[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 30. jun 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

29. Jun 2001 15:19 (GMT+01:00)

Nekadašnje privredno čudo danas je predaleko od slavnih dana

Nasledili 86 miliona duga

Stočarstvo i ratarstvo naši su najjači aduti i naravno prerađivačka industrija. To je razvojna šansa ovog grada koja nas ponovo može vratiti u sam vrh privrede u čitavom regionu

Žitelji Gornjeg Milanovca setno uzdišu već i na sam pomen sedamdesetih. Rado se prisećaju "zlatnog doba" svoga grada, ponosno prepričavajući kako su u to vreme i Slovenci ostajali zadivljeni milanovačkim preduzećima, kako je u jednom trenutku grad imao više radnika nego prijavljenih stanovnika. Sankcije, kriza i ratno okruženje oduvali su u međuvremenu Gornji Milanovac daleko od svojih najslavnijih dana. Danas u ovom gradu uspešno radi svega pet-šest preduzeća, a opština grca u nasleđenim milionskim dugovima.

Lična karta Gornjeg Milanovca

Osnovan: 1853. godine ukazom kneza Aleksandra Karađorđevića
Površina: 836 kvadratnih kilometara
Stanovnika: 50.087 (22.432 u gradskom jezgru).

- Gornji Milanovac je neslavni srpski rekorder po visini nasleđenog duga od prethodne socijalističke vlasti. Ostavili su nam neizmirene obaveze od neverovatnih 86 miliona dinara! Sada i bukvalno svaki dinar dajemo na vraćanje dugova. Restriktivnom budžetskom politikom uspeli smo do sada da vratimo 38 miliona. Realno je očekivati da do kraja godine dođemo na pozitivnu nulu - kaže Radoje Radojević, predsednik opštinskog Izvršnog odbora.

U Gornjem Milanovcu sve do oktobra prošle godine na vlasti su bili Miloševićevi socijalisti koji gotovo da ništa nisu radili na uređenju grada ili opravljanju infrastrukture, ali su zato nemilice trošili budžetski novac. Samo na osnovu kafanskih računa opteretili su budžet sa čak tri miliona dinara!

Toronto pod Rudnikom

Svetski bijenale minijature u Gornjem Milanovcu se već tradicionalno organizuje svake druge godine u oktobru. Ovakvu kulturnu manifestaciju organizuje još samo daleki Toronto, pa je Gornji Milanovac, ako ni po čemu drugom ono po minijaturi u samom svetskom vrhu.

- Protiv bivšeg gradonačelnika Dražimira Marušića i još nekoliko njegovih saradnika podneli smo krivične prijave i očekujemo da se uskoro povede sudski postupak. Moraće da odgovaraju za silne milione koje su proneverili - objašnjava Radojević.

I pored velikih teškoća s kojima se svakodnevno suočavaju, gradski oci otpimistički dočekuju budućnost uvereni da je najveća šansa njihovog kraja poljoprivreda:

- Stočarstvo i ratarstvo su naši najjači aduti i naravno prerađivačka industrija. To je razvojna šansa ovog grada koja nas ponovo može vratiti u sam vrh privrede u čitavom regionu. Ne treba, međutim, zapostaviti ni naša preduzeća koja su već dokazala da mogu poslovati veoma uspešno. Uzmite primer PIK "Takovo". Nekad je to bio ponos i dika čitavog kraja, ubedljivo najuspešnija kompanija. Sada je to najveći milanovački problem. Ovaj kombinat je u velikim dugovima i ako se nešto ubrzo ne reši, imaćemo više od 4.200 radnika na ulici što bi za naš grad bio nerešiv problem - objašnjava Boško Vasić, potpredsednik opštine.

Gradska uprava svojim biračima obećava skori završetak gasifikacije, uređenje grada, popravku puteva. Kada vrate ogromne dugove, daće se na posao ne bi li Gornjem Milanovcu vratili stari sjaj.

Bingo ode u Čačak

Početkom 1997. godine Dragoslav Tomović iz Pranjana dobio je premiju na onda izuzetno popularnom bingu. Nagrada je bila "teška" nekoliko miliona maraka. Dobitnik je, po zakonu, bio dužan da porez na promet uplati opštini. Pošto je u SO Gornji Milanovac naišao na neljubaznog i namrštenog gradonačelnika koji nije hteo ni da razgovara s njim, čovek se naljutio i pare uplatio u kasu susedne čačanske opštine!

Fajront u ponoć

Prema odluci SO Gornji Milanovac, koja se striktno poštuje, radno vreme ugostiteljskih objekata u gradu strogo je ograničeno. Tako kafići u ovom gradu radni danom moraju da se zatvore najdalje u ponoć dok vikendom mogu da rade sat vremena duže.

DOS ubedljivo

Sve do septembra prošle godine Gornjim Milanovcem su neprikosnoveno vladali socijalisti. Danas je odnos snaga u opštinskom parlamentu drastično drugačiji. Od ukupno 90 odbornika DOS ima 76, a opoziciona SPS 14 mesta.


vesti po rubrikama

^Srbija u 21. veku

Gornji Milanovac

15:06h Osnovao ga knez Aleksandar Karađorđević, a krstio Miloš Obrenović
15:12h Nadaleko poznati Milanovčani
15:19h Nekadašnje privredno čudo danas je predaleko od slavnih dana
15:24h "Metalac" iz Gornjeg Milanovca najuspešnija kompanija u Jugoslaviji
15:33h "Dečje novine", nekad izdavački gigant, danas gubitaš na ivici propasti
15:46h Kuća jugoslovensko-norveškog prijateljstva u Gornjem Milanovcu
   


     


FastCounter by LinkExchange