret u politici Alijanse jeste ponašanje novih jugoslovenskih rukovodilaca. Amerikanci i neke evropske zemlje bi želeli da Beograd više sarađuje sa Tribunalom u Hagu. Ili barem se prave da to žele. Ali, ono što je najvažnije, jeste umereni Koštuničin stav i njegova izražena kooperativnost na terenu, na Kosovu i u južnoj Srbiji. Tako smo, ne želeći da u opasnost dovodimo dragocene živote naših vojnika, dopustili Srbima da se vrate u kopnenu zonu bezbednosti široku 5 km koja je stvorena na granici između Srbije i Kosova na kraju rata kako bi se sprečio pristup trupama iz Beograda. Sada ti vojnici služe da u šahu drže albansku gerilu, ne izlažući NATO trupe suviše opasnim zadacima. Oni su sada naši kolonijalni vojnici kao što su to tokom 1999. bili albanski gerilci. A kroz izvesno vreme, mogli bi da postanu i naši saveznici u NATO.

Ali i pored ovih makijavelističkih strateških rešenja, ostaje da se utvrdi da li ko zna koja po redu "promena konja" može da posluži uspostavljanju mira na Balkanu. Pre ili kasnije, ipak ćemo morati da odlučimo šta treba raditi sa ovim regionom. I da to objasnimo sukobljenim stranama. Počev od albanskih gerilaca koji sada imaju na hiljade pripadnika i koji mogu biti poraženi samo ako odlučimo da blokiramo isporuku naoružanja i novca koji primaju od emigranata iz Nemačke, Švajcarske i drugih evropskih zemalja.

Prevela J. J.


vesti po rubrikama

^dosije

15:02h

Hrvatsko pravosuđe procesuiralo oko 60 puta više Srba za ratne zločine od svih optuženih sa prostora eks JY

16:31h

Italijanski nedeljnik "L'Espresso": Kosovo, na levo krug!

   


     


FastCounter by LinkExchange