[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 29. jun 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

28. Jun 2001 18:12 (GMT+01:00)

Sekretarijat za kulturu Skupštine grada Beograda o radu i planovima

Jesen i zima u boljim uslovima

Za otkup knjiga izdvojeno 9.180.000 dinara. Osniva se nova kulturna ustanova - Direkcija Festa. Pomoć pozorištima traje, a uključuje pre svega investiranje

U Skupštini grada Beograda u četvrtak na konferenciji za novinare govorilo se o četiri teme: otkupu knjiga za biblioteke čiji je osnivač grad, osnivanju Direkcije Festa, učešću beogradskih dečijih pozorišta na predstojećem Festivalu pozorišta za djecu u Kotoru i investicijama grada namenjenim kulturi.

Opet zamešateljstvo

- Jugoslovensko dramsko pozorište prelazi u montažnu, dok traje izgradnja zgrade koja je izgorela. Nadamo se da će tamo uslovi za rad biti mnogo bolji - rekla je Gorica Mojović, član Izvršnog odbora Skupštine grada, zadužena za kulturu.
- Imamo sredstva za nastavak poslova, obezbeđena do kraja godine, imamo dobro volju, ali ono što koči radove jesu zamešateljstva vezana za izrade projekata, izvođače...

Za 2001. godinu Sekretarijat za kulturu odvojio je za otkup publikacija za biblioteke 9.180.000 dinara, što je za oko sedam miliona više nego lane. Otkup će se obavljati dva puta, sada je završen prolećni (za koji je izdvojeno 3.000.000), a sledi jesenji, za Sajam knjiga. Prolećnom otkupu odazvalo se 165 izdavača i 17 autora-izdavača ponudivši 2000 naslova, a komisija (Milutin Petrović, predsednik, Dušan Ivanić, Tihomir Brajović, Vasa Pavković, Gordana Ljubanović, Radmila Bulatović, Svetlana Gavrilović, Ljubica Ćorović i Kosta Lozanić) je odabrala 113 izdavača, 4 autora. Otkupljeno je 12.928 knjiga, mnoge i u više primeraka, najviše lektire.

Knjige će biti raspoređene u 17 biblioteka. Sekretarijat je ustanovio i godišnju preplatu biblioteka za 15 časopisa iz umetnosti.

Međunarodni filmski festival - FEST, kao jedna od manifestacija čiji je osnivač grad, do sada nije imala stalnog organizatora. Organizacija je poveravana preduzećima na tržištu kao povremen posao. Na sednici Skupštine grada od 19. aprila usvojen je predlog Saveta Festa da se osnuje nova ustanova kulture - Direkcija Festa. Činiće je uzak tim profesionalaca koji će biti u koordinaciji za Sekretarijatom za kulturu.

Obezbeđena su i početna sredstva od 690.000 dinara. Time će se ne samo poboljšati kvalitet manifestacije, već će se, pronalaskom sponzora, smanjiti količina novca koju za Fest izdvaja Grad.

Što se investicija tiče, najavljeno je da će ustanove kulture, naročito pozorišta, "jesen i zimu dočekati u boljim uslovima". To znači da su mnogi radovi otpočeli, dok su neki već završeni. Javno otvaranje fonda za radove na "Buhi" biće održano 5. jula na Trgu Nikole Pašića, a najavljeno je učešće velikog broja izvođača. Za scensko-tehničku opremu svih pozorišta konkurs se otvara u ponedeljak. Osim pozorišta završavaju se i radovi na Pedagoškom muzeju, Biblioteci grada, Konaku kneginje Ljubice.

LJ. P.


vesti po rubrikama

^kultura

15:41h Samardžić posle projekcije filma "Nataša" na Pulskom festivalu
16:06h U susret "Egzitu 2001" na Petrovaradinskoj tvrđavi
16:11h U petak uveče u "Maćadu" na Adi zagrevanje za "Egzit"
16:19h Specijalno za "Glas" iz Taormina: Počinje Filmski festival
16:22h U petak na Infantu: Mape "Daha" i Amera
16:38h Upravnik Ivan M. Lalić predstavio umetnički bord SNP-a
16:54h Preminuo glumac Džek Lemon
17:07h Dragoslav Lazić snima nastavak filma "Seljaci"
17:19h Mirjani Novaković uručena nagrada "Isidora Sekulić"
17:34h Heineken Streetwize festival u Barutani
17:56h Kotorsko kulturno leto
18:03h

Direktor Festivala "Budva 2001" o regularnosti izbora pobednika

18:12h

Sekretarijat za kulturu Skupštine grada Beograda o radu i planovima

   


     


FastCounter by LinkExchange