[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 30. jun 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

29. Jun 2001 15:24 (GMT+01:00)

"Metalac" iz Gornjeg Milanovca najuspešnija kompanija u Jugoslaviji

Šerpama osvajaju Ameriku

- I u vreme najgorih sankcija mi smo imali izvoz od 12 do 15 miliona nemačkih maraka godišnje - kaže direktor Dragoljub Vukadinović

Privredni centar Beograda pre dvadesetak dana proglasio je gornjomilanovački "Metalac" za najuspešniju jugoslovensku fabriku. Ova kompanija dobro poznata većini domaćica decenijama s velikim uspehom proizvodi šerpe, lonce, tiganje, sudopere, ali i najširi asortiman srodnih proizvoda. "Metalac" je kvalitetom i najvišim svetskim tehnologijama osvojio i čitavu Evropu, a sprema se i za prodor na veliko, američko tržište...

Foto

Dragoljub Vukadinović,
generalni direktor "Metalca"

- I u vreme najgorih sankcija mi smo imali izvoz od 12 do 15 miliona nemačkih maraka godišnje. Ove godine očekujemo više od 18 miliona izvoza, a sa konačnim otvaranjem američkog tržišta za naše proizvode ovaj prihod će se sasvim sigurno i udvostručiti - kaže nam generalni direktor Dragoljub Vukadinović s ponosom pokazujući kataloge najvećih evropskih trgovačkih kuća koje odavno prodaju proizvode "Metalca".

Direktor Vukadinović kaže da je recept svetskog uspeha kratak i jasan: rad, red i disciplina. U "Metalcu" se dobro zna šta ko, kada i kako treba da uradi. U krugu fabrike je sve na svom mestu i besprekorno čisto. Proizvodnja teče bez i najmanjeg zastoja, radnički restoran je poput beogradskog "Hajata"...

- Mi smo prva firma u Srbiji koja je 1990. godine krenula u internu privatizaciju. Taj proces smo uspešno priveli kraju i sada slobodno možemo reći da su vlasnici ove fabrike njeni radnici koji u svakom trenutku znaju da rade za sebe i svoju decu... - objašnjava direktor razloge za, na ovim prostorima ipak retko viđenu, radnu disciplinu.

Poslovna strategija "Metalca" je stalno ulaganje u nove tehnologije i nova tržišta što će dugoročno doneti najviše koristi vlasnicima , u ovom slučaju radnicima.

Rukovodstvo "Metalca" najavljuje nove, povoljnije uslove prodaje njihovih proizvoda na domaćem tržištu, a uskoro kreću u osvajanje engleskog tržišta za koje upravo spremaju nove savremene ručice na inoks posudama.

Uspešno neuspešni

Nekada sjajna gornjomilanovačka privreda danas je spala na jedva nekoliko slova. Pored "Metalca" u gradu odlično posluje i "Tetra pak", švedska fabrika ambalaže koja i po platama i po standardima drži svetski nivo. Sasvim solidno posluju Fabrika automobilskih delova (FAD), "Tipoplastika", fabrika boja "Zvezda", građevinska firma "Graditelj" kao i privatna preduzeća "Meridijan", "Spektar", "Polje", "Grafoprint"... U velikim problemima su PIK "Takovo", konfekcija "Rudnik" i "Dečje novine".


vesti po rubrikama

^Srbija u 21. veku

Gornji Milanovac

15:06h Osnovao ga knez Aleksandar Karađorđević, a krstio Miloš Obrenović
15:12h Nadaleko poznati Milanovčani
15:19h Nekadašnje privredno čudo danas je predaleko od slavnih dana
15:24h "Metalac" iz Gornjeg Milanovca najuspešnija kompanija u Jugoslaviji
15:33h "Dečje novine", nekad izdavački gigant, danas gubitaš na ivici propasti
15:46h Kuća jugoslovensko-norveškog prijateljstva u Gornjem Milanovcu
   


     


FastCounter by LinkExchange