[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 19. jun 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

18. Jun 2001 16:06 (GMT+01:00)

Mihail Ptašuk, beloruski reditelj dobitnik Povelje JK

Prva lasta perestrojke

Zabranjivali ga i Gorbačovljevi i Jeljcinovi cenzori. Uskoro film upozorenja o černobiljskoj katastrofi

Mihail Nikolajevič Ptašuk prvi je belorsuki reditelj kome je u ponedeljak u Muzeju jugoslovenske kinoteke direktor Radoslav Zelenović uručio Plaketu JK za poseban doprinos filmu. Svečanosti su prisustvovali ambasador Belorusije Valerij Briljov i delegacija umetnika sa upravo završene retrospektive festivala "Zlatni vitez" u Požegi. U delegaciji su bili Nikolaj Burljajev, direktor "Viteza", bugarski filmski kritičar Margarit Nikolov, umetnici iz Ukrajine Nikolaj Romanov i Igor Černjicki...

Mihail Ptašuk je ovogodišnji dobitnik "Zlatnog viteza" za film "Avgust 1944". Našoj publici je poznat kao višestruki laureat sopotskog festivala za filmove "Znak nesreće" i "Naš oklopni voz" koji su u Sovjetskom savezu bili zabranjivani za vreme i Gorbačova i Jeljcina.

- "Znak nesreće" dobitnik Statuete slobode 1987. za najbolji film i najbolju mušku ulogu (Genadij Gabruk) i najbolju žensku rolu (Nina Ruslavnova) slovi kao prva lasta perestrojke u sovjetskoj kinematografiji - rekao je Zelenović. Na prvom Festivalu autorskog filma prikazan je Ptašukov "Teatar politbiro", dobirnik pet gran prija na velikim evropskim festivalima.

Zahvaljujući na priznanju Ptašuk je rekao da je za ovih nekoliko dana provedenih u našoj zemlji shvatio da su Srbi od svih Slovena najbliži njegovom narodu, podsetio da Belorusi nisu zaboravili na nas onda kada nam je bilo najteže, za vreme bombardovanja, kada su Rusi ćutali. On je ispričao kako se nosio sa sekretarima za ideologiju iz Gorbačovljeve i Jeljcinove ere, izbegavajući da izbaci cene kolektivizacije i kako je imao sreće da Gorbačov na odmoru na Jalti vidi "Znak nesreće", film o staljinističkim logorima, koji se dopao i njemu i Raisi.

- Spremam se da snimim film upozorenja o Černobiljskoj katastrofi. Godine 1990. u mojoj zemlji živelo je 10 miliona ljudi, a sada ih ima 800 hiljada manje. Japanci predviđaju da će se pravi učinak katastrofe osetiti za 15 godina. Biće to ljubavni film sa katastrofom kao pozadinom.

V. Milivojević
Foto: V. Milovanović


vesti po rubrikama

^kultura

16:06h Mihail Ptašuk, beloruski reditelj dobitnik Povelje JK
16:14h Književnik Laslo Vegel, dobitnik nagrade za knjigu godine u Mađarskoj
16:33h Svetozar Cvetković u Utrehtu
16:43h

Izložba Gorana Mitrovića u Galeriji 107

16:59h

Na Gitar art festivalu Zoran Anić i Gudači Sv. Đorđa

17:07h Specijalno za "Glas": Otvara se Pariski Muzej voštanih figura Grevan
17:22h Počinje festival "Horovi među freskama"
17:55h Umro Davorin Popović, pevač grupe "Indeksi"
18:18h Startuje maraton "Milenijum hrišćanstva
   


     


FastCounter by LinkExchange