[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 15. jul 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

14. Jul 2001 17:03 (GMT+01:00)

Biljana Kovačević - Vučo, predsednik JUKOM-a, o tome treba li zabraniti rad pojedinim strankama

Vlast ne reaguje ni kad bi morala

Ne bi da im se pripiše revanšizam. SRS i SPS opstruiraju uspostavljanje demokratije. Na mitinzima pozivi na ubistva, pogrom, nasilje

BEOGRAD - Trebalo bi dobro razmisliti o uvođenju mera za stavljanje moratorijuma na rad pojedinih političkih partija koje su našoj zemlji nanele neprocenjive štete u poslednjih desetak godina.

Bilo bi neophodno analizirati rad političkih partija kao što su SPS i produžene ruke ovakve politike Srpske radikalne stranke i, uzimajući u obzir Ustav i važeće zakone, razmotriti primenu ovakvih ili sličnih mera kao što su zabrana javnog delovanja najodgovornijim ljudima iz bivše nomenklature - izjavila je za "Glas" Biljana Kovačević - Vučo, predsednik Jugoslovenskog komiteta pravnika za ljudska prava.

Stranke kao što su SPS i SRS direktno opstruiraju demokratizaciju zemlje, kaže Vučo, i proces reformi i raskida s prethodnom pogubnom politikom.

- Mere koje sam pomenula nisu popularne i predstavljaju vid represije, ali one su preduzete u više zemalja istočne Evrope posle pada Berlinskog zida i obaranja komunističkih režima. U Češkoj je, na primer, stavljen moratorijum na rad pojedinih političkih partija, u istočnoj Nemačkoj promenjeno je ime bivše komunističke partije, a isključeni su iz javnog i političkog života mnogi pripadnici bivše nomenklature. Suština je bila u prekidu kontinuiteta i raskidu sa prethodnim režimom i svime što je on sobom nosio. Proces lustracije u Češkoj traje već deset godina i on nije lak i bezbolan. Nova vlast kod nas kao da se plaši da joj se ne pripiše revanšizam i ne reaguje ni onda kada bi to morala da čini - rekla je Vučo.

Ona je naglasila da su na svojim mitinzima u poslednje vreme predstavnici pomenutih stranaka otvoreno pozivali na ubistvo, pogrom, izricali pretnje i celu svoju energiju usmerili na opstrukciju uspostavljanja demokratskih institucija. Oni su, kaže Vučo, mitinzima želeli da u isti kontekst stave bivšu opoziciju koja je sada na vlasti.

- Odluka da se primene mere koje sam pomenula ne bi smela biti doneta samo u političkom vrhu već bi trebalo da usledi posle precizne analize, javne rasprave i uzevši u obzir posledice koje bi iz toga mogle da uslede, a pri tom paziti da to ne pređe u revanšizam. I u sudu je poznato da kada jedna od stranaka opstruira ili želi da otegne postupak sud radi ekonomičnosti postupka može da preseče ovakvo ponašanje. Nova vlast bi trebalo da preuzme odgovornost i napravi korak u sprečavanju pomenutih pojava. Vrlo je jasan i stav međunarodne zajednice u tom pogledu još od kraja Drugog svetskog rata pa na ovamo. Osnovni princip je zaštita ljudskih prava. Film o dešavanjima u Srebrenici koji se ovih dana prikazivao na televiziji govori o tome da zaista treba da se zamislimo nad ovim pitanjem - rekla je Biljana Kovačević - Vučo.

Na pitanje da li bi eventualna zabrana rada nekim političkim strankama mogla izazvati kontra efekte kao što je to bio slučaj sa ulaskom KPJ u ilegalu između dva svetska rata i rađanja ilegale spremne na izvršenje terorističkih akata, Vučo je odgovorila:

- To je bilo vreme kada je u zemlji bila diktatura. Teško je praviti ovakvu vrstu poređenja sa jednim drugim periodom u tadašnjoj Evropi. Ali, naravno treba biti obazriv prilikom donošenja odluka kako one ne bi proizvele negativne efekte.

Ako ne bude napravljen diskontinuitet sa prethodnim režimom teško da možemo očekivati bolju budućnost - rekla je Vučo

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

17:03h

Biljana Kovačević - Vučo: Vlast ne reaguje ni kad bi morala

17:21h

Ministar Gordana Matković: Evropa će pomoći najsiromašnijima

17:38h Dr Ostojić o vijagri, seksualnosti i srčanoj bolesti
17:57h Sporazum o socijalnom osiguranju između Češke i SRJ
19:31h Mečka povredila devojčicu kod Rožaja
21:45h Još jedna ostavka u Ustavnom sudu
21:47h Košutnica otvorio «Mišićeve dane»
   


     


FastCounter by LinkExchange