[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 30. jun 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

29. Jun 2001 15:33 (GMT+01:00)

"Dečje novine", nekad izdavački gigant, danas gubitaš na ivici propasti

Kako je propala "Eureka"

Bili su izdavački gigant, imali 18 redovnih izdanja, objavljivali i po 150 naslova knjiga godišnje

Jedna od najuspešnijih izdavačkih kuća na teritoriji bivše SFRJ gornjomilanovačke "Dečje novine" danas su na ivici totalne propasti. Decenijska nedomaćinska poslovna politika dovela je ovu kompaniju u krajnje nezavidnu situaciju. Samo na ime 30 neisplaćenih plata ova firma danas duguje oko 1,2 miliona nemačkih maraka...

- Nekada smo bili pravi izdavački gigant. Imali smo 18 svojih redovnih izdanja od kojih je najpopularnija bila "Eureka", objavljivali i po 150 naslova knjiga godišnje, ostvarivali velike prihode na licencnim proizvodima poput samolepljivih sličica. Imali smo ekskluzivne ugovore s Diznijem, italijanskim, engleskim kompanijama. Prvi se probijali sa stripovima na istočnoevropsko tržište. Sada je sve to samo lepa prošlost. Umesto da danas budemo najmoćnija izdavačka kuća u celoj zemlji došli smo do samog dna... - objašnjava generalni direktor "Dečjih novina" dizajner Branko Nikolić. Kivan je na prethodna rukovodstva koja su u deceniji za nama usitnili preduzeće, privatizovali najprofitabilnije celine i ostavili više od 200 radnika i bukvalno bez hleba. Ipak, ne predaje se. Nameran je da na sudu dođe do istine, da firmu u kojoj je još od dečačkih dana vrati bar nadomak stare slave.

- Naše najveće opterećenje su neisplaćene plate koje sa kamatom dostižu cifru od više od milion maraka. Jedini izlaz je dogovor nas zaposlenih da se odreknemo tog duga i svi zajedno krenemo u obnavljanje firme koju smo godinama stvarali. "Dečje novine" su uprkos svemu robna marka za koju se zna u čitavoj Evropi...

Dečja redakcija

Iz Gornjeg Milanovca put osnovnih škola širom zemlje i dan danas kreću "Tik tak" i "Zeka", dečji listovi uz koje su odrasle mnoge generacije. Nekada je u strogom centru grada radila i "dečja redakcija" u kojoj su se pripremala ova izdanja i gde su se deca se učila osnovama novinarskog zanata. Grad je preko leta bio pun dece koja su u "dečjoj redakciji" pravili prve korake ka novinarskoj slavi. Prvi tekst ovde je napisao i Milomir Marić, današnji glavni i odgovorni urednik "Profila".
- Dečja redakcija sada više ne radi, ali mi planiramo da već od avgusta ponovo krenemo starim, dobrim putem... - obećava direktor Nikolić.


vesti po rubrikama

^Srbija u 21. veku

Gornji Milanovac

15:06h Osnovao ga knez Aleksandar Karađorđević, a krstio Miloš Obrenović
15:12h Nadaleko poznati Milanovčani
15:19h Nekadašnje privredno čudo danas je predaleko od slavnih dana
15:24h "Metalac" iz Gornjeg Milanovca najuspešnija kompanija u Jugoslaviji
15:33h "Dečje novine", nekad izdavački gigant, danas gubitaš na ivici propasti
15:46h Kuća jugoslovensko-norveškog prijateljstva u Gornjem Milanovcu
   


     


FastCounter by LinkExchange