[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 23. jun 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

22. Jun 2001 15:33 (GMT+01:00)

Tajno masonsko društvo na značajnim građevinama u Subotici ostavilo vidne znakove

Tajna Solomonovih stubova

Aleksandar Šandor Lifka, po kome je nazvan bioskop a kasnije i poznata diskoteka, bio je član tajne organizacije ,,slobodni zidari"

Najviša građevina na svetu, koja nije načinjena od betona već zidana, je čuvena Katedrala u Kelnu. I pored znanja koje poseduje moderna civilizacija teško da bi se ko usudio da toliku građevinu zida već bi uz pomoć betona i čelika postigao željenu visinu. Najviši, najlepši i drugi građevinski objekti koje krasi izuzetno neimarsko umeće, obeleženi su posebnim simbolima jer su ih, kako se smatra, gradili članovi jednog tajnog udruženja.

Masonska kecelja Aleksandra Lifke

Simbole tog tajnog društva nalazimo i na drugim ,,proizvodima" civilizacije, kao na primer na poleđini novčanice američkog dolara, na porodičnim grbovima evropskih plemića ili na zaštitnim znakovima multinacionalnih kompanija. Tom tajnom društvu pripadali su, kako se priča, Josip Broz Tito, Stevan Sremac, Mihail Gorbačov, Boris Jeljcin, Čarli Čaplin, Džordž Vašington, Napoleon, Viktor Igo, Pitagora, Mikelanđelo...Znači vodeći političari, naučnici i umetnici deo su misteriozne priče o Masonima ( prevedeno sa engleskog jezika znači ,,zidar") koja treba da potvrdi da su članovi ovog nekada javnog, češće tajnog udruženja uticali na najznačajnije istorijske događaje.

Subotičanin Aleksandar Lifka, ili kako ga Mađari zovu Šandor Lifka, doneo je prvu kameru u grad na severu Bačke i praktično bio pionir filma na tim prostorima. Po njemu je nazvan i prvi bioskop u Subotici. Lifka je bio mason, imao je najviši čin u Subotici. Bio je Majstor Plave lože. Da je to istina svedoči i kecelja i lenta koje je Aleksandar Lifka koristio prilikom obreda na sastancima društva. Kecelja i lenta čuvaju se u subotičkom Gradskom muzeju, zaštićene od propadanja, daleko od očiju javnosti.

Kasnije je bioskop ,,Lifka" ne menjajući ime postao diskoteka, jedna od najčuvenijih u Jugoslaviji. Tajnovitost u organizaciji udruženja pa čak i tvrdnje da se ni članovi jedne masonske lože međusobno ne poznaju verovatno je pogodovalo širenju mita o moći i uticaju masonerije i danas brojnim nagađanjima o tome ko je sve i zbog čega bio član ovog društva. Na fasadi Gradske kuće, po čemu se Subotica poznaje, na srednjem prozoru, iznad glavnog ulaza, graditelji Marcel Komor (1868.-1944.) i Deže Jakob (1864.-1932.) ostavili su tipičan masonski znak-,,Solomonove stubove". Solomonov hram, koji se pominje u Bibliji, za masone je najznačajnija građevina, kako zbog spiritualnosti i religioznog karaktera tako i zbog uzvišene lepote. ,,Solomonovi stubovi" simboli su Sunca i meseca, muškog i ženskog, aktivnog i pasivnog, borbu konstruktivnih i destruktivnih snaga u vasioni.

Ko su masoni

Graditelji koji su raspolagali posebnim znanjima činili su još od antičkog vremena neku vrstu aristokratije i od crkvenih ili državnih vlasti uživali privilegije. U srednjem veku su oslobođeni poreza i za njih su bili nadležni posebni sudovi, otuda i naziv ,,Slobodni zidari". Kasnije su se organizovali i čuvali znanje o zidarstvu, matematici i drugim naukama, a da bi pojačali uticaj primali su i ljude koji ništa nisu znali o gradnji u članstvo, ali su imali političku ili ekonomsku moć. Neki vladari i države su ih proganjali, kao na primer austrougarski car Franjo I, ortodoksni katolik, drugi su ih pomagali, tako da su čas bili javno, čas tajno udruženje. Hijerarhija je sačinjena od 33 položaja. Najnižu stepenicu zauzima ,,učenik", a najvišu ,,Suvereni Veliki Generalni inspektor". Masoni su podeljeni u lože. Osnovna je ,,Plava loža", a u njoj je najviše mesto majstor (treći stepen hijerarhije), a sedišta su im gradovi, druga po redu je ,,Radionica" sa stepenima hijerarhije od 4. do 14. Potom dolazi ,,Crvena loža", od 15. do 18. stepena i konačno ,,Areopag" gde su činovi do 30. stepena. Poslednja tri čina, koji su ujedno i zasebne lože, zauzimaju Sudovi, Skupovi i Izvršni savet.

Pored ,,Solomonovih stubova" (koji su obavezni na svakoj masonskoj građevini), subotička Gradska kuća je u unutrašnjosti obeležena brojnim trouglovima (univerzalni masonski znak), simbolima raznih zanimanja, zodijačkim i drugim znacima, a u osnovi svih je masonski znak. Broj raznih znakova u unutrašnjosti i spoljašnjosti Gradske kuće je nekoliko stotina.

Arhitektonski tandem Komor i Jakob, nisu krili da su masoni, a znakove su stavljali i na druge objekte koje su gradili u Subotici, na Sinagogi, Veliku Terasu na Paliću, Vodotoranj, i druge, čime su uticali na današnji izgled grada na severu Bačke. U britanskom listu ,,Mancester ivning nenjz" pojavio se plaćeni oglas koji poziva na članstvo u ovo tajno društvo. Time je prekršeno pravilo tajnosti masona i nove članove pozvao oglasom. U oglasu piše da se daje šansa onima koji ,,žele istinu, moral i doprinos humanitarnom radu". Predstavnik britanske Ujedinjene lože izjavio je da masoni imaju veliki problem sa regrutovanjem novih članova, a uz to veliki je pritisak javnosti da svako mora da prijavi masonsko članstvo na poslu što je otežavajuća okolnost za slobodne zidare.

Iste britanske novine tvrde da u Engleskoj ima 7.800 masonskih loža, a u Velsu čak 350.000 članova, od kojih su 11.000 novoučlanjeni masoni, pa nema razloga za brigu što ovo tajno udruženje postaje sve manje zanimljivo. Da masoni nisu isključivo konspirativna i zaverenička organizacija (kako tvrde mnoge knjige o masoneriji) kazuje i činjenica da su jugoslovenski ,,slobodni zidari" imali skup, potpuno javan 1994. godine u beogradskom hotelu ,,Interkontinental". Mnoge novine to nisu ni zabeležile. Nisu znale ili nisu želele da znaju o kakvom se skupu radi. A, možda to i nisu bili pravi masoni, čim oko njih nije bilo tajne.

V. Konstadinov


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:33h

Tajno masonsko društvo na značajnim građevinama u Subotici ostavilo vidne znakove

16:09h

Aleksandra Sanja Trifić, mlada beogradska pijanistkinja na pragu velike karijere

   
 


     


FastCounter by LinkExchange