[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 27. jun 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

26. Jun 2001 16:45 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek

Neda Arnerić

(Telo)

Početak - rođena je 15. jula 1953. godine u Knjaževcu (na isti dan rodile su se i Brigit Nilsen, 1963, i Lolita Davidovič, 1961). Otac Slavko bio je estetski hirurg, majka Milica domaćica, mada oni koji znaju porodicu Arnerić kažu da bi istini bio bliži opis majčinog "zanimanja" - Pera putnik. Nedini potiču od čuvene plemićke familije Arneri s Korčule i pripadaju širokoj grupi Srba iz Hrvatske. Shodno tome, delili su njihovu sudbinu. Tetka po majci joj je pesnikinja Jovanka Horvaćanin. Ima starijeg brata Mišu...

Detinjstvo - rasla je nesputana majčinim stalnim nadzorom, pa ipak, od male "divljakuše" postala je gospođica za primer...

Nacionalnost - bila je jugonostalgičar, više nije. "Nisam, kao neki od mojih mlađih kolega, vaspitavana u kosmopolitskom duhu... Uvek sam osećanje nacionalne pripadnosti doživljavala kao nešto intimno. To je moja najintimnija i najprivatnija stvar", navela je, i drugom zgodom dodala: "Da se u ovoj zemlji više čitalo, da se neko bavio nama, a nije, da nas je naučio kako se politički razmišlja, kako se na pravi način zemlja voli... do svega ovoga ne bi došlo. Ali, ne. Mi smo iz komunizma, koji je od nas pravio apolitične debile i kretene, uleteli u rat i nemaštinu. Mislili smo da nas vodi neki jako mudar politički vrh koji tačno zna šta radi, dok nisu počele izdaje, prodaje... A onda smo rekli: "Aman, dosta više! Vi ste samo ljudi, i to glupi, sebični, nezainteresovani za zemlju. Marš!" Konačno smo shvatili da vlast nije Bogom dana, smenjiva je i trebalo bi da služi narodu, a ne mi njoj."

Verska opredeljenost - nije zabeležena, ne bar javno, ali svaku drugu rečenicu počinje onim "Bože!". Jednom je rekla: "I nadam se, kad dođe sudnji dan, da ću reći: Pa, nisi se, Nedo, džaba rodila."

Obrazovanje - glumu (na Fakultetu dramskih umetnosti) upisala je sa 16 godina, ali nije je završila, jer snimala je filmove, a po ondašnjem Statutu fakulteta nije moglo "i jare i pare". Diplomirala je na Filozofskom, na Grupi za istoriju umetnosti.

Karijera - zaglumila je u 13. Sada, posle svega, kaže: "Retke su uloge koje sam odigrala, a da ih baš volim." Godine 1966. zaigrala je u filmu "San". Usledile su role u seriji "Oh, divljino", u filmu "Jutro", pa njen znak raspoznavanja - "Višnja na Tašmajdanu", seriji "Sačulatac", "Podne", "Vreme bez rata", "Divlji anđeli"... Glumila je u nekad obavezno-prazničnim "Užičkoj republici" i "Sutjesci". U međuvremenu, snimila je i "Bez", "Bogati i lepi", Scaft in Africa" ,"Ukleti smo, Irina". Bilo je i u kultnim serijama "Otpisani" i "Grlom u jagode". Oni koji je vole, pamte je po ulogama u "Baladi o jednoj zastavi", "Dva drugara", "Ljubavni život Budimira Trajkovića, a oni drugi ne mogu da zaborave kako je izgledala u "Ispravi se, Delfina". Svi smo je, bar jednom, spomenuli citirajući repliku "I tata bi, sine", posvećenu njoj u delu koje je najslikovitije opisalo naše naravi - "Ko to tamo peva".

Kao po nepisanom pravilu, karijeru je pravila malo na velikom, malo na malom ekranu. I, naravno, na daskama koje život znače... Bila je Olja Miranovska u "Varljivom letu 68", Nadica u "Kraju rata", Meira u "Večernjim zvonima" i popadija u "Vremenu čuda". Njoj, a i mnogim muškarcima, najmilija je rola u filmu "Haloa - praznik kurvi". Angažovali su je i reditelji filmova "Atoski vrtovi - preobraženje", "Tri karte za Holivud","Pun mesec nad Beogradom", "Ptice koje ne polete", "U ime oca i sina", "Točkovi", "Nebeska udica". Pre ove, trenutno poslednje, uloge Natašine majke Biljane u filmu"Nataša", iako je uveliko bila mitingašica, igrala je u mnogobrojnim pozorišnim predstavama, pa i u Banjaluci ("Glumac Edmung Kin", 1998).

Slovila je za jugoslovensku Lolitu, a i danas u nekim mestima slave je kao parametar ženske lepote. Na primer, u hrvatskom izdanju "Kosmopolitena", gde su je urednici opisali kao"seks bombu koja je večito ostala mlada i lepa". Naši susedi zaista su joj naklonjeni, čak i na Internetu na jednom sajtu proglasili su je jednom od 17 najlepših žena sveta svih vremena. Ovu laskavu titulu podelila je s Merlin Monro, Brižit Bardo, Avom Gardner...

I Vojislav Šešelj, vođa srpskih radikala, ne ostaje ravnodušan (tako bi se moglo shvatiti, iako se šalio kad je izgovorio ono "Kad god vidim Nedu u skupštinskoj klupi, ja se seksualno uznemirim."

Stranački angažman - član je DS-a. Od PROMENA je i DOS-ov poslanik u Skupštini Srbije. "Dižem ruku i ne razmišljam mnogo, jer se i ne razumem u materije o kojima se govori", kažu da je rekla i stekla epitet "plavuša u Skupštini".

Zanimljivosti - "Tvrdim da se s 46 godina nisam nikad, nikome, nimalo prodala, nisam dozvolila ni moćnicima, ni ideolozima, ni nekakvim božjim izabranicima da me potkupljuju," zaključila je glumica, političarka, i nekad vlasnica Galerije. Uprkos "priznanju" iz mračne prošlosti: "Blago psima. Naravno, onim udomaćenim. Psi su jednostavni, otvoreni, predodređeni za ljubav. I žive dostojanstveno. Oni, u stvari, žive ljudski, onako kako u normalnim zemljama žive normalni ljudi. Volela bih da se ujutru probudim kao pas, pogotovo kao moj pas Paja."

Udata je za Milorada Mešterovića, lekara. Nemaju dece.

ZORICA VULIĆ-ZARIĆ


vesti po rubrikama

^dosije

16:30h

"Glas" istražuje: Kako Vojska Jugoslavije, u dokumentu o ratu na Kosovu i Metohiji, vidi svoje ponašanje

16:45h

Ko je ovaj čovek: Neda Arnerić

   


     


FastCounter by LinkExchange