[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 23. jun 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

23. Jun 2001 18:04 (GMT+01:00)

Igor Vidmar, najpoznatiji slovenački rok promoter

Ciklus je završen

Jeste ironija da je u današnjoj liberalnoj demokratiji teže raditi danas nego u poslednjih desetak godina SFRJ komunizma

Igor Vidmar je najpoznatiji slovenački rok promoter s dvodecenijskim evropskim pedigreom. Pank prvoborac, novinar i mecena. Medijski je osmislio "Pankrte" i "Lajbah". Najveća svetska rok imena nekad je dovodio u SFRJ, a devedesetih isključivo u Ljubljanu. Početkom juna u Ljubljanu je peti put po redu doveo Nika Kejva, početkom jula stiže Peti Smit, a nešto kasnije i Tom Vejts, Dejvid Birn, Lori Anderson...

Kakva je sudbina tradicionalne ljubljanske manifestacije "Novi rok" koja je prvi put održana davne 1981. godine?
- Nema sudbine. Prošle godine bila je dvadesetogodišnjica i što se mene tiče - dosta je bilo. Ciklus je završen, a danas ionako postoji pravo more festivala i to sve uglavnom van gradova, po manjim mestima i selima i uz skoro besplatna rok imena. Smotra imena "Novi rok" bila je fenomen, jedna urbana situacija kojoj su bile neophodne brojne inovacije ili u prevodu više love od grada i države nego do sada. Ukratko, čak i ako ga bude bilo, "Novi rok" sigurno više nikad neće biti ono što je bio.

Izgleda da ti je pomalo dosta kolektivnog polukonformizma. Vidiš li neki novi izazov?
- Moglo bi se reći da je vreme angažovanog roka definitivno iza nas. Zaista je bilo uzbudljivo biti akter od pojave panka, Seks pistolsa ili naših Pankrta, pa do Nirvane, grandža i svih tih stvari. Sada je baš sve predodređeno interesu za instant zabavu. To možda i nije tako loše, međutim problem je što je to postao skoro jedini oblik muzičke kulture. Mnogo toga nedostaje, nema neke naročite energije, odnosno puno je nekakvog druženja koje ne proizvodi baš neki smisao.

Kakva je situacija u Sloveniji?
- Nedavno sam bio angažovan kod dodele priznanja "Bumerang" za alternativnu muziku, koncert i video. To je slovenačka varijanta hrvatske muzičke nagrade "Crni mačak" i dodeljuje se tek poslednje dve godine. I o čemu onda pričati kad je MTV era za Sloveniju počela tek pre godinu dana. Naime, tada je krenula prva emisija na nacionalnoj televiziji koja uopšte vrti domaće spotove... Stanje je takvo kakvo je i s tim se treba suočiti, ako se želi nastaviti s nekom smislenom aktivnošću. Mislim, biznis uvek može da se radi, ali neke druge stvari... sve teže i teže. To je ironija u našoj liberalnoj demokratiji... teže je raditi danas, nego u poslednjih deset godina SFRJ komunizma. Trenutno diskografski i organizaciono stojim iza ovdašnjeg benda "Dicky B. Hardy", koji je jedan dobar pank en rol. Uskoro ću raditi i sa jednim bendom iz Sarajeva. Dakle, ima nekih manjih inicijativa, ali u celini uzevši, možda je vreme da se vratim kritičko esejističkom angažmanu jer sa ovom prividnom normalnošću ne mogu da se mirim.

D. Borić


vesti po rubrikama

^kultura

16:06h

Jovan Maljoković posle nastupa na festivalu "Pjesma Mediterana"

16:11h

Mesić napustio pulsku Arenu prilikom otvaranja 48. filmskog festivala

16:29h

Posle 125 godina ispunjava se želja Marka Tvena

16:42h

Prva redovna skupština Srpskog književnog društva

17:07h

Memorijal "Miroslav Antić" u Mokrinu

17:18h

Zoran Jovanović Jus, slikar kome je čovek centar kosmosa

17:24h

Retrospektiva Vasilija Kandinskog u Strazburu

17:33h

Endi Vorhol prvi put u Moskvi

17:52h

Nagrada Američke kinoteke Nikolasu Kejdžu

18:04h

Igor Vidmar, najpoznatiji slovenački rok promoter

18:19h

Album: Na belilu tišine

      


FastCounter by LinkExchange